Annonce

Annonce

Svar: Søvn og manglende rytme


6. november 2008

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Davids mor

Det lyder som en rigtig god idé at arbejde lidt med en fast rytme for dagen og her tænker jeg på helt faste tider for skemad, amning og søvn. Der er ingen tvivl om at en fast rytme i dagtimerne også vil spille ind på søvnen om natten.

Derudover er det rigtig vigtigt at du sørger for at din dreng får tilstrækkeligt med mælk, væske og skemad i løbet af dagen, så han ikke behøver søge brystet så tit om natten. Hvis han ikke får nok i løbet af dagen, så vil han naturligt søge sit behov dækket om natten. Modsat, hvis du er sikker på at han har spist og drukket nok om dagen, så kan du også med god samvittighed lulle ham i søvn om natten uden at tilbyde ham bryst og på den måde lære ham at sove igennem uden bryst i munden.

I forhold til at han nu er 6 måneder så ser en dagsplan således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes i din seng og sover videre der

Morgen 7.30: havregrød, vand af kop.

Formiddag 8.30-9: Frugtmos (jerntilskud), frisk frugt i hånden det kan være blødere frugttyper som appelsinbåd, kiwi, blomme, fersken og lignende at sutte på. Vand af kop.

Kører storebror i børnehave. Du kan også vælge at køre storebror af sted før formiddagsmåltidet, det kan godt fungere lidt bedre. Hvis I har mulighed for at gå til børnehave, så vil det også være en rigtig god idé at du ammer inden i tager af sted og således putte lillebror til formiddagslur på det tidspunkt hvor storebror alligevel skal afleveres

Ammes og puttes til formiddagslur kl. 10, sover en lille times tid

Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop. Tilbydes også en gang imellem øllebrød og kan også tilbydes ristede ...


Annonce

... rugbrødsbjælker, agurkestænger og lignende i hånden at gnaske i, opbløde med spyt osv. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur 13-13.30 og sover her en lidt længere lur, du må gerne trille en tur med barnevognen, så han på den måde holdes sovende. Indtil hans lille krop, har vænnet sig til denne rytme og det at skulle sove et lidt længere stræk på dette tidspunkt af dagen.

Eftermiddag 15.30-16: Ammes og storebror hentes. Lillebror kan sidde op i barnevognen når og hvis I henter der. Han behøver ikke længere at sove sidst på eftermiddagen. Det er bedre at satse på en længere middagslur og på en mere sammenhængende nattesøvn.

Sen eftermiddag: Kan tilbydes lidt frugtmos og/eller frisk frugt i hånden og vand af kop om eftermiddagen, når storebror er hentet. De to kan sidde og spise lidt frugt sammen.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver stille og roligt den mad I andre spiser. Tilbydes igen agurkestænger, ristede rugbrødsbjælker og lignende i hånden, vand af kop.

Puttes til natten med amning kl. 19.30-20 og puttes i sin egen seng. Han har brug for amning, han har brug for mælken, så du skal fortsat amme ham, men det er fint at han ikke falder i søvn med brystet i munden.

Sen aften 23-24: Ammes og puttes igen tilbage i sin egen seng og skal sove uden amning til næste morgen tidlig. I stedet må du hjælpe ham med at skifte stilling, få dynen om sig osv. så han atter kan falde til ro og komme videre i søvnen.

så jeg håber at ovenstående plan hjælper dig videre og giver en idé om, hvordan dagen nu skal skrues sammen, for at I får mere ro, søvn, struktur og rytme. Fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babyalarm

Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.

Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.

De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...

Læs mere i Babylex

Fødetaske

En fødetaske er den taske, som du skal bruge, imens du er på hospitalet, når du skal føde. Uanet om du skal føde ambulant eller være på barselsgangen i flere dage, så er det rart at have lidt ting pakket og parat.

Til selve fødslen vil nogle kvinder medbringe tøj, som de kan føde i, hvor andre kvinder vil bruge det tøj, som man får udleveret på sygehuset. Det kan være rart, at du har dine egne toiletartikler, shampoo, børste, tandbørste, hårelastikker osv. men derudover så er det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en fantastisk brevkasse og nogle fantastiske og velskrevne bøger. Begge dele har ofte hjulpet os siden vi blev forældre for ca. 1½ år siden!

Tak fra familien i København.


Annonce