Annonce

Annonce

Svar: Mad og søvn - vil kun falde i søvn i mine arme - 5 mdr.


16. oktober 2008

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære glade mor

Din datter lyder til at have det rigtig godt og det lyder som om at I er kommet rigtig godt igang med skemaden. Det lyder også som om at din datter er glad for sine flasker og hendes indtag af mælk og mad lyder bestemt ikke til at være for stort. Hun hendes mælkebehov skal fortsat udgøre størstedelen af hendes indtag og de fleste børn vil i 5 måneders alderen drikke mellem 800-1000ml mælk dagligt ved siden af deres skemad, - nogle børn drikker faktisk lidt mere ...

Du skal derfor tilbyde din datter flasker og skemad præcist som du gør og så tro på at hun selv regulere sit behov for mælk og siger fra, hvis hun ikke vil have mere. Det er en rigtig god idé at holde mængden af skemad nede, så der hele tiden er plads til mælk i maven også.

En plan for dagen med to måltider skemad, hvor jeg har prøvet at tilpasse dine tider, ser således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske med mme og sover lidt videre

Morgen 08: Flaske med mme

Formiddag 9-9.30: Puttes til formiddagslur

Frokost 11: Grød med frugtmos, vand af kop

Puttes til middagslur med en flaske mme ca kl. 13

Eftermiddag 16: Flaske med mme

Powernapper, tager sin 3 lur, som ofte ikke varer mere end måske ½ times tid

Aften 18: Grød eller grøntsagsmos, vand af kop.

Puttes til natten med sin flaske mme ca kl. 19-19.30

Sen aften 23-24: Flaske med mme

Nat 23.30-05: Sover igennem uden mælk ...

Som du kan se har jeg faktisk en flaske sen aften og dermed en flaske mere end du umiddelbart har i løbet af dagen. Hvis du skønner at hun ikke behøver den flaske og hun kan sove igennem uden, så er det fint - men det er mere end man umiddelbart kan forvente af hendes alder. du skal også vide, at det kan blive nødvendigt at tilbyde hende flaske sen aften, for at sikre hendes mælkebehov videre frem, når du begynder at tilbyde hende mere mad i løbet af dagen. I takt med at hun bliver ældre, skal hun jo have mere skemad, lidt mere i mængden og omkring 6 måneder, gerne 3 gange dagligt.

Det er rigtig dejligt at din datter falder så fint til ro om aftenen og det er helt normalt det er om dagen er lidt sværere for hende. Hun lyder til at være en vågen og meget nysgerrig og aktiv pige, som helst ikke vil gå glip af noget. Derfor er det naturligt svært for hende at sige fra overfor alt det der sker, det er svært at koble af. Derfor er det en rigtig god idé, hvis du kan hjælpe hende med at blive skærmet, når hun skal sove om dagen. Det kan du gøre ved enten at lægge dig med hende på ...


Annonce

... din seng og give hende fysisk kontakt og nærhed der, når hun skal sove - et køligt rum, nedrullede gardiner, dæmpet belysning osv. Du kan også med fordel trille hende en tur i barnevognen.

Hvis hun er stærk nok i ryggen til at kunne sidde i sin vogn, så må du gerne starte med at lade hende sidde op, kigge på verden, mærke vinden i ansigtet, - møde hendes nysgerrighed, lade hende blive fyldt med indtryk. Når hun så viser træthedstegn, så lægger du hende ned og putter hende til søvn. Herefter kan hun så forhåbentlig sove et lidt længere stræk og sove lidt bedre om dagen end hun gør lige nu :o) Som jeg læser dit brev, så har jeg indtryk af at du har forsøgt denne metode og det er helt okay.

Din datter gennemgår lige nu en stor udvikling. Børn gennemgår forskellige faser i deres udvikling og når man ser på børn, så ligger disse faser nogenlunde præcist, sådan rent aldersmæssigt. Der ligger således en fase omkring de 19 uger, det man også kalder for et tigerspring og det kunne måske godt passe på din datters alder ... :o)

Fasen her er kendetegnet ved at din datter bliver mere pylret og kan virke lidt mere småklynkende end du tidligere har oplevet. Hun vægrer sig måske overfor visse fremmede, vil helst være hos dig og er stadig også lidt pylret selvom hun er på din arm.

Hun begynder at kunne bruge sine motoriske færdigheder mere bevidst. Fra blot at kunne gribe omkring sit legetøj, så begynder hun nu at se på legetøjet, række ud efter det, gribe det, ryste det og putte det i munden.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hun begynder også at bruge sine lyde, pludrer mere og mere varieret, øver sig med sin tunge, pludrer mere og mere i dialog og har flere og flere verbale lyde i sit repertoire.

Motorisk begynder hun også at vende sig fra ryg til mave eller omvendt, og hun begynder måske at forsøge at krybe lidt hen over gulvet (ofte baglæns).

Det er altså en periode, hvor der sker rigtig meget både motorisk og mentalt og det kan godt være det du også mærker.

Hendes udvikling kan også gøre at du naturligt forsøger at putte hende lidt hyppigere, fordi hun virker træt, uoplagt osv. men det er her vigtigt at du forsøger at trække tiden lidt og aktivere hende, leger med hende, giver hende mad, bader hende osv. og prøver at få en rytme, hvor hun sover lidt længere lure og er vågen og aktiv imellem sine lure.

Jeg håber mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke med hende - og forresten, du må gerne bibeholde Avent 1 flaskerne, hvis du synes det virker bedst for jer :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Allergidisponerede børn

Når man taler om allergidisponerede børn skelner man imellem dobbelt forældre disposition og svær enkeltdisposition.

Dobbelt forældredisposition er når begge forældre har/har haft flerårig, svær lægediagnosticeret behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit, børneeksem eller sikker fødevareallergi).

Svær enkeltdisposition er når en af forældrene og/eller søskende har/har haft flerårig svær lægediagnosticeret, behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit,...

Læs mere i Babylex

Øjne og syn hos baby

Nyfødtes øjne er tit hævede og sammenklistrede. Det er helt normalt. Er der vedblivende pus i øjenkrogen, har barnet sandsynligvis en øjenbetændelse og bør ses af lægen.

Helt små børn kan se i en afstand af ca. 30 cm. Det er den afstand, der er mellem moderens bryst og ansigt, når hun sidder og ammer. En nyfødt baby har svært ved at se, og verden virker meget utydelig og sløret. Men så snart den lille kommer til verden, begynder synet at udvikle sig.

Dit barn har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit svar. Det er rart at blive mindet om alt det positive ved børnehavestarten, det er jo det jeg skal forsøge at give videre ;-)

Tak fra Tina


Annonce