Svar: Hvor meget skemad og MME
Kære Lotte
Det lyder som om at Matilda er rigtig godt med finmotorisk og også som om at hun virker interesseret i jeres mad og er glad for at få mad i hånden, som hun selv kan tygge lidt i. jeg synes derfor du skal prøve at udnytte dette.
Derudover tænker jeg, at det i 7 måneders alderen ofte vil være fint med flaske 4 gange dagligt, - ofte tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften. At give flaske på disse tidspunkter giver samtidig bedre plads til maden i løbet af dagen og når jeg ser din plan for dagen, så tænker jeg at tilbuddet om mælk og mad måske ligger lidt for tæt på hinanden generelt ...
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 05/06: Flaske med mme ca 150ml (prøv at undgå de 200 for at give bedre plads til morgenmaden) og sover videre
Morgen 7.30-8: Havregrød lavet med mme, vand af kop.
Formiddag 9.30: Frisk frugt i hånden, forsøge med ½ bolle med lidt smør, fordi hun er så interesseret som hun er. Vand af kop.
Puttes til formiddagslur ca kl. 10
Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, tilbydes brødskorper i hånden, agurk eller lignende. Kan også tilbydes rester fra aftensmaden, det kan være f.eks. lidt grøntsager og ris med lidt sovs eller lidt kogte grøntsager i hånden, som hun kan sidde og gnaske i sig.
Puttes til middagslur ca kl. 13.30 med en flaske mme, drikker måske kun 100-150ml fordi hun også har spist grød og det er helt fint.
Eftermiddag 16: Tilbydes flaske, hvis hun ikke har fået inden middagslur, men ellers kan hun tilbydes en lille portion flerkornsgrød med frugtmos eller bare lidt frisk frugt i hånden og små hapsere af en bolle ligesom om formiddagen. Vand af kop.
Powernappen springes over
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver ...
... stille og roligt mere og mere af jeres mad, ris, sovs osv. Indmaden af en frikadelle kan moses i grøntsagerne, hun kan få kogte blomkål-, broccolihoveder, kartoffelbåde og lignende i hånden og gnaske i selv.
Puttes til natten med en flaske kl. 19.30 og drikker alt det hun vil og kan
Sen aften 23-24: Flaske og drikker igen alt det hun vil og kan
Sover indtil næste morgen tidlig
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Som du kan se af denne plan, så anbefaler jeg altså at I forsøger med lidt mere familiemad og variation, samt forsøger at ændre lidt på tidspunkterne i løbet af dagen. Både de tidspunkter hun sover på og de tidspunkter hun tilbydes mælk og mad på - netop for at få det hele til at gå op i en højere enhed :o)
Hvad angår mængden af mad, så tænker jeg at en normal portion ofte ligger på mellem 1-2 dl. færdig grød eller mos. Det gør ikke noget, hvis jeres datter ikke spiser store mængder, det vigtigste er at hun spiser lidt og vender sig til at spise på de angivne tidspunkter, samt synes det er sjovt og hyggeligt. Det at spise skal forbindes med noget rart.
Med hensyn til hendes finmotoriske udvikling, så er det rigtigt at hun er lidt langt fremme i skoene her. De fleste børn vil først begynde med pincetgreb i 9-10 måneders alderen og de fleste mestrer ikke selv at spise med ske, før de er omkring 16 måneder. Gaffel er dog noget lettere at spise med, det kan de fleste godt et sted mellem 7-9 måneder ...
Det er bedre at give hende lidt mad i hånden og lade hende spise dette selv end det er at give hende legetøj imens hun spiser - maden skulle i sig selv gerne være interessant nok og variation kan I give mere og mere af, med den alder hun har nu :o)
Jeg håber mine plan giver dig lidt idé til at komme videre, fortsat held og lykke med hende og rigtig god jul:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Reagensglasbefrugtning, IVF og ICSI
Reagensglasbefrugtning er en fertilitetsbehandling, som bruges hvis insemination ikke er lykkes 3 gange, hvis manden har stærkt nedsat sædkvalitet eller hvis kvinden har ødelagte æggeledere.
Det er en behandling for selve undfangelsen sker uden for kroppen - i et reagensglas.
- Man stimulerer kvindens æggestokke med en kraftig hormonbehandling, der modner op til 10-12 æg på en gang. Disse tages ud, et indgreb der foregår under under lokalbedøvelse.
Sele til barnevogn
Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.
Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.
Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.