Annonce

Annonce

Svar: Soveproblemer - 2 mdr.


5. november 2008

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Victors far og mor

Der må være en grund til at Victor tydeligt ikke kan finde roen om morgenen og i løbet af dagen. Han sover godt aften og nat, hvor du ammer ham og han falder til ro igen - men i dagtimerne har I problemer ... hmmm.

Du fortæller at I har forsøgt at svøbe ham, amme, skifte, svøbe, amme og at han afviser brystet og afviser at blive svøbt,- han græder, vil bare ikke noget ... Jeg tænker at der er 3 ting der kan gøre sig gældende her:

1. At I simpelthen putter ham for tidligt. Du fortæller at han har sovet godt om natten og efter lidt kort vågentid, så bliver han pylret og utilfreds og det tolker du som behov for at sove igen. Men måske er han ikke træt nok til at sove og derfor bliver det til powernap hele dagen igennem.

Det er vigtigt at I kender til små børns bevidsthedsstadier. Han har nogle små signaler som giver en idé om hvorvidt han er træt og skal puttes, har lyst til at pludre eller hvad hans behov er og nogle gange kan man godt komme til at putte barnet en lille smule for tidligt ...

Stille årvågenhed: Er der hvor jeres dreng ligger og kigger. Ganske stille studerer omgivelserne, lyspletten på væggen, dit ansigt og dine bevægelser. Han ligger helt stille, følger med øjnene men uden at dreje sit hoved.

Aktiv årvågenhed: Bevæger sig lidt mere, han kigger mere aktivt rundt, kommer med små lyde, knirker lidt, vægrer sig måske lidt mod kontakt, begynder at virke lidt søgende, sulten eller har behov for hjælp til at koble lidt fra, vender blikket væk og fortæller at han har brug for lidt ro. Det er ikke det samme som at han har behov for at sove.

Gråd: Han begynder at græde, han har været aktiv, er ved at blive træt, er irritabel eller begynder at mærke at han nu er ved at være sulten. Måske vil han gerne løftes lidt op, har brug for hjælp til at skifte stilling, få en ny ble, måske behov for bare at ...


Annonce

... ligge lidt for sig selv og lade alle de indtryk han har fået bundfælle sig. (Se også min artikel "når det lille barn græder" i min artikelsamling).

Døsig: Når han er træt og har brug for at blive puttet. Døsighed kan dog også være der lige når han er ved at vågne lidt op fra en lur. Han bevæger sig, øjnene holder op med at fokusere, virker lidt matte, han rynker panden, smiler måske lidt, spidser munden, smasker, øjenlågene er ved at falde i og han ruller med øjnene. Det er i denne periode at han skal puttes eller gerne lige lidt før. Ved at putte ham på dette tidspunkt, så giver I ham mulighed for at få en længere sammenhængende søvn.

Punkt 2. som man skal overveje er om han er sulten. Du fortæller at han aldrig falder i søvn ved brystet, men altid er vågen i forbindelse med amning. Hvordan oplever du din mælkemængde? Har du fornemmelse af at du har masser af mælk, kan du høre at han synker, kan du se mælk i mundvigene på ham, kan du mærke at brystet er fyldt med mælk og mere slapt og eftergiveligt, når han har spist hos dig. Har han godt gang i maven og tager han rigtig godt på .... eller?


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I kan overveje om I skulle forsøge at tilbyde ham lidt ekstra mælk på flaske. Det kan være udmalket modermælk eller modermælkserstatning, simpelthen for at se om det vil give en forskel. Ud fra jeres tidligere breve og beskrivelse af Victor må mælkeindtaget også vurderes som en faktor. At han er så vågen som han er, kan faktisk godt være tegn på at han har brug for ekstra mad ...

Punkt 3. handler om hvorvidt han kan have ondt. Hvis han konsekvent vægrer sig mod at blive puttet og vægrer sig mod at ligge ned, så må man overveje om han kan have smerter. Hos jer, er det dog kun i dagtimerne at der er problemer, han sover jo godt om natten, så smerter burde være udelukket ...

Jeg håber mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke med ham.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Svangerskab

Svangerskab er et andet ord for graviditet. Det betyder at en kvinde bærer et barn i sig, man kan sige at "hun er svanger" = "at hun er gravid". Man kan også sige "gennemføre svangerskabet", "afbryde svangerskabet", "først i svangerskabet" "sidst i svangerskabet" osv.

Svangerskab bruges ofte, når man taler om svangerskabsforgiftning. Se derfor "svangerskabsforgiftning".

Læs mere i Babylex

Spinat

Når børn er 6 mdr gamle må de gerne begynde at få lidt spinat.

Du skal dog være opmærksom på, at spinat indeholder Nitrat, og det bør derfor ikke fylde mere end 1/10 af portionen eller alternativt kun gives med 14 dages mellemrum.

Læs mere i min bog Helens bog om børn og mad

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusinde tak for dit svar på mit sidste brev vedrørende min dreng. Det varmede at blive mødt med forståelse og indsigt – i forhold til lige netop den problematik vi var i på daværende tidspunkt.

Venlig hilsen
Mor til dreng på 3 år


Annonce