Svar: Ukontrollerede bevægelser og soverutine
Kære Victors mor og far
Det lyder som en rigtig god idé at hjælpe Victor til fysisk ro ved at svøbe ham og jeg tænker at I måske i løbet af dagen, skulle overveje om ikke han kunne have gavn af at sove i en voksi pose, duni-duo, slee bee, drømmepose og hvad de nu hedder alle sammen. Det kan hjælpe ham til at holde sammen på sig selv, så han ikke flagrer så meget med armene og benene.
Det er helt naturligt at børn i Victors alder har en motorisk uro, han bruger sine hænder og ben mere og mere bevidst og øver sig i dette. I kan sikkert fornemme at han nu begynder at få fat i legetøj, forsøge at bevæge det, bruge det - men ofte rammer han sig selv, får slået sig selv med ranglen i ansigtet osv. han mestrer endnu ikke at kontrollere sine bevægelser.
Man kan desværre ikke sætte tid på, hvornår barnet begynder at sove mere roligt. Det kommer i perioder og i takt med at barnet udvikler sig fysisk, vil der komme perioder, hvor barnet motorisk er meget urolig. Således vil børn i 8-10 måneders alderen, hvor de f.eks. begynder at kravle, ofte i søvne lægge sig op på alle fire og rokke, ligesom de også kan finde på at ligge og banke hovedet ind i sengegavlen og lignende ... :o)
Det kan måske hjælpe Victor med en sut og en sutteklud ved ...
... ansigtet. Når han er ammet og svøbt og derefter lægges ned i liften eller i barnevognen, så vil han naturligt mangle brystet ved sit ansigt. Derfor kan sut og sutteklud give lidt associationer i den retning og hjælpe ham til at slappe af og bedre overgive sig til søvnen.
I skal putte ham på det tidspunkt, hvor han tydeligt er parat til at sove, der hvor I kan se at øjnene kører rundt i hovedet og hvor han lige misser, men ikke kan klare at være vågen. Se og lyt til hans vejrtrækning og læg ham fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere og når du kan se at han er lige ved at falde i søvn. Stille og roligt putte ham fra din favn og ned i sengen, stadig svøbt og med sin sut og sutteklud ved ansigtet. Stå lidt ved ham, stryg ham over næsen - "det tredie øje", hold hænderne på hans krop, så han mærker varmen, tyngden, roen. Vug ham evt. lidt imens han ligger ned, sving evt. liften lidt eller tril lidt med barnevognen - stille og rolige, rytmiske bevægelser.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis han så ikke falder i søvn i løbet af få minutter, så har I ganske givet ikke ramt det rigtige tidspunkt, så skal han op, evt. tilbydes brystet igen - han var ikke mæt nok - og så må I prøve igen.
Fortsat held og lykke med ham og rigtig god weekend:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Kravle
De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.
Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...
Klumpfod
Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.
Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.
Drenge fødes hyppigere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.