Annonce

Annonce

Svar: Skubber til de andre og dagligdagen i vuggestue


7. oktober 2008

Kategori:
Alder:
2 år, 1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Mor K

Når børn reagerer fysisk, med at skubbe, bide eller slå, så er det som du også har læst - ofte et spørgsmål om at barnet mangler ord til at sige, hvad det føler. Det behøver ikke være ensbetydende med at barnet rent rent sproglig er bagud for sin alder, barnet kan sagtens have et stort ordforråd og være god til at udtale ord. At være god til at tale er ikke det samme som at man er god til at tale om hvad man føler ... Selv voksne kan have svært ved dette :o)

Der kan være rigtig mange situationer, hvor barnet mangler ord. Det kan være opsparet vrede, en frustration, som bare bliver for meget og hvor det løber af med barnet.

Det kan også være et forsvar, hvor barnet føler sig trængt op i en krog, det kan også være noget barnet har lært af andre børn - barnet er selv blevet skubbe, bidt eller slået ...

Børn kan også komme i en rolle, hvor det næsten forventes at de skal reagere som "den der skubber" eller "den der bidder". Især netop når børn bider er der en risiko for dette, fordi vi reagerer meget voldsomt når et barn bider et andet, det får utrolig stor fokus og det kan faktisk forstærke problemet ...

Det kan også ske rent impulsivt, hos jer måske netop på turen, hvor han ikke helt kan finde ud af regelsættet, - hvor skal vi hen, hvorfor skal vi gå her osv. og den uro han føler kommer så ud som et skub ...

Det kan også ske som reaktion på at der ikke bliver lyttet til en, at man ikke får den kontakt man ønsker - at de voksne ikke hører, ikke lytter

Nogle gange er det måske også det eneste der virker. Altså en erfaring om at "hvis jeg skubber, så holder hun i hvert fald op" eller lignende - ikke at han tænker det så præcist, men han kan godt have en fornemmelse af at det at skubbe helt sikkert giver en reaktion og skaber en ændring i forhold til den situation han er i ... lyder det logisk?

Det bedste man kan gøre er altid at forsøge at finde ud af hvorfor det sker. Altså i hvilke situationer det især drejer sig om - ofte er der jo en grund og kender man den, så er det også lettere at handle og at forebygge - hvilket er langt bedre end at forklare og skælde ud (han er jo som du skriver kun 2 år ...:o))

Der ligger for mig at se en pædagogisk opgave i at hjælpe børn med at ...


Annonce

... løse de konflikter der opstår mellem dem og sikre at børnene hver især ikke forløber sig. Derfor er det vigtigt at pædagogerne naturligvis holder lidt øje med hvad der rent faktisk foregår, når jeres dreng skubber til de andre og forsøger at analysere lidt på, hvorfor det sker lige netop i den situation.

Det er også vigtigt at jeres dreng lærer at blive opmærksom på hvad det han gør, gør ved de andre. Det er vigtigt at han ser og hører at den anden bliver ked af det og at der bliver sat ord på det. Til din dreng kunne man sige: "åh, du kom til at skubbe, jeg kan se du blev ked af det fordi Louise tog bilen" og til Louise kan man så sige: "Det var forkert at Jens skubbede til dig, det skal man ikke". På den måde bliver begge børn opmærksomme på, hvordan de reagerer på hinanden.

Med hensyn til hvorvidt han kan klare at komme med på tur eller ej ... hmm... Under alle omstændigheder, så må det alt andet lige være svært at klare, hvis man er den eneste som ikke inviteres med på tur - det er selvfølgelig ikke okay. Og hvorvidt han skal puttes i barnevognen en time før han egentlig sover, fordi han ikke kan kapere at blive puttet med de andre ... hmmm ...


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg har lidt svært ved at gennemskue hvad der lige sker her og bevæggrundende for at pædagogerne siger det de siger og gør som de gør. Set udefra lyder det lidt mærkeligt, men de kan jo have meget velovervejede grunde til deres beslutninger. Jeg synes dog at du skal bede om et møde, hvor I kan tale om disse ting og finde ud af hvad der mere præcist ligger til grund. Det ville jeg gøre som mor.

Heldigvis lyder det jo som om at jeres dreng er meget glad for at ligge og slappe af inden han skal sove, han lyder jo glad og til at nyde den stund og den ro det giver ham. Men det er jo også en helt anden bevæggrund for at gøre det, som at melde ud at det handler om at han ikke kan finde ud af at være sammen med de andre børn ...

Udviklingsmæssigt lyder jeres dreng til at være fint med, du kan ikke sammenligne ham med de andre 2 årige piger. Der er absolut ingen der siger at børn skal følges på toilet i en alder af to år ... Hvad er det også for noget at sammenligne børn på den måde, øv altså!

Håber du kan bruge lidt af mine tanker videre, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brystspænding

Brystspænding forekommer hos mange kvinder i graviditeten. Ofte er netop brystspænding meget tidligt i graviditeten, for mange kvinder, det første tegn på at de er gravide.

Brystspænding forekommer ofte også i forbindelse med at amning etableres. I begyndelsen producerer kroppen lidt ekstra mælk som vil regulere sig ind efter barnets behov, og samtidig kommer der også lidt ekstra væske i brystvævet.

Hvis brystspændingen i forbindelse med amning er meget smertefuld...

Læs mere i Babylex

Modermælkserstatning

Modermælkserstatning gives til børn, der ikke ammes eller tilbydes udmalket modermælk - og modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Modermælkserstatning er sammensat, så det ligner modermælken mest muligt, og børn udvikler sig og trives rigtig godt på modermælkserstatning.

Modermælkserstatninger har et højere indhold af protein, mineraler og vitaminer, end man ser i modermælk. Det skyldes, at barnet ikke kan optage næringstofferne helt på samme måde. Modermælkserstatning...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.

Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?

Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.

Tak for det!

Kærlig hilsen
Mor.


Annonce