Svar: Moderfølelser
Kære mor til to :o)
Dejligt at høre fra dig igen og et stort tillykke med din lille datter. Jeg håber at fødslen gik godt og trods alt du tidligere har været igennem, har været en oplevelse, som du kan leve godt med ...
Det er dejligt at du nu begynder at mærke følelser for din datter. Det er vigtigt at I to knytter jer til hinanden og det er rigtig godt at du kan mærke at det sker nu. Det er vigtigt for jer begge.
Der er ingen tvivl om, at det har været et rigtig svært forløb for dig at være gravid med din datter og det har også været og er sikkert stadig, hårdt at stå med hende i armene. Hun minder dig jo om den datter du har mistet, hvor smertefuldt det var at miste hende, hvor meget du savner hende, at lære hende at kende. Den erfaring du har med dig om at miste en anden lille pige, ligger dybt i dig og din lille datter, som du nu står med i favnen giver smertefulde minder.
Hvis moderfølelsen ikke kommer med det samme, er det ofte et chok for mange mødre og de fleste af os ved godt, at hvis der ikke knyttes kontakt inden for de første levemåneder, så vil det kunne sætte spor. Derfor bliver alle kvinder også bekymrede og har man efter fødslen haft en depression eller anden form for psykisk lidelse, så vil de fleste kvinder være bekymrede for, i hvor høj grad de har skadet deres barn med deres eget følelsesliv. En bekymring der kan følge dem i flere år.
Jeg bider mærke i at du fortæller at du har passet hende godt. Du tror ikke selv at hun har kunne mærke, hvordan du har haft det, fordi du har opfyldt alle hendes behov - leget med hende, pludret med hende, givet hende mad, badet hende, skiftet hende osv. Det lyder rigtig godt. Det betyder jo at du ikke har afvist hende, men at du har taget hende til dig og passet hende, som den mor du er.
Derudover tænker jeg at hun jo også har en far og i de perioder, hvor du måske har haft det svært, hvor det har været ekstra hårdt for dig, har han måske kunne tage over og været der for hende- selvom han også bærer en sorg, så reagerer han måske anderledes end du og på den måde støtter I jo hinanden. Jeres datter har altså to primære omsorgspersoner, som hun knytter sig til og som reagerer hensigtsmæssigt på hendes behov, ligesom hun også har sekundære omsorgspersoner - en bedstemor eller lignende.
Det lyder som om at I nok skal klare jer :o) Har du talt med din sundhedsplejerske omkring ...
... dine følelser og hele jeres forløb. Hun vil også kunne se på din datter og fortælle dig, hvordan hun oplever hendes kontakt og hvordan hun ser tilknytningen imellem jer to.
Med hensyn til selvværd og selvtillid, så er det to forskellige ting. Selvtillid handler om det vi kan, det vil sige de ting som vi er gode til, de ting vi præsterer. Hvis man er god til at klatre i træer, spille bold eller andet, så har man selvtillid på disse områder.
Selvværd handler om at man synes man selv har værdi. Det handler om hvem man er og hvordan man forholder sig til sig selv. Børn får højt selvværd af at blive set og anerkendt af deres forældre, af at føle de er værdifulde. Din datters selvværd styrkes ved at du fortæller hende, at hun er noget særligt og fortæller hende, hvad det er der gør ligepræcis hende til noget særligt. Hvorfor lige præcis hun har værdi. Selvværd er således noget mere indre, hvor selvtillid er noget mere ydre.
Selvværd handler om måden man tænker om sig selv på og det er ikke noget man fødes med. Selvværd skabes gennem opvæksten. Et menneske som vokser op med meget ros, kærlighed, opbakning, som får positiv bekræftelse gennem hele barndommen og ungdommen, vil have et højere selvværd som voksen end den person, der har fået kritik, har oplevet ligegyldighed eller måske fjendtlighed fra andre.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er klart at vi i vores personlighed er forskellige og i temperament har forskellig måde at møde verden på. Nogle mennesker stille sig altid op og taler først i forsamlinger, andre holder sig tilbage, afventer, skal lige se tingene an og det er helt okay, der skal være disse forskelligheder. Om man hører til den ene eller anden gruppe siger ikke nødvendigvis noget om, hvorvidt man har højt selvværd eller ej.
At stille sig op i forsamlinger, tale højt for alle, kan sagtens være en måde at skjule sit lave selvværd, men det kan også modsat være en måde at vise sit høje selvværd. Fuldstændig på samme måde kan det være med den lidt mere stille person - det at være stille og tilbageholdende kan være et udtryk for usikkerhed og ikke turde sige sin mening, følelsen af at det jeg mener har ikke værdi. Men det kan også være det modsatte, at man har roen, overblikket, jeg ved hvordan jeg har det, jeg behøver ikke deltage i denne farce ...
Kan du følge mig?
Jeg håber du kan bruge mine tanker lidt videre, pas godt på hinanden alle sammen:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...
13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...
Viden om børn:
Dagtilbud til børn
Vi har i Danmark kommunale dagtilbud til vores børn.
Dagtilbud omfatter:
- Vuggestuer og dagplejeordninger for ½-3 årige
børn
- Børnehaver for 2-6-årige
- Aldersintegrerede institutioner for flere aldersgrupper
- Fritidshjem
- Skolefritidsordninger (SFO) for børn i skolealderen.
Aldersopdelingen kan variere lidt fra kommune til kommune.
Hvis I ønsker at få jeres barn...
Suttekæde
En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.
Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.
Det anbefales at:
- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
Tak for hjælpen - det virker!!
Jeg vil takke dig for din støtte i vores søvnprojektet. Det virker så godt, at vi indimellem synes det er for godt/let til at være sandt. I går havde jeg veninder på besøg og alligevel var det så let som ingenting. Det er en lettelse og putningen er blevet en fornøjelse for alle parter.
Det var lange 5 uger for at få det til at fungere, men det hele værd!
Tusinde tak for din støtte.
Fra to nu langt mindre trætte forældre