Annonce

Annonce

Svar: Spørgsmål om kost og fladt baghoved


10. december 2008

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Louise

Jeg anbefaler normalt at man starter med skemad i løbet af dagen (formiddag eller frokost) og tilbyder skemad om aftenen, som måltid nr. 2. Det anbefaler jeg fordi det er mit indtryk at alt for meget mad om aftenen kan give øget uro om natten - det har altså modsatte virkning end ønsket effekt.

Der udover anbefaler jeg at man holder mængden af skemad nede og i stedet følger efter med mælk, fordi det er med til at holde barnets mave godt igang og samtidig også sikrer barnets mælkeindtag, som fortsat skal være meget højt. Når barnet spiser rigtig godt og er godt igang med skemaden, så ligger en normal portion ofte på mellem 1-2 dl. færdig grød eller mos, men i starten er det fint med få skefulde. Ofte starter man med 4-5 tsk fulde og øger så stille og roligt barnet. Når barnet kan spise en lille dl. så begynder man at give barnet 2 gange dagligt - det er således bedre at tilbyde barnet 3/4 dl. grød 2 gange dagligt end 1½ dl. en gang dagligt og der så ikke er plads til mælken efterfølgende.

Et forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover lidt videre

Formiddag 9.30: Ammes

Puttes til formiddagslur

Frokost 12: Grød af ris, majs, hirse. Evt. lidt frugtmos, - pæremos, æblemos eller mos af forskellige bær, svesker eller lignende. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: Ammes

Powernapper, sover sin 3 lur

Aften 18: Grøntsagsmos, vand af kop.

Ammes eller tilbydes en flaske vælling og puttes til natten ca 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes

Nat 03: Har normalt behov for amning midt nat i denne alder.

Et barn der starter med skemad i 4 måneders alderen vil naturligt have en længere indkøringsperiode, en længere tilvænningsperiode end et barn, der først starter når det er ½ år. Afhængig af hvordan barnet reagerer og trives må man individuelt vurdere, hvor hurtigt man kan gå frem. Nogle børn stortrives med skemaden, åbner munden, synker - spiser med velbehag, deres mave fungerer godt og det kører bare derudaf, så kan man sagtens tilbyde lidt mere skemad ...


Annonce

... hurtigt. Men hos andre børn skal der lidt mere tid til.

I alderen 4-6 måneder anbefales det at man max giver 2 flasker vælling - det vil sige max 400ml vælling dagligt. De fleste børn drikker 150-180ml vælling inden sengetid.

I kan godt forsøge at tilbyde lidt grød til frokost og kun give en lille smule mos om aftenen efterfulgt af vælling for at se om det på sigt vil give lidt mere ro i maven om natten.

Med hensyn til afføring, så vil det normalt være sådan at de fleste børn trives bedst, hvis der ikke går mere end 3 dage imellem deres afføringer, når de begynder på fastere føde.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Med hensyn til fladhed af baghovedet, så kan der naturligt godt være noget genetisk der gør at jeres datter har et lidt mere fladt baghoved. Netop fordi du fortæller at I også har det. Det lyder dog som om at sundhedsplejersken har været opmærksom og mener at det godt kan rettes og derfor er det naturligvis vigtigt at I fortsætter med at lægge jeres datter på maven og siden, så meget som muligt. Det er i øvrigt også rigtig godt for hendes motoriske udvikling - jo mere på maven jo bedre.

Det kan godt ændre sig selvom hun nu er næsten 5 måneder gammel, derfor skal I ikke give op, men blive ved med at lægge hende på maven.

Hvorvidt den ene madras er bedre end den anden tør jeg ikke udtale mig om, jeg kender ikke til de to madrasser I beskriver og spørger ind til ...

Den madras som barnet ligger på skal være flad, glat og fast men ikke meget hård. Hvis din datter ligger på en meget hård madras, så kan det være en idé at lægge en tynd rullemadras eller lignende på som topmadras, som gør madrassen en lille smule blødere. Hun må ikke ligge med puder eller lignende, som løfter hendes hoved, men hun skal ligge godt og hovedet må godt kunne synke en lille smule ned i madrassen. Prøv at mærke hvordan madrassen er, når du trykker på den. Virker den blød, giver den en lille smule efter, så er det fint. Virker den hård som et bræt, så dur det ikke :o)

Jeg håber ovenstående hjælper videre på vej, rigtig meget held og lykke fortsat og rigtig god jul :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.

Er fontaneller forskellige

Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...

Læs hele brevet og Helens svar


31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Uro i kroppen - 2 år, 6 mdr.

Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...

Læs hele brevet og Helens svar


13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Mistrivsel i vuggestue

Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barneseng

Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.

Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.

Den...

Læs mere i Babylex

Suttekæde

En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.

Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.

Det anbefales at:

- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

tusind tak for en eminent brevkasse, den har jeg fundet og finder meget trøst og viden i.

Mor til dreng 16 måneder


Annonce