Svar: Aktivering - 2 år, 2 mdr.
Kære Christian
Jeg ved fra dit tidligere brev, at I enten allerede er blevet eller også er lige på vej til at blive en familie på fire og det betyder naturligvis at der lige nu sker mange ting hos jer. Når man bliver storesøster i en alder af 2 år, så er det en meget stor omvæltning og det kan være rigtig svært at forholde sig til.
Samtidig ved jeg også at jeres datter nu har skiftet dagplejeplads og det betyder at der lige nu er mange ændringer - ikke bare derhjemme, men også når hun i hverdagen skal passes. Det kræver rigtig mange ressourcer af hende og derfor er det et eller andet helt normalt og okay, at hun hjemme bare gerne vil slappe af, at hun ikke rigtig gider lege eller deltage i de ting I andre laver ...
Du skriver at I forældre på den ene side føler at I skal aktivere, lave ting med jeres datter, involvere hende osv. og på den anden side også gerne vil lave de praktiske ting der skal gøres i hjemmet og du spørger direkte "bør vil gå på legepladsen konstant fra fredag eftermiddag til mandag morgen?".
Og nej det skal I ikke. Det er meget vigtigt at I opfører jer som forældre og ikke som pædagoger eller dagplejer. Når børn bliver passet ude i dag, så er dagen ofte planlagt - der er helt faste rammer for hvad der skal ske, hvornår børnene skal det ene og det andet. Der er ture på legepladsen, tidspunkter til fælles leg, stilleleg, ture i legegruppe, udetid osv. Det er ikke usædvanligt at de lidt større børn med mere sprog kommer hjem og siger "Hvad skal vi lave?" ligeså snart man er inden for døren eller at de kommer og siger "Jeg keeeder mig" - og selvom man naturligvis gerne vil lave noget sammen med sit barn, så er det faktisk også rigtig vigtigt at man ikke føler man konstant skal finde på noget, at man konstant skal aktivere.
Hvis man forsøger at komme med forslag til hvad barnet kan lave, så får man netop tit også den reaktion I allerede møder: "Det gider jeg ikke!" og det er et eller andet sted, jo netop bevis for ...
... at det ikke er aktiverende løsninger barnet har behov for ...
Det er altså ikke jeres opgave at tage over, der hvor pædagogerne stopper, når I henter jeres datter. Der er ingen der siger at I skal lægge aktiverende programmer for dagen, tværtimod. Det er faktisk rigtig vigtigt at I lader jeres datter tulle rundt, hun skal have lov til at koble fuldstændig fra, hun skal have lov til at komme lidt ned i gear. Hun skal have lov til at mærke den rastløshed, der opstår, når hun ikke ved hvad hun skal tage sig til, fordi netop den rastløshed sætter fantasien og legen igang.
I kender det også fra jer selv, det tager tid, at slappe af. Når I f.eks. efter en presset arbejdsuge endelig har ferie, så føler I jer også rastløse de første feriedage - det tager tid at finde ud af at I rent faktisk har ferie og nyde det ... :o)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Med den alder jeres datter har, så er det naturligvis vigtigt at I hjælper hende med at overskue sit legetøj, fordi det er svært for hende at lege, hvis det hele ligger overalt. Det er i forhold til hendes alder en rigtig god idé at have legetøj i store kasser og så tage en enkelt kasse frem af gangen. Lade hende kigge i den, finde noget spændende, få øje på noget hun ikke har leget med længe. Sorter, ryd op og hav tingene i store kasser som hun kan overskue.
Tag en kasse legetøj med i stuen, så hun kan være i nærheden af jer, hvis hun vil lege. Lad hende også se lidt fjernsyn en gang imellem, hvis det er det hun vil og hvis det får hende til at koble fra - det er okay, hvis det er et program henvendt til hendes alder. Lad hende hjælpe til med at dække bord, skære agurker, frugt eller lignende, lad hende feje gulvet eller tørre støv af.
At lege med en kæphest, blæse sæbebobler eller lege med køkken er ofte sjovt i den alder, ligesom det at være udenfor, samle blade, småsten og kastanjer op i en lille spand kan være spændende.
Jeg håber I kan bruge mine tanker lidt videre, fortsat held og lykke med hende - og med den lille ny :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
22. november 2024 | Opdragelse | 3 år
Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...
13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...
26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....
17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....
16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.
Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...
Viden om børn:
Klumpfod
Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.
Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.
Drenge fødes hyppigere...
Stamceller
Vores krop er bygget op af celler og Stamceller er oprindelige celler, hvorfra kroppens andre celler udvikler sig. Stamceller findes i det tidlige fosteranlæg, i navlestrengsblod hos nyfødte og i knoglemarven. Man kan sige at stamceller er en umoden celle, der i princippet kan udvikle sig til en hvilken som helst celle i kroppen.
Der forskes i at kunne udnytte stamceller fra fostre, da fosterstamceller kan være et vigtigt led i at helbrede mange forskellige sygdomme.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen ...
Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..
Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..
Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..
Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..
Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..
Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!
Med venlig hilsen
M´s Mor