Svar: Problemer med putning, søvn og rytme efter sygdom og tandfrembrud
Kære TH
Det lyder som en rigtig god idé med en fast plan for dagen og at du begynder at medtænke hvad tid din datter tilbydes skemad og hvad tid du ammer, putter hende til søvn osv.
Med den alder hun har nu, vil hun normalt have behov for at sove 2 lure dagligt - en formiddagslur og en middagslur. Hun vil derudover have behov for 4 måltider skemad og 4-5 amninger, samt lidt frugt som mellemmåltider.
En plan for dagen kunne se således ud:
Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover lidt videre
Morgen 8: Havregrød, vand af kop
Formiddag 9.30: Frugtmos, frisk frugt i hånden - appelsinbåde, kiwi, blomme, fersken, nektarin og lignende blød frugt.
Puttes til formiddagslur ca kl. 10, tidspunktet afhænger af hvor tidligt I står op ...
Frokost 12-12.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk og tilbydes derudover ristede rugbrødsbjælker, agurkestænger eller lignende i hånden at gumle lidt på selv. Vand af kop
Ammes og puttes til middagslur ca 13.30-14. Tidspunktet her afhænger igen af hvor sent og hvor længe hun sover formiddagslur.
Trille med barnevognen op for at hente storebror
Eftermiddag 16: Tilbydes en lille portion flerkornsgrød med frugtmos, frisk frugt i hånden ligesom om formiddagen. Nogle vælger også at amme om eftermiddagen i stedet for at give grød. Begge børn kan spise frugt om eftermiddagen sammen.
Aften 18: ...
... Aftensmad som tager mere og mere udgangspunkt i jeres mad, ris med sovs, kogte grøntsager i hånden, kartoffelbåde og lignende at gumle på selv. Fortsat grøntsagsmos med kød eller fisk men som sagt også lidt i hånden at sidde med selv. Vand af kop.
Ammes og puttes til natten ca 19.30
Sen aften 23-24: Ammes
Nat 24-06: Behøver ikke længere amning i dette tidsrum.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvordan du skal tilrettelægge eftermiddagen afhænger af hvordan tiderne passer bedst til din datter, hvad rytme der fungerer for jer. Hvis hun allerede falder i søvn til middagslur kl. 13, så er det fint at du ammer hende, når hun vågner og derefter trille op efter storebror. Falder hun først i søvn kl. 14, så passer det bedre at trille op og hente ham lidt tidligere den dag ...
Når du putter hende, så skal hun være træt nok til at sove. Hvis hun protesterer højlydt mod at blive lagt i barnevognen, så lad hende sidde op i vognen og tril en tur, hvor hun får lov til at se på verden, mærke vinden i ansigtet osv. Når hun så viser træthedstegn, så lægger du hende ned og putter hende. Læg mærke til hvad tid hun falder i søvn - det kan være et signal om det rigtige puttetidspunkt.
Det er fint at du holder dine hænder på hende og hjælper hende med at finde roen. Det lyder som om at det virker okay.
Jeg håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Tandbørstning
For at undgå huller i tænderne skal barnet have børstet tænder, ligeså snart den første lille tand bryder frem.
Det er vigtigt at børste tænderne to gange om dagen - morgen og aften.
Gør det til en vane at børste tænderne hver dag og på et tidspunkt, hvor det passer ind i jeres rutiner - f.eks. om morgenen, når I står op, og om aftenen inden barnet skal i seng.
Brug en blød tandbørste, som passer til barnet alder. Børst både indvendig og udvendigt på...
Moderkagebiopsi, moderkageprøve
En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.
Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen & Co.
Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.
Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )
Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!
Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.