Annonce

Annonce

Svar: Pottetræning med tilbagefald


29. september 2008

Kategori:
Alder:
2 år, 7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære Anette

Tak for dit brev:o)

Jeg er desværre ikke enig i den måde I har grebet hele renlighedsproblematikken an på, der er for mig at se ingen tvivl om at jeres datter ikke har været parat og det giver bagslag nu ... :o(

Det er sådan at renlighed er en fysiologisk proces, det er noget man modnes til og der er mange ting, som spiller ind på det at kunne mærke om man skal tisse eller har afføringstrang. Det er meget forskelligt, hvornår børn er parate - de fleste er ikke klar før omkring 3 års alderen og man siger faktisk, at når man før hen i tiden gjorde børnene renlige når de var 2, så var det fordi man gjorde som I - satte barnet på toilettet til faste tider og så var man ofte heldig at der var gevinst.

Men det er ikke det samme som at barnet er modent til det, at der kommer noget, når barnet bliver sat der, viser ikke at barnet kan mærke at det skal tisse og netop det at barnet selv bliver bevidst er meget vigtigt. Det bedste tegn man kan få og tegn på at samarbejdet kan begynde er faktisk at barnet selv kommer og meddeler at det gerne vil forsøge.

Det er sådan at renlighed har tre faser. I første fase laver/tisser barnet i bleen og kommer og siger at det gerne vil have en ren ble på. I næste fase kommer barnet og fortæller at "nu tisser jeg" og i sidste og tredie fase kommer barnet og siger til lige inden. Her er det sekunder det drejer sig om og man skal være hurtig og få barnet ...


Annonce

... først til toilettet.

Som jeg læser dit brev, så har din datter slet ikke være igennem nogle af disse faser - hun lyder umiddelbart til måske at være i fase 1. Derfor er mit råd til jer, at I lige nu giver hende en ble på og så lader hende selv komme og sige, når hun har brug for en ren ble. Glem potte, toiletsæde osv i en periode - ro på.

Når hun så bliver mere og mere bevidst om hvad der sker, hvordan hun fungerer, så kan I begynde at tale med hende om at sige til, når hun tisser - ligesom I også kan holde øje med hende og se, når det ser ud som om at hun er igang med noget. Og først der kan I så begynde at tale med hende om måske at sige til inden og sætte nogle faste toilettider. Lige nu er hun slet ikke der - desværre!


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I skal sige til jer selv, at det er langt bedre for hende at opleve den succes det er at have en tør ble, end det er at lave i bukserne. Derfor skal hun have en ble på og lige have en pause.

Det kan naturligvis godt spille ind at hun i den periode, hvor I har trænet renlighed, også har skulle forholde sig til at være blevet storesøster. Det er to store ting på en gang, og det kan naturligvis også være derfor hun reagerer nu. Ved at lave i bleen, så gør hun sig jo lidt lille - ligesom ham ...

Mit råd er derfor at I forsøger at skrue forventningerne lidt ned og lader hende være lidt lille i en periode og ser hvad tiden så bringer.

Rigtig meget held og lykke med dem begge:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Nervøs for potte

Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tilskudsblanding

En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.

En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.

Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....

Læs mere i Babylex

Bedsteforældre

Det er dejligt at have bedsteforældre og for de fleste børn og børnefamilier spiller bedsteforældrene en stor rolle.

Bedsteforældre kan være ressourcepersoner, der træder til og hjælper jer i hverdagen med de praktiske opgaver. De vil ofte også gerne hjælpe med børnepasning, hvis I forældre har brug for lidt tid for jer selv.

Børn har glæde af at kende deres bedsteforældre, det er vigtigt for børn at kende deres historie og det er dejligt for dem at have...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Dette er mit første brev til dig - men mærkeligt nok, så har det ikke været muligt for mig at finde svaret i hverken bøger eller ved søgning på nettet, så jeg håber, at du kan gøre mig klogere.

På forhånd tak, Emilies mor


Annonce