Annonce

Annonce

Svar: Sprog, te, pebernødder og søvn


18. december 2008

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære tvillingemor

Med hensyn til sproglig udvikling, så tænker jeg at I skal give det lidt tid, de er endnu ikke så gamle, og børn er meget forskellige hvad angår sproglig udvikling.

Læg mærke til om drengene forstår de sproglige beskeder I giver dem eller om de er afhængige af at kigge på hvad I gør, når I giver dem en besked. Formulér jeres budskab meget kort og konkret, få informationer og meget enkle sætninger. Tal lidt langsommere end I normalt vil gøre, så I er sikre på at de får det hele med. Det vil alt sammen give jer en idé om, hvorvidt de hører og forstår, hvad I siger.

Når I læser for dem, så gentag ord så de hører jer sige ordene flere gange, jo flere gentagelser, jo mere barnet hører den voksne udtale ordet, jo lettere bliver det også selv at sige ordet. Vær også opmærksomme på at bruge ord i forskellige sammenhænge og sige ordet på flere måder. Sig f.eks. navnet på tingene i stedet for at pege og sige 'den der'. Taler I f.eks. om mælk, så kan det være "Vil du have en tår mælk, nu tager mor mælken i køleskabet, mmm mam mælken smager godt". På den måde gentages ordet mælk lidt forskelligt, barnet ser hvad du taler om og ordet bruges flere gange.

Med hensyn til pebernødder og børn, så afhænger det af hvor gode børnene er til at tygge. Hvis barnet ikke kan tygge pebernødden, så kan den naturligvis godt sætte sig fast i halsen. De fleste pebernødder vil dog forholdsvis hurtigt blive opblødt med spyt i munden og dermed blive bløde, hvis barnet sidder med dem i munden - modsat en nød, som f.eks. hele tiden vil være hård, selvom barnet har den i munden ...

Med hensyn til grøn te eller koffeinfri te i al almindelighed, så sker der umiddelbart ikke noget ved at tilbyde dine drenge en lille smule te af en kop. Det er ...


Annonce

... naturligvis vigtigt at de ikke får for meget, det er kun en lille smule om dagen, evt. med lidt sukker (honning) og lidt mælk. Det kan være udmærket i disse forkølelsestider.

Honning anbefales ikke til børn under 1 år, men nu hvor dine dreng er 16 måneder, burde det være okay også at bruge lidt honning.

Med hensyn til søvn og sovevaner, så skal I for det første vurdere hvor meget drengene sover om dagen. Måske sover de to gange dagligt og det er passende med kun en lur midt på dagen. Det kan have betydning for deres lyst til at sove om aftenen og får deres behov for at sove mere sammenhængende.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Derudover skal I medtænke, hvad deres søvnassociation er, altså hvad de forbinder med at skulle sove. Det lyder som om at drengene forbinder det at skulle sove med at være fysisk tæt på jer, ligeså snart de er i favn eller bliver puttet hos jer, så sover de trygt og dejligt videre. Jeg tænker derfor om I kan skaffe dem en substitut for jer? Noget de kan putte med, noget de på sigt vil føle tryghedsgivende og som vil give dem nærhed.

Jeg går ud fra at de nu sover med juniordyne, som svøber sig omkring dem og giver større fysisk ro. Har de en sovebamse eller lignende som indgår i deres putteritual, ellers kan det være rigtig godt at give dem det.

Måden I putter dem på om aftenen skal I føre igennem, når de et par timer efter atter vågner. Det skal være fuldstændig samme måde I der putter dem på, samme kærtegn, samme sang, beroligende lyde, måden at putte bamsen ind til dem på, putte dynen om dem osv. Den måde de falder i søvn på om aftenen skal altså også være måden de falder i søvn på, når de i løbet af aftenen eller natten vågner igen - genkendelighed giver tryghed.

Håber I hermed er hjulpet videre på vej, rigtig glædelig jul til jeres lille familie :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.

Er fontaneller forskellige

Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...

Læs hele brevet og Helens svar


31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Uro i kroppen - 2 år, 6 mdr.

Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...

Læs hele brevet og Helens svar


13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Mistrivsel i vuggestue

Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Prævention - efter fødsel

Man kan godt blive gravid kort tid efter en fødsel - også selv om man ammer. Har I lyst til at genoptage jeres sexliv, er det derfor en god idé at finde en brugbar præventionsform.

Så længe du ammer, bør du ikke tage p-piller eller mini-piller, fordi østrogen nedsætter mælkeproduktionen, og fordi man endnu ikke kender langtidsvirkningerne, når medicinen går i modermælken.

I stedet kan det være en god idé at bruge kondom, også fordi det beskytter dig mod infektion....

Læs mere i Babylex

Autostol

Til transport i bil skal barnet sidde i en godkendt autostol. Det lille barn skal helst sidde fastspændt med ryggen mod kørselsretningen.

Autostole skal være godkendt efter ECE (R)-44-03 eller 44-04. Der skal være et E-mærke på stolen, og den lange talrække under eller efter E-mærket skal starte med enten 03 eller 04.

For fastmonterede autostole hedder godkendelsen ECE (R) 44-05.

Autostole med andre mærkninger skal også være E-mærket, for at de er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen!

Jeg er godt nok glad for at jeg kan skrive til dig, jeg udnytter det i fuld stil!!

Tak for dine mange gode svar. Jeg elsker dem!

Hilsen Sophie, mor til pige på 9 måneder


Annonce