Brev:
Sover dårligt om natten - 5 mdr.
Kære Helen
Vores søn er efterhånden blevet 5½ mdr. gammel og har det rigtig fint. Vi er ude over problemerne med konstante opkastninger og de skræmmende slimepisoder – det er simpelthen bare stoppet af sig selv uden at vi nogensinde har fundet af, hvad det var. Det er rigtig dejligt og han er i fuld trivsel og udvikler sig i rivende fart. Han får grøntsagsmos + mme til aftensmad og er inden for de sidste 14 dage begyndt med grød + frugtmos + mme til frokost og får herudover mme til de øvrige måltider.
Det går superfint med skemåltiderne og han spiser efterhånden ca. 1 dl/måltid. Han sover fint i løbet af dagen og får typisk 3 lure: En lur om formiddagen på ca. 45 min. typisk 1½-2 timer efter han er stået op, en middagslur ca. kl. 13 på ca. 2 timer og en eftermiddagslur ved 17-tiden på ca. ½ time. Han er tydeligvis træt omkring kl. 19.30, hvor han får 180 ml vælling og bliver efterfølgende puttet ved 20-tiden. Her falder han fint i søvn med sut og sutteklud. Han sover i sin tremmeseng i vores soveværelse.
Vores problem går på, at han om natten sover rigtig dårligt. Han er begyndt at ligge og vende og dreje sig i sengen og er meget glad for at lægge sig om på siden og sove. Dette resulterer i, at han får mast sig ind i kanten/siden af sengen. Dette vågner han af og begynder at ligge og brokke sig og klynke og han skal lægges tilbage på plads midt i sengen, da han ikke selv kan komme ud af sine stillinger. Dette begynder typisk fra kl. 01.00 (indtil da har han sovet stille og fredeligt) og sådan kører det hele natten igennem med ca. ½ times interval, hvilken naturligvis er lidt frustrerende for alle parter.
Jeg ved godt, at han er meget motorisk urolig pga. hans alder og han drømmer, men er der mon andet, der kan spille ind, som vi kan hjælpe ham med? Jeg kan ikke finde ud af, om han måske også vågner nemt, fordi han er sulten (mødrene i min mødregruppe oplever også at deres børn er meget urolige om natten, men børnene vågner ikke af det, når de har klemt sig ind i et hjørne). Jeg synes som sagt, at han spiser godt i løbet af dagen, får vælling inden han bliver puttet og jeg prøver endvidere at give ham en flaske når jeg selv går i seng ca. kl. 22.30, men da sover han ofte så godt, at han er svær at få til at tage flasken i søvne, så det er ikke altid, han får spist ret meget mere end 40-50 ml, før han er helt væk igen). ...
...
Jeg er meget opmærksom på ikke at give ham en flaske, når han begynder at vågne ved 1-tiden, men beroliger ham blot og lægger suttekluden ind til ansigtet på ham, hvilket gør ham tryg. Han er ikke specielt afhængig af sutten om natten, så han vågner ikke, fordi han mangler den. Han får typisk en flaske mme kl. 04-05, hvorefter han sover videre og står faktisk først op kl. 08.00.
Jeg har overvejet at flytte ham ind på sit eget værelse, men hans værelse ligger i den anden ende af huset og jeg synes ikke, jeg vil byde ham det, når han skal have så meget hjælp i løbet af natten til at komme til at ligge ordentligt. Hans far har været nødt til at flytte ind i et andet værelse om natten, netop fordi vi konstant bliver vækket og han har meget svært ved at hænge sammen om dagen på sit arbejde med alt det natteroderi og jeg er efterhånden også temmelig kvæstet..
Har du er godt råd eller er det bare en periode, vi skal igennem netop pga. hans udvikling?
Hvor meget mme skal han på nuværende tidspunkt have, for at være sikret nok kalk? Han spiser godt og vel 650 ml mme + 180 ml vælling i døgnet + ganske lidt mme i hans grøntsagsmos. Er det nok? Vores læge siger, at han blot skal have min. ½ liter, men jeg synes ikke, det lyder af meget i forhold til hans alder. Når han får en flaske, drikker han typisk 120 ml, nogle gange 150 ml, han kan simpelthen ikke have mere ad gangen og han har altid kun drukket denne mængde, også inden han begyndte på mos og grød.
Og så blot et spørgsmål, som bestemt ikke omhandler noget problem, vi undrer os bare :o). Lige siden Mikkel var 3½-4 måneder, har han elsket at blive tumlet med – jo vildere des bedre. Han hviner af fryd, når vi flyver med ham over hovedet eller har ham siddende på skødet, mens vi laver ride-ranke. Han elsker sågar, når han hænger på hovedet og vi går lidt rundt med ham og allerede når vi holder ham på en bestemt måde på hofterne og er klar til at vende ham på hovedet smiler han stort og hviner forventningsfuldt. Det er skønt at se ham så glad og pjattet, men det virker til at forskrække nogle folk, at det er så ”vildt”, men han er uden tvivl vild med det, det kan vi tydeligt se, ellers ville vi bestemt ikke byde ham det. Er det almindeligt, at børn allerede i 3½-måneders alderen er så glade for sådan nogle lege?
På forhånd mange tak for hjælpen
Mange hilsner fra Anette
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.
Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...
8. marts 2025 | Sovevaner | 6 mdr.
Kære sundhedsplejerske, Vores lille Luca på 6 måneder (på mandag) har altid...
26. februar 2025 | Sovevaner | 6 mdr.
Kære Helen, Først vil vi – som et par forholdsvis nyudklækkede...
Viden om børn:
Savl
Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.
Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.
I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...
K-vitamin til baby
Sundhedsstyrelsen (og WHO) anbefaler, at alle nyfødte babyer får K-vitamin lige efter fødslen. Dette gives som injektion i låret og er med til at forhindre indre blødninger. Når barnet har fået K-vitamin denne ene gang, skal det ikke gives igen.
Børn der ammes, får ikke ret meget K-vitamin via modermælken, og det betyder, at de har større risiko for K-vitaminmangel. K-vitamin dannes også i vores tarmsystem, og da nyfødte børn har et umodent tarmsystem, vil de ikke selv kunne...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Når man læser din brevkasse får man indtryk af at mødre har lettere ved at betro sig til dig via brevkassen, samt at du ligesom kan noget i forhold til at "ramme" plet i forhold til, hvad det er folk har behov for.
For mit vedkommende har dine svar kunne give mig noget andet og mere værdifuldt i forhold til min rolle som mor som mine egne sundhedsplejersker (jeg har haft en 4 - 5 stykker) ikke har kunne give mig.
Tak fra en taknemmelig mor