Svar: Totalt nattekaos!
Kære Lene
Når jeg læser dit brev, tænker jeg at der er flere ting der kan gøre sig gældende hos jer og derfor vil jeg dele lidt af mine tanker med dig og så må du selv vælge til og fra.
For det første fortæller du at I har skiftet til en junior seng og selvom I har givet ham en 'tæppe-rand' så er det stadig en meget stor seng til en dreng på 6 måneder. De fleste skifter ikke fra tremmeseng til juniorseng før tidligst omkring 1½ års alderen, hvor barnet af sig selv begynder at klatre ud over tremmerne.
Jeg kan godt forstå dine bevæggrunde omkring at han skal kunne vende og dreje sig, finde en stilling som er rar at ligge i, men han har stadig brug for tremmerne, fordi det giver ham tryghed, at flytte på sig og lægge sig op langs dem. Det giver altså tryghed at mærke rammen omkring sig. Derudover tænker jeg at det jo ikke varer længe før han motorisk bruger sig selv så meget, at han simpelthen vil kunne risikere at trille ud af en juniorseng. Når han bliver 8-10 måneder gammel vil han sætte sig op, rejse sig osv. og kan komme slemt tilskade, hvis ikke han ligger i en tremmeseng ...
Så mit råd her er faktisk at få ham tilbage i en tremmeseng, som virker tryg og som samtidig er sikkerhed.
Du fortæller at han sparker dynen af og generelt lyder det som om at han har svært ved at finde fysisk ro. Det er helt normalt for hans alder, han sparker dynen af, får sig lagt i stillinger som han endnu ikke mestrer at komme væk fra og han har brug for jeres hjælp til at blive lagt rigtigt, atter få dynen om sig osv. i løbet af natten.
Det hjælper ofte her at bruge en voksipose eller lignende, hvis I har en sådan, fordi han i den vil føle sig omsluttet og tryg og den kan han ikke lige sparke af sig. Du skal naturligvis være opmærksom på om han har det for varmt, når han protesterer mod at få dynen på igen. Der bør være køligt i soveværelset, 16-20 grader er normalt en passende sovetemperatur.
Du fortæller at du ammet tidlig morgen, eftermiddag og ...
... aften inden sengetid. Hvis han ikke bliver ammet ellers, så er det sandsynligvis derfor han sover dårligere om dagen og også om natten. Han vågner simpelthen fordi han er tørstig og har brug for mere mælk. Det betyder ikke at du skal amme ham i søvn, men han har brug for at blive ammet inden lurene i løbet af dagen og også sen aften inden midnat. Han har altså stadig brug for ca 6 amninger i døgnet.
Jeg tænker altså at det er et behov for mælk/væske der gør at Rasmus sover så dårligt.
Næste overvejelse går på at I nu skal arbejde på kun to lure dagligt, med den alder han har, er det helt relevant at have en plan for dagen med en formiddagslur og en middagslur.
En plan at arbejde efter ser således ud:
Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre
Morgen 8: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9.30: Tilbydes frugtmos (jern, d-vitaminer), frisk frugt i hånden, vand af kop.
Ammes og puttes til formiddagslur, og det er helt fint ikke at amme ham i søvn, men tilbyde ham mælk og så putte ham vågen bagefter.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, tilbydes brødskorper, ristede rugbrødsbjælker, agurkestænger og lignende i hånden, vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur ca 13-13.30. Igen skal han ammes, men puttes imens han er vågen og registrerer hvor han bliver lagt.
Eftermiddag 16: Ammes
Powernappen springes over
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver stille og roligt mere og mere jeres mad, - indmaden af en frikadelle moset i sin grøntsagsmos, lidt hakket fisk, lidt sovs osv. Tilbydes igen lidt frisk frugt i hånden og kan også slutte med lidt frugtmos inden sengetid. Vand af kop.
Ammes og puttes til natten ca 19.30-20
Sen aften 23-24: Ammes inden du selv går i seng og kan derefter klare sig uden mælk til næste morgen tidlig. At sove igennem i denne alder svarer til at barnet kan sove ca 6 timer uden mælk :o)
Jeg håber at alle mine overvejelser hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Zoneterapi
Zoneterapi er en alternativ form for behandling, som bruges i flere situationer.
Nogle oplever, at det virker smertelindrende under fødslen, og andre synes, det hjælper, når deres barn græder meget på grund af mavekneb eller lignende.
Zoneterapeuter findes mange steder. Hvis man ønsker at få zoneterapi under sin fødsel, kan man spørge på fødestedet, om en jordemoder kan tilbyde dette. Hvis man ønsker at bruge zoneterapi til sit barn, så skal man selv finde en...
Efterveer
Efter fødslen skal livmoderen trække sig sammen til normal størrelse igen, - disse sammentrækninger kalder man efterveer. Jo flere børn man har født, jo mere vil livmoderen skulle trække sig sammen, og jo værre er efterveerne ofte.
Efterveer mærkes ofte under amning. Når barnet dier ved brystet, produceres hormonet oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen og i dagene efter fødslen vil livmoderen gradvist blive mindre - lige efter fødslen går livmoderen ofte til...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!
Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".
Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.
Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.
Venlig hilsen
Helt Utrolig Lettet