Annonce

Annonce

Svar: Natteroderi - 16 mdr.


2. november 2008

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Maj

Du fortæller at Sebastian fortsat får en flaske, når han skal sove og det lyder som om at den er en vigtig del af hans putteritual. Jeg kan ikke helt ud af dit brev fornemme, hvorvidt Sebastian falder i søvn med flasken om aftenen, hvis han gør det, kan det godt være årsagen til at han vågner om natten.

Det er sådan at vi har brug for det der hedder søvnassociationer. Det er de ting vi forbinder med at skulle sove, det er vores ritual, ting vi har behov for, for at kunne falde i søvn. Det er for voksnes vedkommende ofte at læse en bog, gætte kryds og tværs, lytte til et stykke afslappende musik eller lignende. For børn er en søvnassociation ofte at få f.eks. bryst eller flaske, få en sut, sutteklud eller blive vugget. Det er altså de ting de forbinder med at skulle sove, det er det der gør dem rolige og får dem til at overgive sig til søvnen.

Der er gode søvnassociationer:

Sutteklud, bamse, godnathistorie, ”sshhh”, kærtegn, det 3. Øje, som er når man stryger barnet kærtegnende ned over panden.

Der er mindre gode søvnassociationer:

Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn.

De gode søvnassociation handler om at barnet lærer at falde i søvn selv. Barnet lærer at sove i sin seng og forbinder sengen med det sted hvor man skal sove og barnet falder i søvn uden at være afhængig af bryst, flaske eller blive holdt i favn.

De mindre gode søvnassociationer handler om at barnet f.eks. kun kan sove, hvis det f.eks. får en flaske, at han simpelthen forbinder det at falde i søvn med en flaske. Det er uhensigtsmæssigt, fordi han naturligt vil have små opvågninger i løbet af natten og så vil han ikke kunne falde i søvn igen uden at få sin flaske ... Han vågner altså fordi han savner flasken, som fik ham til at falde i søvn, fordi han ...


Annonce

... mangler det, han forbinder med at skulle sove.

Derfor er det vigtigt at I er opmærksomme på at lære ham at falde i søvn med "sshhh", fordi det også er det I bruger om natten. Det er vigtigt at I lærer ham at putte med en bamse, en sutteklud eller lignende, som han kan have hos sig i sengen og selv finde om natten, når han har brug for den for at kunne komme videre i søvnen.

Du fortæller mig også at I har skruet indtag af flasken ned og det er rigtig fint i forhold til hans alder. Faktisk bør flasken jo stoppes helt nu med den alder han har og i stedet kan han tilbydes lidt vand eller mælk af en kop. Men I skal naturligvis sikre jer at han drikker og spiser nok i løbet af dagen, så det ikke er et reelt behov for væske eller mad, der gør at han vågner om natten. Jeg nævner dette fordi du fortæller at hans opvågninger startede med at I skar hans indtag ned.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Med hensyn til hvorvidt han vågner fordi han føler sig udhvilet og ikke behøver så meget søvn og dit spørgsmål om, hvorvidt både nattesøvn og middagslur skal afkortes, så tænker jeg at det lyder passende for hans alder at sove ca 2 timer til middag. Nattesøvnen vil normalt vare 11½ time, så han sammenlagt sover 13½ time i døgnet. Det vil sige at det i forhold til hans søvnbehov vil være rigtig fint at putte ham kl. 19.30-20 og vække ham kl. ca 07 og så lade ham sove en 2 timers middagslur.

Du har naturligvis ret i at forkølelse, hoste, ondt i ørerne, tilstoppet næse osv. ikke gør nattesøvnen bedre og det naturligt også spille ind. Derudover betyder alle de oplevelser han får også noget, alt skal jo bearbejdes i drømme om natten og derfor er det naturligt at han måske drømmer mere lige nu end I tidligere har oplevet.

Jeg håber mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke med ham:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

20. december 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger - del 3

Kære Helen. Jeg tillader mig lige at følge op på dit seneste svar. Vi...

Læs hele brevet og Helens svar


17. december 2024 | Sovevaner | 23 mdr.

Vil kun sove med mor, og har derfor svært ved at sove i vuggestuen

Hej Helen. Længe har jeg tænkt på at skrive ind. Vores dreng på lige knap 2...

Læs hele brevet og Helens svar


17. december 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Vågen mellem hver søvncyklus

Kære Helen Her går det stadig ikke godt med hverken nattesøvn eller lure om...

Læs hele brevet og Helens svar


5. december 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger - 6 mdr.

Kære Helen Tak for de rigtig gode råd, som vi straks har arbejdet på at...

Læs hele brevet og Helens svar


21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kolik

Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.

Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...

Læs mere i Babylex

Fødder

På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har ofte ingen betydning, og det retter sig efterhånden, som barnet bliver ældre. Nogle børn bliver født med klumpfod, også kaldet varusfod eller talipes equinovarus. Dette kræver speciel behandling.

Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak ... endelig én der kan give præcise råd og som ved hvad du taler om. Tusind tak.

Venlig hilsen Mette, førstegangs mor


Annonce