Annonce

Annonce

Svar: Sovevaner, mad osv.


22. oktober 2008

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Anja

Dicte er stadig så lille at hun endnu ikke helt forstår, hvor du er når hun ikke kan se dig. Samtidig er hverdagen hos jer ændret, hun er i vuggestue hver dag og selvom hun trives med at være der og det går godt, så er det stadig rigtig svært for hende at være adskilt fra dig i så mange timer. Derfor er det helt naturligt at hun i øjeblikket virker mere tryghedssøgende og 'morsyg' end du tidligere har oplevet.

Især om aftenen, hvor roen skal falde over hende, har hun naturligt ekstra behov for din nærhed. Derfor klynger hun sig nu lidt mere til dig, når hun skal sove og derfor er det vigtigt at du viser hende at du er der, at hun trygt og roligt kan sove, at du ikke går fra hende, men at du passer på hende.

Det er dog samtidig en rigtig god idé at hun ikke falder i søvn med sin flaske i munden og det er rigtig vigtigt at hun ikke flyttes fra din favn ned i sengen. I stedet skal du forsøge at putte hende direkte i sengen, fordi det er der hun skal sove. Hvis hun når at falde i søvn hos dig, så bliver hun naturligt urolig, når hun mærker at du går og når hun skifter søvnfase natten igennem, vil hun søge dig, søge tilbage til armene som hun faldt i søvn i og først når hun ligger der, vil hun sove roligt videre.

Det er derfor vigtigt at du forsøger at putte hende i sengen, hvor hun er vågen nok til at registrere at det er der hun skal sove, ...


Annonce

... men stadig trætnok til at falde i søvn. I stedet kan du så sidde lidt hos hende, læse en godnathistorie, holde hende lidt i hånden osv.

At hun lige nu protesterer mod rugbrøddet, pyt med det. Det kan sagtens være en reaktion på at hverdagen har ændret sig, at det nu er gået op for hende at vuggestuen er hver dag - det er ikke kun sjov, det er faktisk hverdagen nu ... Protesten mod dette viser hun måske ved at afvise maden. Prøv derfor i en periode at give hende en grovbolle og lidt små lækre ting med som tilbehør. Det kan være pasta, grøntsager, kylling, hårdkogt æg eller lignende så hun stadig tilbydes noget sundt og varieret, noget nyt og måske lidt interessant:o)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Der er for mig at se ingen tvivl om at det handler om tryghed og ekstra behov for nærhed i øjeblikket. Prøv om du kan give hende masser af fysisk kontakt. Selvom du har storesøster som du også skal tage dig af, så prøv om du kan komme til at nusse og kramme lillesøster lidt ekstra. Jo mere fysisk kontakt og nærhed hun kan få med dig i øjeblikket, allerede når I kommer hjem fra vuggestue og arbejde, jo mere vil hun måske kunne slippe dig igen om aftenen, når hun skal overgive sig til søvnen.

Du kan ikke give Dicte dårlige vaner ved at give hende tryghed og nærhed og masser af fysisk kontakt, men det er en dårlig vane at lære hende at sove med flasken - den afhængighed behøver hun ikke ... :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Arp

Arp er betegnelsen for nogle gulbrune skæl, som mange børn får i hovedbunden, på panden eller i øjenbrynene. Det er døde hudceller som bliver afstødt. Det smitter ikke og det har intet med hygiejne at gøre.

Arp i hovedbunden kan fjernes ved hjælp af en lusekam. Du kan med fordel massere lidt uparfumeret babyolie ind i barnets hovedbund. En let massage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket er godt både for forebyggelse og helbredelse af arp.

Evt. arp...

Læs mere i Babylex

Brystspænding

Brystspænding forekommer hos mange kvinder i graviditeten. Ofte er netop brystspænding meget tidligt i graviditeten, for mange kvinder, det første tegn på at de er gravide.

Brystspænding forekommer ofte også i forbindelse med at amning etableres. I begyndelsen producerer kroppen lidt ekstra mælk som vil regulere sig ind efter barnets behov, og samtidig kommer der også lidt ekstra væske i brystvævet.

Hvis brystspændingen i forbindelse med amning er meget smertefuld...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Ja, så er det mig igen…..Tusind tak for dit svar og mange brugbare råd til min søns dagsrytme og nattesøvn. Vi vil straks gå i gang!

Kari, mor til dreng på 6 måneder


Annonce