Annonce

Annonce

Svar: Korrekt mad?


21. november 2008

Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Pia

Det er rigtigt, hvis man helt overordnet ser på jeres plan for dagen, så vil det umiddelbare indtryk være at Nicholas spiser for meget moset mad og at han skal have meget mere mad med bid i. Men man kan jo ikke kun kigge på barnets alder, man er også nødt til at se på hvordan barnet i øvrigt er, og så lave en individuel vurdering. Og her tænker jeg, at det alt andet lige må være bedre at tilbyde Nicholas mad, som han kan holde i sig og får næring fra og en god oplevelse med at spise - end at tilbyde ham mad, som han gentagende gange kaster op.

Det er altså hos jer vigtigt at prioritere hans lyst til at spise, prioriterer variation af skemad, så hans smagssanser og synssanser fortsat stimuleres - jo mere forskelligt jo bedre for at forebygge kræsenhed senere hen - og så tilbyde mad, som han med sikkerhed holder i sig. Det er ikke hensigtsmæssigt, hverken for hans trivsel eller udvikling, hvis han begynder at kaste sin mad op igen.

Med hensyn til hovedomfang, så har han et stort hoved i forhold til gennemsnittet, men han er også en stor dreng og ligger generelt højt på kurven. De mål du oplyser her lyder umiddelbart fine og tingene hører sammen. Når man måler hovedomfang, længde og vægt, så er der generelt ikke noget problem i hvorvidt man ligger i den høje ende eller i den lave ende på kurven, det der er vigtigt er at man følger sin egen kurve.

Jeg vil anbefale dig at gå ind i Livets Bog som du finder på medlemssiderne, her kan du indsætte alle din dreng mål fra fødsel til nu og se ...


Annonce

... hvordan han ligger på de forskellige kurver.

Med hensyn til stædighed og egen vilje, så er det helt normalt at det rigtig begynder at komme frem i 10 måneders alderen. Det er ikke unormalt at man som forældre kan stå og kigge på sit barn og tænke "hvem er den lille dreng??" fordi man pludselig ser sider af ham, som man aldrig har set før.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Med hensyn til opdragelse så kan du gøre visse ting, men endnu i det små: Du kan lære ham at spise med en gaffel, men han vil stadig også bruge sin fingre. Du kan flytte ham fra ting han ikke må pille ved, imens du siger nej - netop det at blive flyttet hjælper ham til at huske det bedre, men han vil stadig gøre det igen og igen. Du kan tvinge ham til at få børstet tænder, fordi det skal gøre, du kan ofte aflede ham og møde ham ved at tilbyde alternativer.

Hvis han f.eks. sidder og slå skeen ned i bordet, så er det jo ikke fordi han er uartig og han ved ikke at det er uhensigtsmæssigt fordi det laver mærker og bordet bliver ødelagt - han har bare lyst til at lave den lyd, han undersøger og oplever, hvordan noget lyder, når man slår til det eller banker med det. Så når du tager skeen fra ham her, så kan du i stedet tilbyde et hammerbræt eller en tromme - et alternativ som han kan lege med, lytte til og blive en erfaring rigere af, men samtidig også noget mere hensigtsmæssigt i forhold til at ødelægge bordet. Det er lidt mere anerkendende for hans udvikling og ønske om at undersøge og prøve ting af ...

Håber mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Stamceller

Vores krop er bygget op af celler og Stamceller er oprindelige celler, hvorfra kroppens andre celler udvikler sig. Stamceller findes i det tidlige fosteranlæg, i navlestrengsblod hos nyfødte og i knoglemarven. Man kan sige at stamceller er en umoden celle, der i princippet kan udvikle sig til en hvilken som helst celle i kroppen.

Der forskes i at kunne udnytte stamceller fra fostre, da fosterstamceller kan være et vigtigt led i at helbrede mange forskellige sygdomme.

Læs mere i Babylex

Stå selv

Mange børn kan slet ikke vente på at komme op i lodret stilling og vil allerede i 5-6 mdr´s alderen gerne trække sig op ved mors eller fars hænder. Når det lykkes er det dejligt med en hoppetur på mors og fars ben.

Vær dog opmærksom på at barnet skal være noget ældre før det er stærkt nok til selv at kunne holde sig oprejst. Først omkring 10 mdr´s alderen rejser de fleste børn sig ved møbler og andre faste steder.

At barnet vil stå, betyder ikke at barnet er parat...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk brevkasse, du giver os forældre nogle kompetente handlemuligheder som vi i vores familie har haft stor gavn af.

Tak fra børnenes mor og far


Annonce