Annonce

Annonce

Svar: For tidligt født


7. november 2008

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Heidi

Tillykke med den lille dreng :o) Det har naturligvis været et hårdt forløb for jer, det er hårdt at føde et barn 8 uger før tid, der følger en masse bekymringer med. Det lyder dog som om at din dreng (og I selv) har klaret det hele rigtig godt og han har haft en fin størrelse, da han kom til verden og har været en stærk lille en. Det er rigtig dejligt.

Du har en sund og god indstilling, når du siger at I ikke vil sætte prædikater på ham som været meget skrøbelig, men vil forsøge at se ham som den lille dreng han er. Det er som udgangspunkt rigtig fint, men der er dog nogle ting som gør sig gældende og lidt ekstra hensyn man skal tage omkring et for tidlig født barn og dem skal du naturligvis kende til :o) Når I bliver udskrevet, så skal du se det som et udtryk for at han er stor og rask nok til at kunne være hjemme, men han er stadig en lille dreng, der har haft en lidt kaotisk start på livet.

For at starte med dit sidste spørgsmål først omkring, hvornår jeres dreng må sove ude. I må gerne, når I har været hjemme et par dage og vænnet jer til det, trille en tur med barnevognen. Det vil være en kort tur på max 30 minutter og når I kommer hjem skal jeres dreng med ind i liften, hvor han så kan sove videre indendøre.

Han må først stå og sove ude, når han vejer mere end 3 kg. Da han er født før tid, så har han ikke det ekstra fedtlag der skal til for at holde ham og han skal så vidt muligt bruge sin energi på at vokse og ikke på at holde sig varm.

Han må ikke komme ud hvis det er fugtigt i vejret, hvis det blæser meget eller hvis det er meget koldt - det vil sige minus 10 grader. Han må gerne komme ud, hvis det er klar frost og høj sol, men ikke hvis det f.eks. er tåget.

Han skal have tøj på som passer til vejr og vind, når han er ude og han skal have tøj på inde som passer til temperaturen inden døre. Han skal have bodystocking, langærmet bluse og sparkedragt på, evt. en ekstra trøje og en par små sokker når han er indendøre og han skal puttes i en kørepose, flyverdragt og lignende, når I tager ham ud. Ude skal han også have hue og vanter på.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke lammeskind til små mature børn fordi det samler støvmider, men til præmature børn vil jeg sige at det kan være en udmærket idé. Det har han sikker også ligget på, imens han har været indlagt? Præmature børn har svært ved at holde varmen og man kan godt lægge et lammeskind i lift/barnevogn fordi det tempererer og beroliger. Man skal så igen også være opmærksom på at små børn ikke må blive overophedet, så hold øje med ham.

Når I bader ham ...


Annonce

... og pusler ham, så skal I søger for at der er varmt i rummet. Skru op for varmen og hæng håndklæder på radiator, put dem i tørretumler eller lignende, så han med det samme kan få noget lunt omkring sig.

Jeg kan godt forstå at du bliver bekymret, når du læser om for tidligt fødte børn og forskellige følgesygdomme. Som mor og som forældre vil I naturligvis være opmærksomme på, hvordan han udvikler sig og være bekymret for om alt er som det skal være. Børn, som er født for tidligt og har haft en vanskelig start, kan godt få en lidt forsinket udvikling i forhold til deres alder. Det er helt normalt og det er her rigtig vigtigt at du fokusere på hvad din dreng kan og ikke så meget på de ting han endnu ikke har lært.

Det er rigtigt at for tidligt fødte børn skal have ro, det er vigtigt for at vokse og gro. Men det betyder ikke at I skal lukke jer inde bag hjemmets fire vægge og ikke kan lave noget. I kan sagtens have besøg af venner og familie eller I kan selv tage på besøg en gang imellem i det omfang I også selv orker dette.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er helt normalt og vigtigt at for tidligt fødte ofte gerne vil være på arm. Det gør dem trygge at kunne putte sig der. Det skyldes blandt andet at børnene ofte er meget følsomme overfor lyde - præcis som du beskriver, han reagerer med det samme på de bimlende alarmer og lyde i lokalet, men i din favn, når han mærker din ro, hører din stemme, så slapper han af. Da hans liv er startet lidt for tidligt, da han lidt for hurtigt er blevet hevet ud af maven og roen der følger med at ligge inde i livmoderen, så vil nogle for tidligt fødte børn meget let kunne blive lidt stressede, når der er larm omkring dem. Hans 'filter' til at kunne sortere i de forskellige indtryk ofte er svagt. Derfor vil han naturligt blive mere uroligt, hvis han er med et sted, hvor der er meget larm eller hvis han f.eks. går fra arm til arm, fordi alle gerne vil holde ham og se ham.

Så I skal altså på den ene side tillade jer selv at vise ham frem og lade gæster se ham og nyde ham, men I skal også give ham den ro og nærhed han har ekstra behov for. Han skal ikke bæres af for mange forskellige, han har det bedst i jeres favn.

Når man pakker ham tæt, laver en lille rede til ham i kuvøsen og dækker kuvøsen over med et tæppe, så er det netop for at give ham ro. Det er for at lave en lille hule, som hvis han stadig lå i maven ... Sådan gør man også i Danmark :o)

Jeg håber du kan bruge alle mine råd lidt videre, der dukker sikkert mange andre spørgsmål frem - pas godt på hinanden og kom godt hjem, det bliver dejlig for jer at få ham hjem:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gråd og børn

Når det lille barn græder, så fortæller dit barn dig, at det ikke har det ikke har det helt godt eller ikke er helt tilfreds med, hvad der foregår omkring det.

Det nyfødte barns gråd er meget ensartet, men forholdsvis hurtigt vil barnets gråd ændre sig og vil have forskellige nuancer. I takt med at barnet vokser, vil du lære at tolke barnets gråd og finde ud af, hvordan du skal handle i forhold til barnets behov.

Nogle gange vil det være svært at finde ud af,...

Læs mere i Babylex

Klip i mellemkødet (Episiotomi)

I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.

Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.

Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annonce