Svar: Grød og modermælkserstatning - 5 mdr.
Kære Christina
Jeg kan godt forstå at du bliver forvirret, for der er også rigtig stor forskel på, hvor meget børn egentlig drikker.
De første 4 måneder vurderes mælkeindtaget som ca 1/6 af barnets vægt i døgnet. Derefter er barnet ved at være så stort at det kan være problematisk at bruge denne rettesnor, fordi barnet naturligt ikke kan drikke og rumme så store mængder. De fleste børn drikker i 4-6 måneders alderen mellem 800-1000ml i døgnet.
I takt med at barnet begynder at få anden mad, så skæres mælkemængden naturligt lidt ned, barnet får grød og mos, hvilket også indeholder mme og barnet får også sit væske behov dækket ved at drikke vand af kop. Det er dog sådan at så længe barnet ikke er ældre end din dreng, så er mælkeindtaget fortsat hovedindtaget. Han skal altså stadig have mere mælk end han får skemad og derfor er det vigtigt fortsat at tilbyde ham mælk nok.
Jeg vil som udgangspunkt sige at han bør få ca 750ml i døgnet ved siden af sin skemad og dette siger jeg ud fra, at sundhedsstyrelsen bl.a skriver "Modermælk og/eller modermælkserstatning er fortsat den væsentligste mælk, frem ...
... til barnet er 9 måneder. Ved 9-måneders-alderen bør barnet højest få 3/4 liter mælk og mælkeprodukter daglig inkl. sødmælksprodukter. Ved 1 års-alderen ca. ½ liter." Dette er fra bogen Mad til spædbørn og småbørn, sst. 2006.
Da mælkeindtaget gradvist skal nedsættes, så tænker jeg at det umiddelbart vil være passende med ca 1/6 af vægten de første 4 måneder, hvilket ofte svarer til mellem 800-1000ml. I takt med at barnet begynder med skemad, skrues langsomt ned så barnet frem mod 9 måneders alderen får max 750ml (alt incl. f.eks. også en portion tykmælk eller lignende) og frem mod 12 måneders alderen nedsættes så yderligere til ca 500ml som er det behov barnet vil have fremover.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeg synes derfor roligt du kan tilbyde din dreng 150-170ml 4 gange dagligt og stadig give ham mme i grød og mos. Jeg synes heller ikke det lyder som om at du på nogen måde har overfodret ham, han er jo en stor og dejlig dreng og lyder til at stortrives og udvikle sig rigtig fint. Det er dejligt at han er så tilfreds og nyder at tage imod, hvad du tilbyder ham :o)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Epiduralblokade ved fødsel
En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.
Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.
Sundhedsplejerske
Alle sundhedsplejersker er uddannet sygeplejersker og har arbejdet på forskellige børneafdelinger i sygehusvæsnet samt i den kommunale pleje. Derudover har sundhedsplejersken taget en diplomuddannelse til sundhedsplejerske.
En sundhedsplejerske følger børnene fra de bliver født (nogle gange allerede i graviditeten) og indtil de går ud af folkeskolen.
Alle børnefamilier i Danmark får tilbudt at modtage besøg af sundhedsplejersken. Når et lille barn bliver født, så...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.