Svar: Overgangskosten - 6 mdr.
Kære Nynne
Det lyder umiddelbart som om at I er kommet godt igang med skemaden og det er fint, at din datter nu tilbydes skemad to gange dagligt. Det er også fint at du er gået over til flaske og modermælkserstatning og hvor er det dejligt at din datter er så glad for flasken og tager så fint imod mælken :o)
Det er vigtigt at du tilbyder hende skemad inden du tilbyder flaske og det er også vigtigt at der går lidt tid imellem de to ting, så hun lige kan nå at fordøje det ene, før hun skal fordøje det næste.
En plan for dagen kan se således ud:
Tidlig morgen 06: Flaske med mme og sover lidt videre
Formiddag 9-9.30: Tilbydes evt lidt frugtmos og forsøg også med lidt frisk blød frugt i hånden, det kan være en appelsinbåd hun kan sutte på, vand af kop.
Flaske og puttes til formiddagslur
Frokost 12: Tilbydes lidt grød med frugtmos, vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur ca kl. 13-13.30
Eftermiddag 16-17: flaske, tilbydes en agurkeskive i hånden, eller skær en ring på 1½ cm tykkelse, skær hul i midten og sæt den på hendes tommelfinger, så kan hun bedre holde fast i den
Powernapper begynder måske at kunne blive sprunget over
Aften 18: Grøntsagsmos af forskellige grøntsager, tilbydes f.eks. en kartoffelbåd i hånden, som hun kan gnaske lidt i, vand af kop.
Flaske og puttes til natten ca kl. 19.30-20
Sen aften 23-24: Flaske
Da din datter er født før tid, er det vigtigt at du ikke går alt for hurtigt frem, men giver hende tid, så hendes mavetarmsystem kan følge med. Samtidig har hun dog den alder hun har og er naturligt vågen, opmærksom, aktiv, deltagende og hun vil også gerne være med, være aktiv i de ting der sker ...
... omkring hende. Derfor anbefaler jeg at du så små begynder at tilbyde hende noget i hånden, som hun kan sutte på og øve sig mundmotorisk på samtidig med at hun stille og roligt lærer at forbinde det at putte i munden med at spise, at smage osv.
Jeg ved ikke hvor stærk din datter er motorisk, sandsynligvis er hun stadig ikke helt stærk nok til at kunne sidde i høj stol? Hvis hun er skal du gøre det, hvis det er for tidligt, må du vente lidt, men under alle omstændigheder er det vigtigt at du har hende foran dig, så hun kan spejle sig i dit ansigt, når hn skal have mad. Du skal hjælpe hende med at holde fokus på maden, når du åbner munden, så åbner hun også munden og der skal lyd på "hmmm, mam mam, dejlig mad", åbne munden, ind med skeen, synke og igen "mmm mam mam", åbne munden, ind med skeen, synke - bliver hun forstyrret, så giv hende lidt at drikke og fang hende så igen "Hej skatterpige, er du klar "mmm mam mam", åbne munden osv.
Det er fint hvis hun spiser 1/2 til 3/4 dl. 2 gange dagligt og du kan forsøge at følge ovenstående plan. Du skal ikke presse hende, men motivere hende til at spise og gøre det indbydende og interessant. Du må gerne begynde at variere tilbuddet lidt, så hun får forskellige slags grød og frugtmos, får forskellige slags grøntsager osv. så maden stille og roligt begynder at smage af mere.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Variation af skemaden vil også være godt for hendes mave, men når dette ikke er nok, må du give hende laktulose og det får nogle børn i månedsvis, sådan er det. Det vigtigste er at maven fungerer og at hun begynder at spise og trives.
Jeg håber at du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke:o)
Rigtig god jul.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Astma
Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.
Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...
Navlestreng
Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.
Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.
Når moderkagen...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.