Svar: Sovevaner, mad osv.
Kære Anja
Dicte er stadig så lille at hun endnu ikke helt forstår, hvor du er når hun ikke kan se dig. Samtidig er hverdagen hos jer ændret, hun er i vuggestue hver dag og selvom hun trives med at være der og det går godt, så er det stadig rigtig svært for hende at være adskilt fra dig i så mange timer. Derfor er det helt naturligt at hun i øjeblikket virker mere tryghedssøgende og 'morsyg' end du tidligere har oplevet.
Især om aftenen, hvor roen skal falde over hende, har hun naturligt ekstra behov for din nærhed. Derfor klynger hun sig nu lidt mere til dig, når hun skal sove og derfor er det vigtigt at du viser hende at du er der, at hun trygt og roligt kan sove, at du ikke går fra hende, men at du passer på hende.
Det er dog samtidig en rigtig god idé at hun ikke falder i søvn med sin flaske i munden og det er rigtig vigtigt at hun ikke flyttes fra din favn ned i sengen. I stedet skal du forsøge at putte hende direkte i sengen, fordi det er der hun skal sove. Hvis hun når at falde i søvn hos dig, så bliver hun naturligt urolig, når hun mærker at du går og når hun skifter søvnfase natten igennem, vil hun søge dig, søge tilbage til armene som hun faldt i søvn i og først når hun ligger der, vil hun sove roligt videre.
Det er derfor vigtigt at du forsøger at putte hende i sengen, hvor hun er vågen nok til at registrere at det er der hun skal sove, ...
... men stadig trætnok til at falde i søvn. I stedet kan du så sidde lidt hos hende, læse en godnathistorie, holde hende lidt i hånden osv.
At hun lige nu protesterer mod rugbrøddet, pyt med det. Det kan sagtens være en reaktion på at hverdagen har ændret sig, at det nu er gået op for hende at vuggestuen er hver dag - det er ikke kun sjov, det er faktisk hverdagen nu ... Protesten mod dette viser hun måske ved at afvise maden. Prøv derfor i en periode at give hende en grovbolle og lidt små lækre ting med som tilbehør. Det kan være pasta, grøntsager, kylling, hårdkogt æg eller lignende så hun stadig tilbydes noget sundt og varieret, noget nyt og måske lidt interessant:o)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Der er for mig at se ingen tvivl om at det handler om tryghed og ekstra behov for nærhed i øjeblikket. Prøv om du kan give hende masser af fysisk kontakt. Selvom du har storesøster som du også skal tage dig af, så prøv om du kan komme til at nusse og kramme lillesøster lidt ekstra. Jo mere fysisk kontakt og nærhed hun kan få med dig i øjeblikket, allerede når I kommer hjem fra vuggestue og arbejde, jo mere vil hun måske kunne slippe dig igen om aftenen, når hun skal overgive sig til søvnen.
Du kan ikke give Dicte dårlige vaner ved at give hende tryghed og nærhed og masser af fysisk kontakt, men det er en dårlig vane at lære hende at sove med flasken - den afhængighed behøver hun ikke ... :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Honning
Honning frarådes til børn under 1 år. Honning indeholder bakteriesporer og kan være infektionskilden vd spædbarnsbotulisme.
Botulisme er en sjælden sygdom, som skyldes et toksin (en forgiftning) dannet af den en sporedannende bakterie Clostridium Botulinum. Sporerne findes i omgivelserne, de er hårdføre og kan tåle kogning i flere timer.
Voksne og større børn bliver ofte ikke syge, da vores bakterieflora i tarmsystemet er anderledes. Men hos spædbørn medfører...
Rhesus-uforlignelighed
Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.
Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.
Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen ...
Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..
Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..
Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..
Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..
Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..
Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!
Med venlig hilsen
M´s Mor