Svar: Allomin 1 og 2 - kan Allomin 2 give forstoppelse?
Kære Julie
Allomin 1 er modermælkserstatning, der kan gives fra fødslen som hel eller delvis erstatning for modermælk, når amning ikke er muligt. Allomin 1 er således fuldgyldig, barnet kan leve udelukkende af den.
Allomin 2 er en modermælkserstatning tilpasset fra 4 måneder. Den har som du skriver et lidt højere jernindhold men ligner i øvrigt allomin 1 meget og er også nu et fuldgyldigt produkt, altså et produkt som barnet kan leve af alene (det har det ikke altid været, det har tidligere haft betegnelsen tilskudsblanding).
Allomin 2 kan være lidt mere praktisk at bruge fra 4 måneders alderen, fordi den lettere lader sig opblande i koldt vand. Den kan således bruges som drikkemælk af kop (som alternativ til sødmælk) og den er let at bruge i madlavning. Den kan også sagtens bruges som almindelig modermælkserstatning i flaske.
Ofte mætter type 2 erstatninger lidt mere end type 1. Det betyder at hvis man har et barn som spiser rigtig store mængder mælk for at blive mæt, - nogle børn kan jo uden problemer spise 1400ml i døgnet - så er det en god idé at skifte til type 2, så barnet kan spise mindre mængder og opnå samme mæthed. Andre børn spiser meget lidt ...
... og det kan knibe med at nå op på det væskebehov som skal dækkes. Nogle forældre har f.eks. rigtig svært ved at få bare 500ml mælk i deres børn. Her kan det være en fordel at bibeholde type 1 fordi barnet så måske drikker lidt mere.
Alle modermælkserstatninger kan give forstoppelse og derfor har producenterne også lavet specielle erstatninger, hvis man oplever at barnet har problemer med dette.
Man kan derfor købe grøn Allomin eller syrnet Allomin til sit barn, hvis man har problemer med forstoppelse. Syrnet Allomin er identisk med Allomin 1 bortset fra en lavere pH værdi. Det kan gives som delvis eller eneste ernæring, man kan således bruge den som det passer bedst til barnets fordøjelse.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Den bør ikke anvendes til for tidligt fødte børn, før barnet er svarende til fulde 37 graviditetsuger. Den syrnede Allomin er tilsat citronsyre, der får proteinet til at fælde ud. Det letter optagelsen i barnets tarm og derfor er den altså til børn med problemer med forstoppelse.
Nogle gange er skift af modermælkserstatning ikke nok til at holde barnets mave igang. I stedet kan man så give barnet f.eks. laktulose.
Jeg håber du hermed er blevet lidt klogere på Allomin :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Efterveer
Efter fødslen skal livmoderen trække sig sammen til normal størrelse igen, - disse sammentrækninger kalder man efterveer. Jo flere børn man har født, jo mere vil livmoderen skulle trække sig sammen, og jo værre er efterveerne ofte.
Efterveer mærkes ofte under amning. Når barnet dier ved brystet, produceres hormonet oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen og i dagene efter fødslen vil livmoderen gradvist blive mindre - lige efter fødslen går livmoderen ofte til...
Pusleplads til baby
Der er flere tusinde gange, du skal skifte dit barn, hvis det bruger ble i ca. tre år. Sørg derfor for at indrette en god pusleplads - altså et sted hvor barnet ligger trygt og godt, og hvor du ikke får ondt i ryggen af de mange bleskift.
- Sørg for at puslepladsen passer i højden til den person, som hyppigst skifter barnet.
- Sørg for at have alt, hvad du skal bruge inden for rækkevidde. Når dit barn ligger på puslebordet, må du af sikkerhedshensyn ikke gå fra...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for alt din støtte og hjælp indtil nu. Igennem dig har jeg lært at have tillid til mine beslutninger og oser ud af tryghedsposen til min dreng og dette med god samvittighed!!!
Ingen tvivl om at du altid skal være min sundhedsplejerske :-)
Kærlig hilsen
P, mor til dreng på 15 måneder.