Annonce

Annonce

Svar: Vælling eller mos - opstart på skemad


9. oktober 2008

Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Marie Louise

Jeg kan godt forstå du synes det er hårdt at amme så hyppigt som du gør, men det er nu meget naturligt i forhold til den alder din datter har og det faktum at hun var meget lille da hun kom til verden og der skulle suppleres med lidt mme ...

Hun har altså været vant til at få meget mad lige fra starten og jeg kan godt forstå, hvis du nogle gange synes det er lidt svært at følge med. Derfor er det også helt fint, at du supplerer med en flaske en gang imellem efter behov. Det betyder dog at din mælkemængde naturligt vil nedsættes, jo mere flaske, jo mere modermælkserstatning, jo mindre vil hun efterspørge brystet og jo mindre mælk vil du producere.

Det er en rigtig god idé at vente så længe som muligt inden du introducerer skemad. Da hun allerede nu ofte får en flaske om aftenen inden sengetid, kan du godt forsøge med lidt vælling, for at se om det giver en lille smule længere søvnstræk, men jeg lover ikke noget. Vælling kan godt mætte lidt mere, men modermælkserstatning mætter også mere end modermælk og da din datter på en flaske erstatning nu ofte er i stand til at sove fra ca 20 til 01.30, så sover hun faktisk rigtig godt i forhold til sin alder - mere kan du slet ikke forvente.

I forhold til allergi, så er der ikke belæg for at tilbyde nutramigen eller profylac efter de første 4 måneder. Herefter kan barnet tilbydes mælk og mad præcis som andre børn. Jeg vil dog foreslå dig at du går over til Nan H.A. fordi proteinerne i denne erstatning er delvist spaltet. Der er også en effekt af partielt hydrolyseret modermælkserstatningsprodukt (Nan HA), men den er mindre end effekten af højt hydrolyserede produkter (som f.eks. Profylac og Nutramigen).

Når din datter bliver 4 måneder kan du altså godt forsøge at supplere med en flaske vælling til natten, for at se om det vil mætte hende lidt mere. Og hvis du så oplever at dette ikke er nok og hun samtidig virker interesseret, holder sit hoved selv, drejer hovedet, åbner munden bevidst efter skeen (når du f.eks. giver d-dråber) osv. så kan du begynde med lidt skemad - men stræk tiden så længe som muligt.

Når du starter så er det meget små mængder din datter skal have og til at begynde med er der tale om smagsprøver. Det vil sige at hun skal have fuldstændig samme mængde mælk i løbet af dagen som ...


Annonce

... hun plejer og dette bibeholdes i nogle måneder, hvor du stille og roligt trapper mængden af skemad op. Det vil sige at du starter med 4-5 skefulde grød og så øger du hende stille og roligt over flere dage, så hun får mere og mere. Mængden holdes stadig nede, så der følges efter med mælk efterfølgende.

Når hun begynder at kunne spise en lille dl og det går fint, så kan du begynde at give hende skemad 2 gange dagligt. Det er her bedre at du giver hende 3/4 dl frokost og aften og følger efter med mælk end at du giver hende 1½ dl. en gang dagligt og hun så ikke drikker mælken.

En plan for dagen kan se således ud

Tidlig morgen 06: Ammes og sover lidt videre

Formiddag 9.30-10: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 12: Grød, evt. med lidt frugtmos, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: Ammes

Sover sin tredie lur


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Aften 18: Grød eller grøntsagsmos (start først ved ca 5 måneder), vand af kop

Puttes til natten med amning eller en flaske mme eller vælling. Tidspunktet afhænger af hvor sent hun er stået op fra sin tredie lur.

Sen aften nat 23: Ammes eller flaske

Nat 03: Ammes evt behov

Det er som sagt meget vigtigt at du ikke starter før din datter bliver 4 måneder og du må meget gerne forsøge at trække tiden endnu mere og i stedet supplere lidt ekstra med flaske, hvis du føler at din mælk ikke slår til og mætter hende nok. Mælk er fortsat det vigtigste for din datter også selvom det så bliver mere mme og mindre modermælk :o)

Det er derudover helt normalt at dine bryster ikke producerer det samme, det betyder ikke nødvendigvis at der ikke er mælk nok til din datter. Hvis man f.eks. har fået fjernet det ene bryst, så kan man godt amme fuldt på det bryst som er tilbage. Du kan naturligvis forsøge at øge din mælkemængde på højre side, hvis du ønsker at forsøge dette. Det gør du ved at amme eller evt. bruge en brystpumpe hyppigere på denne side - det er hyppigheden som øger mælkemængden. Det vil også være en rigtig god idé at lægge din datter til i forskellige ammestillinger, fordi hun så stimulerer brystet forskelligt.

Jeg håber ovenstående hjælper lidt videre og giver dig en idé om hvordan en plan ser ud, når der stadig skal være plads til masser af mælk og også lidt start med skemad :o)

Fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Renlighed

Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.

De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.

At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...

Læs mere i Babylex

Fedtcreme - fedtprocent

Der findes rigtig mange forskellige cremer på markedet, og til behandling af børneeksem er det en god idé at vælge fedtcreme. Jo højere fedtprocent cremen har, jo mere fedtet og klistret vil den ofte være - og dermed også for mange mere ubehagelig. Derfor er det en god idé at vælge så fed en creme som muligt, som samtidig virker behagelig - og til behandling af børneeksem i ansigtet er det ofte en god idé at vælge en creme med en fedtprocent omkring 30-40%. Det er ofte også en god idé at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Endnu engang tak for dit søde, positive og lange svar. Jeg vender tilbage og fortæller om vores videre forløb.

En rigtig god jul til dig og din familie

Hilsen fra os


Annonce