Svar: Total hysteri når min søn skal sove
Kære Tanja
Din dreng oplever lige nu verden som meget stor, han oplever at falde og slå sig, han oplever at ting kan være farlige og oplever en helt anden modstand end tidligere. Du holder fast i ham, sætter grænser, der er ting han ikke må, han oplever sine egne manglende evner - han klatrer op men han kan ikke selv komme ned, han klatrer op på rutsjebanen men tør ikke, når han står der og ser hvor høj den er .... Han møder også modstand fra andre børn, de skubber, vil ikke lege med ham, tager hans legetøj fra ham osv.
Alt dette betyder at børn i jeres dreng alder ofte drømmer rigtig meget og også vægrer sig mod at falde i søvn. De har ofte mareridtlignende drømme, vågner med skrig, kan virke utrøstelige og nogle gange er det som om at man slet ikke kan trænge ind til barnet. Nogle børn har det i mild grad, hos andre virker det utrolig voldsomt og man kan som forældre blive meget forskrækket over den adfærd barnet viser om natten, også fordi man ikke kan hjælpe - barnet vil ikke sove, vil op, men vil alligevel ikke op - følelsen af at man ikke kan trænge ind er svær - men altså ikke unormal.
Samtidig begynder børn i 2 års alderen ofte også at blive lidt bange for små dyr og for mørke og de vægrer sig ofte mod at sove, hvis det er helt mørkt. De har brug for at vide at man er der, de har brug for at man sidder hos dem så de føler sig 100 pct, trygge ved at lægge sig til at sove.
Jeg er dog helt enig med jer i at I ikke skal sidde hos jeres dreng i 1½ time for at få ham til at sove, det er naturligvis uholdbart - for jer alle!
I skal for det første se på om I putter ham for tidligt og hvornår det er passende for ham at komme i seng afhænger af hvor meget han sover om dagen. Med den alder ...
... han har, så vil det være relevant at han sover en middagslur på måske 1½-2 timer - ofte vil han sove i tidsrummet mellem 12-14. Hvis han sover mere end dette eller senere end dette så vil det naturligt påvirke hans behov for at komme i seng kl. 20 ... så skal han måske først putte kl. 21 ... :o)
Derudover skal I vise ham at I er der, passer på ham osv. Sidde hos ham, læse en godnathistorie og han skal have en lille vågelampe på værelset så han kan orientere sig, ligesom døren til værelset skal stå på klem, så han kan høre at I er der og at han ikke er alene. Når I går skal I fortælle ham at I kommer lige om lidt og så skal I gå frem og tilbage, så han hele tiden fornemmer at I er der for ham.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det kan være en rigtig god idé at lave noget praktisk, det kan være at ordne strygetøj, stille sig uden for døren så han kan se jer, hører jer og så I kan bekræfte ham i at "Mor er lige her, jeg ordner tøj, læg du dig bare ned skat". I kan også gå til og fra hans værelse med et formål - f.eks. lægge tøj på plads i skabe og skuffer. Så er der ikke så stort et krav om "Du skal sove nu" for ingen af os kan sove på kommando, men mere lidt tryghedsgivende i at man kommer og går, som en helt naturlig ting i og med at der er noget praktisk der skal gøres :o)
Det er rigtig fint at tilbyde en gang havregrød eller lignende inden sengetid, så han ikke er sulten om natten. Vågner han og er tørstig, så kan I overveje om han skal have en drypfri kop som han selv kan tage noget af, så I ikke behøver stige op for at give ham lidt vand. Vågner han fordi han er utryg og drømmer, har han naturligvis behov for hjælp til at finde roen igen.
Jeg håber lidt af mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke med ham:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Vitaminer præmatur
Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:
D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:
Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.
Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...
Portionsstørrelse børn
Det er meget forskelligt, hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser meget, og andre børn spiser mindre. Der er også forskel på børns appetit, som kan svinge alt efter tidspunktet på dagen.
Børn skal have lov til at regulere deres behov for mad. Det lille barn skal have lov til at die ved brystet, når det viser behov, og børn der får flaske, skal på samme måde have lov til at selvregulere. Barnet må ikke presses til at tømme hele flasken - og omvendt - hvis barnet...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.