Svar: Totalt morsyg
Kære Kristine
Der er sandsynligvis flere ting, som spiller ind på, hvorfor jeres dreng så synligt foretrækker dig/mor. Jeg vil derfor nævne lidt af mine tanker og så må du selv prøve at vurdere, hvad der mon gør sig gældende hos jer ...
For det første er der jo det faktum at du som mor altid har brugt mest tid sammen med jeres dreng. Du fortæller at far har været meget væk qua sit arbejde og at du naturligt derfor har fungeret som den primære omsorgsperson.
Jeg forestiller mig, at da du har været en del alene med jeres søn, så er det også dig der ligesom har haft dette 'domæne'. Det er dig der har vidst hvordan og derfor har det naturligt været dig der har gjort tingene, dig der har taget mere eller mindre over i hverdagen - også selvom far har været hjemme.
Der ligger altså en problemstilling i at far ikke har været særlig meget på banen, heller ikke selvom han var hjemme. Det har ligesom være lettere at det bare var dig, for så gik det hele lidt lettere, lidt hurtigere osv...
Der har her meget at sige, hvad signaler man sender. Her tænker jeg både på de signaler du sender til din dreng, men også de signaler far sender. Hvordan har det været, hvordan er det? Er I gode til at bakke hinanden op, er I gode til at sige "nu gør far lige det her sammen med dig" og på den måde holde fast i at far sagtens kan og gerne vil. Hvis jeres dreng er vokset op med at 'mor automatisk tager over' eller at far' automatisk trækker sig' så vil han naturligt have sværere ved at acceptere at far deltager mere nu.
Det er derfor rigtig vigtigt at I nu træder lidt i karakter begge to og at far begynder at lave 'far og søn ting' som kun de to kan lave. Det er super godt at far vil tage ham med i svømmehallen, op at handle osv. og det er ikke et valg jeres dreng skal tage. I skal begge bakke op om at de skal af sted, at det bliver smadder hyggeligt kun de to sammen. Fuldstændig ...
... ligesom I skal bakke hinanden op om at de to sagtens kan være alene hjemme uden mor, han skal ikke altid med dig.
Samtidig skal far naturligvis også være nærværende, når han er sammen med jeres dreng. Det nytter ikke at være optaget af noget andet samtidig. Kontakten skal være troværdig og det er rigtig vigtigt at far signalere og også meget gerne fortæller "jeg vil rigtig gerne være sammen med dig".
Det spiller naturligvis også ind at jeres dreng skal lære at dele mor med andre. Når far har været væk så er mor og søn naturligt meget sammen, men når far kommer hjem så er det far der kysser og krammer mor (hvilket han også skal) men det er hårdt for jeres dreng at opleve denne konkurrence. Derfor vil han naturligt afvise far, far må ingenting - far er jo dum, når han kysser mor.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er her en rigtig god idé at gøre kys og kram til lidt en leg og at lege lidt mere voldsomme lege alle tre - leg om at kysse hinanden, kilde hinanden osv. hvor man tumler lidt sammen alle sammen. Når I kysser hinanden må jeres dreng naturligvis gerne se dette, det er jo dejligt at vokse op med forældre som synligt er glade for hinanden. Men prøv også at inddrage ham, giv ham ikke lov til at stoppe det, men vis ham i stedet at han også kan få masser af kys og kram, at det er en del af jeres familie at gøre sådan og at der er plads til alle.
At blive storebror er at skulle dele mor en gang til. Det er naturligvis hårdt og selvom han ikke lader sine frustrationer gå ud over lillebror, så kan frustrationerne fortsat være der. Det går så ofte ud over mor i stedet - hos jer måske ud over far igen ... Jeg tænker derfor at far skal udnytte dette, ved netop at lave 'far-søn' ting med storebror som de to jo netop kan fordi de er mændende i huset. Mor og lillebror - det er jo noget med bleskift, bryst og gråd ...
Jeg håber I kan bruge mine tanker og råd lidt videre, glædelig jul til jer alle fire :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.
Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...
18. april 2025 | Opdragelse | 4 år
Sur 4 årig pige der råber meget
Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...
16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.
Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....
13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...
10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Reaktion på at være blevet storesøster
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...
Viden om børn:
Kræsenhed
Når barnet er kommet i gang med skemaden, så er det meget vigtigt at introducere så meget forskelligt af familiens mad som muligt.
Når barnet først er blevet 1 år, så er appetitten og lysten til at smage noget nyt ikke særlig stor.
Prøv altid at servere det samme for barnet som I selv spiser og se altid ud som om I nyder maden. Lad være med at vise barnet for meget interesse, men lad det spise uden at presse det.
I må respektere at der er noget mad,...
Salg af modermælk
Især for tidligt fødte børn har stor glæde af at få modermælk og derfor køber flere børneafdelinger modermælk til disse børn.
Hvis du producerer meget mælk vil det derfor være en rigtig god idé at sælge noget at din mælk.
Da mælken især i de første 2 mdr er meget næringsholdig, er det især denne mælk, som man er interesseret i. Det er også vigtigt at mor ikke er ryger og ikke tager medicin.
Du kan henvende dig til Kvindemælkscentralen på Hvidovre...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.