Svar: Modermælkserstatning - 12 uger
Hej med dig
Det lyder fint at I nu er gået helt over til flaske, det må alt andet lige give lidt ro, at I ved præcist hvor meget jeres dreng indtager og at I kan hjælpe hinanden, så det ikke kun er mor der er på hele tiden. Det kan godt være rigtig hårdt, når man har et barn der græder meget og på den måde kræver meget :o)
Det lyder fint og relevant med ca 180ml i flasken 6 gange i døgnet med den vægt jeres dreng har. Tommelfingerreglen lyder at han skal have ca 1/6 af sin vægt i døgnet og da han vejer 5400g, så svarer det til 900ml. Fordel på 6 flasker i døgnet giver det 150ml af gangen. At han får lidt mere, lyder helt fint, - det er kun en rettesnor, nogle børn spiser lidt mere og andre lidt mindre.
Jeg tænker at det ikke er sult, der gør at han søger mere mælk og flaske efter måltidet, men snarere det du også selv er inde på, at han er vant til at sutte og at måltidet skal være længe. Samtidig er han endnu heller ikke bevidst om hvad det vil sige at være mæt og være sulten.
Jeg oplever det således ikke som behov for at få ekstra ned i maven og synes ikke I derfor skal begynde at give ham kogt vand. Det er derudover vigtigt, at I holder den rigtige blanding af mme-pulver og vand, da I ellers ikke kan regne med næringsindholdet i erstatningen. I skal følge blandingsforholdende som står på pakken.
I stedet for at give mere mælk, vand eller ændre på sammensætningen tænker jeg at I bør give ham en sut i forlængelse af måltidet. Det at sutte uden at få mælk ned i maven vil sætte gang i tarmperistaltikken, tarmbevægelserne og det vil således hjælpe maden igennem systemet. På sigt vil det således give ham lidt ro i maven, det vil kunne forlænge varigheden af måltidet og afhjælpe hans suttebehov.
Derudover tænker jeg, at I måske skal forsøge at tilbyde ham mælk af en flaskesut med mindre huller. I stedet for at give ham mælk af en sut til mælk, kunne I prøve med en sut beregnet til vand. Det kan gøre det lidt sværere for ham at få mælken ud af flasken, gøre at måltidet trækkes lidt og at han således ikke sluger mælken helt så hurtigt som nu. Det vil altså også kunne hjælpe på hans maveproblemer.
I kan også prøve med en anden type flaskesut, for at se om det giver en forskel. Det er her vigtigt at I bruger en flaskesut med ventil, der sikrer at der ikke dannes vaccum af luft i flasken, som han så sluger.
Det lyder som om at det irriterer ham, hvis I holder pause under måltidet og jeg er derfor mere tilhænger af at I forsøger at finde en flaske, flaskesut som strækker måltidet lidt, lader ham spise færdig af en omgang og så lader ham bøvse bagefter og tilbyder en sut. Det er synd at stoppe måltidet og han bliver så ked af det, så hellere lade ham spise færdig og lære ham, hvordan det føles, når man er mæt og skal falde til ro.
De fleste modermælkserstatninger blandes lettest op i lunt ...
... vand, mælkepulveret opløses bedst, hvis vandet har den temperatur der står på pakken. Men i princippet kan du godt opblande mælk i kold vand. Det er dog vigtigt at det er kogt vand der bruges så længe din dreng ikke er ældre end han er, så umiddelbart vil du ikke spare noget ved at gøre det ...Der bruges altid kogt vand i de første 4 måneder og gerne længere, da dette nedsætter risikoen for bakteriel forurening.
Du kan godt med den alder din dreng har nu, lave et par flasker klar og stille dem i køleskabet, og så opvarme dem i mikroovn inden de skal serveres. Den færdige blanding kan holde sig et døgn. Retningslinierne omkring at blande en frisk flaske hver gang gælder for børn født til tiden de første 2 måneder. Til for tidligt fødte børn, børn med lav fødselsvægt og børn med medfødte immundefekter bør der kun tilberedes 1 flaske af gangen i den tid, hvor de udelukkende ernæres med mælk på sutteflaske.
Mælk bør aldrig opvarmes igen og den mælk, som således kan være tilbage i flasken, når barnet har spist, skal altid kasseres.
Du kan læse mere i min artikel "Når du giver dit barn flaske" som du finder i min artikelsamling.
Det er en god idé at holde barnet oprejst, når man giver flasken, bedst er det, at sætte sig med barnet som ville man amme, evt. lidt mere oprejstsiddende end det. Hvis barnet ligger for fladt, kan der komme mælk til mellemøret og det kan være en medvirkende årsag til mellemørebetændelse. Det er også vigtigt at have øjenkontakt og fysisk kontakt med sit barn.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Men nogle gange vægrer børn sig mod dette og så må man i stedet finde alternative løsninger. Du kan i princippet sætte dig som du vil, nogle børn nyder f.eks. at sidde ansigt til ansigt med mor imens de får flaske. Du kan prøve at lade din dreng hvile sig med ryggen og hovedet mod dine lår imens du støtter med fødderne på sofabordet. På den måde har I stadig fysisk kontakt og I kan se hinanden og du kan måske pludre lidt til ham imens han spiser. Det vil måske også gøre, at tiden trækkes lidt og han ikke sluger maden helt så hurtigt. Det kan også være at det forstyrrer ham for meget, du må prøve dig frem.
Sutteflasken skal holdes, så der er mælk i flaskesutten, netop for at undgå for meget luft i maven.
Det er så vidt muligt mor og far, der skal give flasken. Det er vigtigt fordi I fungerer som primære omsorgspersoner og barnet har brug for den ro og nærhed, som følger med dette, når det får mad. Det at have denne hyggestund med sit barn er utroligt vigtigt. Så selvom det er let lige at lade en anden overtage, så er det vigtigt at prioritere at det som udgangspunkt er enten mor eller far, der tilbyder flaske.
Hvor længe jeres dreng vil have problemer med maven er svært at sige, de fleste børn får det bedre mellem 12-16 uger. Der er således håb forude :o)
Rigtig meget held og lykke fortsat og rigtig god jul :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Sut
Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.
Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...
Bug Buster
Bug Buster er en metode til at fjerne hovedlus. Joanna Ibarra fra den velgørende organisation Community Hygiene Concern i London har udviklet denne metode og princippet i i Bug Busting er, at du i en og samme arbejdsgang får tjekket for hovedlus og også får fjernet lusene.
Metoden bygger på viden om lusenes adfærd og udvikling og på benyttelse af tættekam, almindelig shampoo og hårbalsam. Behandling med insekticider er således overflødig.
Du kan købe "Bug Buster"...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.