Svar: Søvn og sygdom
Kære Tine
Dårlig søvn og sygdom hænger desværre sammen og er meget svært at gøre særlig meget ved ... :o( Det bedste man kan gøre, er at sørge for at barnet fortsat føler sig tryg og rolig, når det skal sove og samtidig forsøge at bibeholde de gode rytmer og rutiner som man allerede har - at I f.eks. holder fast i at jeres dreng skal sove i sin egen seng, falde i søvn uden behov for flaske eller lignende osv.
Der er rigtig mange faktorer der spiller ind hos jer, ud over den voldsomme sygdomsperiode jeres dreng har været igennem med gentagende mellemørebetændelser, dræn anlæggelse, astmatisk bronkitis, spacer behandling osv. så spiller også hans alder og udvikling også ind, han starter i daginstitution osv. Jeg kan godt forstå at I kører på pumperne, det har varet længe nu og det bedste I kan gøre er naturligvis at afhjælpe de gener, som evt. vækker ham om natten. Det vil sige overveje om han skal have noget smertestillende, om han skal have sin medicin mod hoste, sørger for at hans næse er renset og luftvejene er fri inden han skal sove, at han er mæt og tilfreds og har fået, hvad han har behov for af mad og drikke og at han føler sig helt tryg, ved hvor han ligger og er glad for at være i sin seng.
Gentagende mellemørebetændelser, det at vågne med smerter og jag i ørerne (og også fra tænder) virker næsten ligesom at have stress - det er som om at kroppen husker. Barnet har ligesom lært ...
... at vågne hyppigt. Jeres dreng har sandsynligvis haft nogle oplevelser, hvor han lige er faldet i søvn og så er blevet vækket af smerter, fordi han har fået smertejag fra sit øre og det er han vågnet af. Det betyder at han har denne erfaring med sig og at den stadig ligesom sidder i kroppen. Derfor vågner han stadig op, selvom han måske ikke længere har ondt, fordi kroppen husker det sådan og det tager tid at skabe en ny erfaring.
Det er som sagt lidt ligesom at have stress. Hvis man som voksen har oplevet den ekstra hjertebanken og utilpashed det giver, hvis man har haft rigtig stress, ja så skal der ikke ret meget til, man skal ikke opleve særlig meget af de samme symptomer, så reagerer kroppen meget voldsomt og igen er det som om at kroppen husker.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Samtidig er jeres dreng også aldersmæssigt på grænsen til at han ved at I stadig er der, når han ikke kan se jer. Han forstår stadig ikke helt at I er lige inde i rummet ved siden af og derfor er det naturligt at han virker mere tryghedssøgende og generelt søger mere fysisk kontakt. Samtidig drømmer han også rigtig meget, alt hvad han oplever i løbet af dagen skal bearbejdes i drømme og derfor kan han også i en periode sove mere uroligt.
Jeg håber mine tanker hjælper lidt videre på vej, i hvert fald hjælper det nogle gange at få en forklaring - også selvom der ikke er så stor en løsning i det :o)
Rigtig god bedring med ham og rigtig god jul :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Børn i bilen
Der er fem gode huskeregler, når du skal transportere dit barn i bilen:
1. Det er vigtigt at barnets autostol passer til både barn og bil. Tag derfor både barn og bil med, når du køber autostol.
2. Sørg for at autostolen sættes korrekt fast. Følg brugsanvisningen og stram selerne så godt til som muligt, så stolen er godt fastspændt til sædet i bilen.
3. Vælg bagudvendt autostol så længe som muligt. Det er mest sikkert for barnet.
4....
Citrusfrugter
Hvis man har allergi overfor græspollen, så kan man nogle gange reagere på citrusfrugter som appelsiner og klementiner. Reaktionen vil ofte være kløe og hævelse af læber, mund og svælg. Og det bedste man kan gøre er ikke at spise de citrusfrugter, som man reagerer på.
Nogle børn vil også reagere med rødt udslæt om munden, når de spiser citrusfrugter. Det skyldes normalt frugtsyren, som generer barnets lidt sarte hud og handler således ikke om at barnet ikke tåler...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.