Svar: Spørgsmål om kranieknogler
Kære Vibeke
Det gør mig ondt at høre at du skal have disse bekymringer og jeg skal prøve at fortælle, hvad jeg ved, men jeg er jo ikke læge.
Kraniet er ved fødslen sat sammen af fire plader, som ligger ind mod hinanden og nogle gange lidt over hinanden. Det er praktisk at pladerne under fødslen kan 'bevæges' så barnet lettere kan komme ud. Efter fødslen rykker pladerne sig på plads og giver samtidig hjernen mulighed for at vokse.
Fontanellen er en åbning imellem de fire plader. Barnet har flere fontaneller, men den man normalt taler om sidder fortil, i midtlinien over panden. Den lukker sig ca omkring 1½ års alderen, men der kan være store individuelle forskelle, som kan være helt normale.
Hvis pladerne i kraniet lukker sig for tidligt, vil hjernens mulighed for at udvide sig være begrænset, og det kan naturligvis påvirke hjernens ...
... mange funktioner. Hvis kraniepladerne lukker sig for tidligt, så taler men om craniesynostose. Diagnostiserer man dette, så vil man gå ind og operere barnet, for at skabe mere plads.
Så vidt jeg ved, så er det på Rghospitalet og på Skejby at man udfører disse operationer. Røntgenundersøgelse er nødvendig og med til at give en vurdering af, hvorvidt der er tale om craniesynostose. Der ud fra vurderer man så behovet for en evt. operation.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Der findes flere sygdomme, som kan give sammenvoksede kranieknogler. Her er der tale om kromosomafvigelser, hvor barnet så ofte også har andre symptomer. Hvis din søn ikke har tegn på andet og trives så fint som du beskriver, så gør dette sig sikkert ikke gældende her, hvorofr jeg ville tage det helt roligt, men du skal naturligvis lade ham undersøge.
Jeg ønsker dig og din søde dreng fortsat held og lykke.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.
Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?
Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.
Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...
24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.
Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...
26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.
Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...
Viden om børn:
Gulsot nyfødt
Ca. 60% af alle nyfødte får en gullig farve i huden, det kaldes gulsot eller icterus/ikterus. Det opstår ofte, når barnet er 2-3 dage gammelt, og det topper, når barnet er 5 dage.
Gulsot er hos de fleste børn en ufarlig tilstand, som ikke skader barnet, og som ikke kræver behandling. Det opstår, fordi børn fødes med en del ekstra røde blodlegemer. Da barnet lå i livmoderen, var blodlegemerne med til at ilte barnets blod, men efter fødslen har lungerne overtaget denne funktion,...
Navle
Hos det nyfødte barn sidder stadig en rest fra navlestrengen, som vil falde af, af sig selv, når barnet er mellem ca. 5 dage og tre uger gammelt. Det er normalt at det kan bløde fra navlen i denne periode og det kan også lugte fra navlen, da det er en forrådningsproces der sker.
Du skal være opmærksom på at navlen ikke begynder at lugte for meget, da det kan være tegn på infektion. Hvis navlen lugter gennem barnets tøj, er det for meget. Hvis der er rødme omkring navlen, kan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.