Svar: Ikke glad for mælk efter opstart med skemad mv.
Kære Charlotte
Mit forslag til en dagsplan der sikre din dreng både mælk, væske og skemad nok ser således ud:
Tidlig morgen: Ammes 05-06
Morgen 7.30-8: Tilbydes lidt grød, evt. med frugtmos, vand af kop.
Formiddag 9.30-10: Ammes og puttes til formiddagslur ca kl. 10, sover ca 1½ time som nu
Frokost 12: Grøntsagsmos og stille og roligt begynde med lidt kogt kød eller fisk i mosen, vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur ca 13.30, sover ca 1½-2 timer, som nu
Eftermiddag 15.30-16: Ammes
Powernap begynder måske at kunne blive sprunget over, måske er det for tidligt og han har fortsat brug for ½ times lur ..
Aften 18: Grøntsagsmos og stille og roligt introduceres lidt kogt kød eller fisk i mosen, vand af kop.
Ammes og puttes til natten ca 19.30 (tidspunkt vil dog variere alt efter om han har powernappet eftermiddag eller har sprunget den over)
Sen aften 23-24: Ammes og sover til næste morgen tidlig uden mælk, forsøges hjulpet videre i søvnen med stillingsskift, kærtegn osv.
Når du ammer ham i løbet af dagen er det meget vigtigt at du hjælper ham til at koncentrere sig omkring det at spise og sørger for at han spiser færdig og ikke lader sig for let forstyrre.
Det vil være rigtig fint, hvis du kunne forsøge at arbejde efter en plan hvor han kun sover en gang i løbet af formiddagen. Hvis han vågner kl. 7, så burde han ikke ...
... umiddelbart behøve sove allerede kl. 8 igen. Prøv derfor om ikke du ved at skifte ham, give ham skemad, evt. bade ham osv. kan holde ham lidt mere vågen om morgenen og få puttet ham til en lidt længere formiddagslur.
Samtidig må du tro på at hvis han ammes 5-6 gange i døgnet ved siden af skemad 2-3 gange dagligt, så får han hvad han har behov for.
Han natlige uro hænger også sammen med hans alder, han udvikler sig hele tiden, oplever mere og mere som skal bearbejdes i drømme, han bruger sig selv mere fysisk og får sig derfor lagt i stillinger som han endnu ikke selv mestrer at komme væk fra - derfor har han brug for at du hjælper ham med stillingsskift om natten og beroliger ham med kærtegn og et stille "sshhh" når han vågner op og endnu ikke selv mestrer at komme videre i søvnen.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er fint at I holder mængden af skemad nede på 1/2-3/4 dl af gangen og det er fint at tilbyde det 2-3 gange dagligt. Hvis I oplever at han trives bedre med at få amning om morgenen og vågne på den måde, så kan I godt forsøge at bytte rundt på morgen og formiddagstiderne.
I må gerne gå forholdsvis hurtigt frem, hvad angår smagsvariation og forskellige fødevarer. Jeg vil anbefale jer at købe sundhedsstyrelsens bog "Mad til spædbørn og småbørn" på apoteket. I den finder I opskrifter på hjemmelavet grød og mos.
Håber I hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Udslæt - hos børn
Børn kan få mange forskellige slags knopper og udslæt. Det kan være svært at afgøre, om det bare er noget forbipasserende, og hvis du er i tvivl, så kontakt altid lægen. De mest almindelige former for udslæt hos babyer er:
- Ble-eksem: Voldsom rød numse, knopper, og det kan være smertefuldt. Det kan skyldes at barnet ikke tåler det materiale, som engangsbleen er lavet af, og det kan derfor være en fordel at prøve et andet blemærke. Det kan også skyldes, at barnets hud reagerer på...
Gråd og børn
Når det lille barn græder, så fortæller dit barn dig, at det ikke har det ikke har det helt godt eller ikke er helt tilfreds med, hvad der foregår omkring det.
Det nyfødte barns gråd er meget ensartet, men forholdsvis hurtigt vil barnets gråd ændre sig og vil have forskellige nuancer. I takt med at barnet vokser, vil du lære at tolke barnets gråd og finde ud af, hvordan du skal handle i forhold til barnets behov.
Nogle gange vil det være svært at finde ud af,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.