Svar: Vågner efter 15-45 minutter om aftenen
Kære Laila
Man siger at der kører et søvntog og at det handler om at springe på det tog, når det holder ved perron.
Hvis man kommer for sent til toget, så kan man ikke falde i søvn og det er formålsløst at blive liggende i sin seng, det bliver man bare urolig og frustreret over, så er det bedre at stige op og gå i seng, når man fornemmer at søvntoget er ved at komme forbi igen.
Kommer man for tidligt til toget, så kan man heller ikke sove, så bliver man også rastløs og urolig og har svært ved at finde ro og så skal man igen stå op og vente på at det rigtige tidspunkt er der ...
Det er altid svært med børn, for hvornår er de trætte, hvornår er de egenlig parate til at blive puttet, hvornår er det for tidligt og hvornår er det for sent. Det er ofte en fornemmelsessag og man bliver bedre og bedre til at vurdere det, jo mere man lærer sit barn at kende, jo ældre barnet bliver, jo tydeligere signaler barnet sender - både med kropssprog og med ord :o)
Med den alder din datter har og din beskrivelse af hende "hun er lysvågen og kan være vågen i 1½ time", så tænker jeg at hun ikke er parat til at blive puttet. Måske powernapper hun lidt under amning og så er hun klar til at lege, pludre osv. igen.
Det ses ofte at børn i 3-4 måneders alderen har en længere vågenperiode om aftenen og det er helt okay. Deres søvnrytme ændrer sig om dagen, de sover kortere lure 3 gange dagligt og virker nogle gange til at powernappe mere end man tidligere har oplevet. Den sidste lur ligger ofte så sent på dagen, at barnet er vågen om aftenen, spiser mere eller mindre hele tiden hvorefter de så går i seng og sover ...
... et lidt længere stræk sidst på aftenen og først på natten.
Der er mange ting som spiller ind. For det første ændrer deres søvn sig i denne alder. Vores søvn indeholder forskellige faser, nogle gange sover vi let, nogle gang dybt, nogle gange drømmer vi osv. og netop i 3-4 måneders alderen begynder barnets søvn at minde en lille smule mere om voksnes søvn.
Samtidig er børn i denne alder utroligt opmærksomme og nysgerrige og derfor lader de sig meget let distrahere, når de ligger ved brystet. De bliver forstyrret hvis nogen kommer ind i rummet, hvor du sidder og ammer, slipper brystet, kigger efter hvad der sker osv. Det betyder at børn i denne alder ofte ikke får helt nok at spise, det bliver ofte til lidt 'slatspiseri' fordi de simpelthen har travlt med alt muligt andet.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Derudover er børn i denne alder ofte så store rent fysisk at de har behov for at få sat mælkeproduktionen lidt op. Ved at spise hyppigere så øges mælkemængden. Derfor er det godt at amme hyppigt, men det er dog samtidig vigtigt at hjælpe barnet med at koncentrere sig og ikke lade barnet 'slatspise' men i stedet tage godt fra, når tiden er til det.
Du må gerne arbejde på en rytme for dagen, hvor din datter sover 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen. Du kan også indføre en helt fast måde at putte hende på, en rutine som på sigt giver genkendelighed og dermed ro. At hun så er vågen om aftenen vil være helt okay, mange børn går i denne alder ikke til ro før kl måske er omkring 22 og det er fint nok.
Håber du hermed er hjulpet videre på vej og har fået lidt forklaring du kan bruge:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Tilskudsblanding
En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.
En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.
Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....
Babyalarm
Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.
Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.
De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.
Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!
Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder