Annonce

Annonce

Svar: Videre med mad fra groft mos


8. november 2008

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Rikke

Det lyder rigtig fint alt det du fortæller. Det kører lige efter bogen .. også selvom du synes det er lidt svært :o)

Det er rigtig fint at bibeholde maden groft moset som den er nu og også fortsætte med at give jeres dreng lidt mad i hånden, som han kan sidde med og sutte på. Det sker let at han får knækket et stykke brød eller frugt af, hvis du vælger de lidt hårde typer, og derfor får det galt i halsen og kaster op. Prøv derfor at tilbyde ham blødere stykker frugt og brød som han kan sutte på, suge saften ud af og opbløde med spyt.

Det kan være f.eks. appelsinbåde, stykker af blomme, kiwi, ferskner og lignende. Du kan også forsøge med små stykker bær, f.eks. hindbær som er meget bløde og søde. Pas på med vindruer, hvis du vil prøve at give ham det, så skal de skrælles og han skal kun have kvarte stykker i munden - vindruer er svære at spise og kan godt sætte sig fast i halsen.

Prøv at købe et helt mørkt rugbrød uden kerner, skær det i humpler, 'træstammer', rist dem i ovnen, så de bliver sprøde og lidt hårde i kanten og giv ham så sådan en humpel at sidde med. Du kan også prøve med en skorpe fra et lidt lysere brød, som lettere lader sig opbløde med spyt.

Ellers er det et spørgsmål om at du omkring 8 måneders alderen begynder at tilbyde små brødhapsere med lidt smør i første omgang, så måske lidt leverpostej og så lidt forskelligt smørbart fiskepålæg, avocadomos og lignende. Giv ham dem ...


Annonce

... i munden med fingrene i første omgang og prøv om du kan placere dem ovre i siden, hvor han skal tygge i stedet for at give ham dem ind midt i munden.

Her kan han også begynde at få lidt godt kogte pastaskruer, små stykker af indmaden af en frikadelle og lignende, som han kan øve sig på at tygge.

Det er en god idé at du til den tid holder tingene lidt adskilt, så han ved, at den mad der kommer med ske kan mere eller mindre synkes, men den mad der kommer ind med fingrene eller med en gaffel skal tygges.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du må gerne bruge lidt af den sovs i andre spiser og det er rigtig fint at maden stille og roligt tager udgangspunkt i den mad I andre spiser. Du kan give ham kogte blomkål og broccolihoveder i hånden, ligesom også kartoffelbåde eller kogte kartofler kan være fine fordi det igen er mere blødt.

De almindelige krydderier som timian, oregano, løg, hvidløg, lidt karry osv må han gerne få. Hvis I krydrer eller salter maden meget, så er det ikke godt for ham, men en lille smule er helt okay fordi han jo skal lære at spise det I andre spiser. En ret som f.eks. boller i karry kan være en god ret i 7-8 måneders børn fordi der er smag og risende giver sammen med sovsen den lidt grovere struktur og kødbollerne kan man øve sig i at tygge lidt mere på ...

Det er fint at du ammer ca 4 gange dagligt, du behøver bestemt ikke amme om formiddagen og som sagt lyder det som om at I er på rette vej:o)

Fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Omsorgsdage

Omsorgsdage er dage, hvor du med fuld løn kan holde fri sammen med dit barn.

Er du offentligt ansat, og er du blevet forælder efter den 1. oktober 2005, har du ret til 2 årlige omsorgsdage per barn. Retten gælder fra og med fødselsåret og til og med det år, hvor barnet fylder 7 år.

Hvis du er ansat i en privat virksomhed, vil det fremgå af din overenskomst, kontrakt eller lignende, om du har ret til omsorgsdage.

Læs mere i Babylex

Sove ude

Helt små børn skal man være forsige med at lade sove ude i barnevogn. En tommelfingerregel er, at spædbørn ikke bør sove ude, før de har genvundet deres fødselsvægt og vægten skal være mere end 3000g.

At sove ude om sommeren er enkelt. Stil barnevognen i skyggen og hold øje med dit barns temperatur ved at mærke det i nakken. Dit barn vil nyde at stå under et træ og se vinden i bladende. Et insektnet kan yde god beskyttelse mod insekter, men brug det kun, hvis der er insekter.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tak for dine sidste meget brugbare svar – de har været en rigtig god hjælp og inspiration i hverdagen. Så tak for det!

1000 tak for en super brevkasse – glæder mig altid til at høre dine tanker og svar.

Kærlig hilsen den glade mor.


Annonce