Svar: Mad igen igen - 6 mdr.
Kære Charlotte
Jeg kan godt høre at det går lidt langsomt hos jer med skemaden, der er dog fremskridt og det er dejligt at Anabell nu er begyndt at spise skemad og også nyder at få lidt i hånden :o)
Du skal naturligvis være opmærksom på hvor store mængder mad du giver hende i forhold til, hvad du kan få i hende af mælk. Jo mere skemad, jo mindre mælk og netop mælken er fortsat meget vigtig. De fleste børn vil have behov for mindst 750ml mme dagligt ved siden af skemaden, når de er 6 måneder gamle og derudover kommer så den mælk, der indgår i madlavningen. Det kan derfor være en god idé at holde mængden af skemad lidt nede for at give mere plads til mælk ...
Et minimumsindtag af mælk ligger efter min mening på 500ml dagligt. Det er ikke optimalt men det er okay, fordi det giver hende kalk, vitaminer og mineraler som hun jo netop har behov for. Hvis det ikke lykkes at få hende til at drikke mme i dagtimerne, så må du udnytte lysten om aftenen og natten og sørge for at hun så vidt muligt får sit behov dækket af en flaske aften, sen aften og tidlig morgen. Hvis du kan få hende til at drikke bare 150ml de 3 gange, så er de 450ml dækket ind og så må du prøve at få lidt ekstra i hende i løbet af dagen.
Jeg tror heller ikke hun bryder sig om smagen af mme og det er fint at I forsøger med lidt forskellige produkter, så hun måske tilsidst accepterer det. Det er også en god idé at forsøge med lidt vælling, som fås med forskellig smag og måske derfor er lidt mere interessant.
Og så vil det være helt fint, hvis I nu begynder med lidt mere smagfuld mad, altså mad med lidt kød, fisk, sovs osv. som smager af lidt mere. Nu hvor hun er 6 måneder gammel må hun jo få rigtig meget og I kan om aftenen fint tilbyde hende skemad, som tager udgangspunkt i den mad I andre spiser - naturligvis moset så det i konsistens passer til hendes alder.
En plan for dagen ser således ud:
Tidlig morgen 05/06: Flaske
Morgen 7.30-8: Grød ...
... af forskellig slags, vand af kop.
Formiddag 9.30: Frugtmos, frisk frugt i hånden - blød frugt som appelsinbåde, fersken, blomme eller lignende hun kan sidde og sutte på og suge lidt saft ud af. Vand af kop.
Flaske og puttes til formiddagslur
Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, prøv med mos fra glas, det er let og praktisk og der findes rigtig meget forskelligt. Tilbydes også agurkestænger, ristede rugbrødsbjælker eller lignende at gnaske lidt i og opbløde med spyt. Vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur
Eftermiddag 16: Tilbydes lidt frugtmos og frisk frugt som om formiddagen, kom evt. lidt mme på frugtmosen så det bliver som en 'gammeldags frugtgrød med mælk'. Vand af kop. Tilbydes også gerne lidt flaske om eftermiddagen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Aften 18: Grøntsagsmos og lad hende få lidt af jeres søvs på mosen, så hun kan smage den mad hun også kan dufte og se I andre spiser. Tilbyd også her lidt brødskorper eller lignende at gumle på og opbløde med lidt spyt, vand af kop.
Puttes til natten med en flaske kl. 19.30-20
Sen aften 23-24: Flaske
Hvis hun nægter mme fuldstændig, så kan du forsøge at komme lidt sukker i fordi den søde smag måske vil passe hende bedre og hun så vil acceptere. Hvis hun stadig ikke vil have sin mælk, så må du drøfte det med lægen. Hendes mælkeindtag er vigtigt i forhold til hendes udvikling, opbygning og styrke af hendes knogler osv.
Det er fint at bruge mme i maden, så hun på den måde får lidt ekstra, men det er ikke nok alene. Det er vigtigt at også hendes væskebehov dækkes - så at få flasker handler ikke kun om at hun skal have mælk, men også om at hun skal have nok at drikke og hun er stadig så lille at det vil knibe med at få væske nok, hvis hun skal drikke det hele af en kop.
Der er ikke andet for end at du må blive ved med at forsøge som du gør og lykkes det ikke, så må du have lægen ind over for at vurdere, hvad der så skal ske.
Fortsat held og lykke med hende :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Legetøj til baby og børn
Barnet har bedst af det nære samspil, der er mellem barnet og forældrene. Men i takt med at barnet bliver større og begynder at forholde sig lidt mere til verden omkring sig, vil det være godt, at der er legetøj, som barnet kan kigge på og undersøge.
Når barnet begynder at gribe, skal legetøjet passe til barnets lille hånd, og det er vigtigt, at legetøjet også egner sig til at komme i munden. Tingene skal være solide og uden skarpe kanter og spidser. Brug så vidt muligt legetøj,...
Omega-3 og amning
Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.
Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse) og undersøgelser viser at indtag af fisk og omega-3 tilførelsen til barnet via modermælken har stor betydning helt op til barnets 2 års alder.
Et for lavt indtag af fisk og dermed omega-3 fedtsyrer er også sat i forbindelse med forringet finmotorik og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.