Annonce

Annonce

Svar: Sovetid og behov for modermælkserstatning


11. oktober 2008

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Det lyder som om at Oliver drikker store mængder erstatning hver gang han tilbydes flaske og derfor samlet fint får sit mælkebehov dækket, selvom han ikke tilbydes modermælkserstatning om dagen. Det er således okay, at han spiser som han gør.

Det vil sandsynligvis ændre sig lidt i takt med at han begynder at få skemad, i takt med at indtaget af skemad øges i løbet af dagen og hans mælkebehov fortsat også skal dækkes, vil det sandsynligvis blive nødvendigt med en flaske sen aften, simpelthen for at sikre ham mælk/væske nok og sikre at hans mave fungerer som den skal. Men lige nu lyder det helt fint med 800-1000ml mme dagligt fordelt på 4 flasker, hvis det er den rytme, som passer jer bedst.

Hvornår du skal starte med skemad afhænger helt af, hvordan han i øvrigt virker. Oplever du at han sover mere kortvarigt, virker mere sulten, følger han den mad du spiser med øjnene, er han i stand til at holde hovedet selv, åbner han munden bevidst for skeen, når du giver han d-dråber osv. Det er altsammen tegn på at han kan være klar til at få noget andet end mælk. Nogle børn har brug for andet allerede i 4 måneders alderen, de fleste først når de er 5 måneder. Det er vigtigt at man ikke starter før 4 måneder, modsat bør man ikke begynde meget efter 6 måneder.

Det er helt normalt i forhold til din drengs alder at han nu sover kortere lure i løbet af dagen og du skal regne med at han har behov for 3 lure dagligt, hvor den sidste lur ofte ligger så sent på eftermiddagen at han i øjeblikket måske har tendens til at gå sent i seng. Det vil ...


Annonce

... ændre sig igen i takt med at han begynder med skemad og bliver ældre. En sammenlagt dagslur på ca 5 timer lyder rigtig fint og alderssvarende.

Du skal altså arbejde på en formiddagslur, en middagslur og en tredie lur sidst på eftermiddagen og at lurene samlet varer ca 5 timer. Han kan sagtens med den alder han har være vågen og aktiv i nogle timer imellem sine lure, så vær opmærksom på ikke at putte ham alt for tidligt, men først der, hvor du er sikker på at han er parat til at sove. Det kan også gøre at han sover lidt længere.

En plan for dagen, til en dreng, som kun drikker 4 flasker ser nogenlunde således ud:

Morgen: Flaske

Puttes til formiddagslur

Frokost: Flaske

Puttes til middagslur


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag: Flaske

Puttes til tredie lur

Aften: Flaske

Puttes til natten

(Sen aften/nat: Normalt en flaske)

Når han er vågne, så skal han opleve, bruge sig selv både fysisk og mentalt, han skal trille, rulle, lege så han bliver træt rent fysisk og han skal synges for, danses med, pludres med, kildes lidt osv. så han stimuleres mentalt og får masser af indtryk. Når du så putter ham, så er det fint at du står lidt hos ham, vugger ham lidt osv. og det samme ritual skal du så bruge, når du fornemmer at han er ved at skifte søvnfase for netop at holde ham sovende. Virker det ikke og han bare vågner op, så må du tage ham op og så putte ham igen senere og så håbe at han sover lidt længere der. Som sagt er 5 timers søvn om dagen fuldstændig alderssvarende normalt :o)

Håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vugge - møbel

En vugge er en lille babyseng, der kan vugges/gynges. At bruge en vugge har mange fordele, da det er med til at stimulere barnets ligevægtsorgan og dermed har betydning for barnets videre udvikling. Samtidig er en vugge ofte mindre end en tremmeseng, hvilket er med til at gøre den tryg for baby at sove i - mange børn kan sove i en vugge de første 3-4 måneder.

Der findes mange forskellige vugger på markedet, og i mange familier er en vugge også noget, der går i arv. Nogle vugger...

Læs mere i Babylex

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.

NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen, Det er simpelthen så dejligt at jeg har fundet dig på nettet.. Dig kan jeg skrive til med alle mine tanker og udfordringer, og så får jeg et fornuftigt og brugbart svar – tak!!!


Annonce