Svar: Amme- og soverytme
Kære Marianne
Det er helt rigtigt som du skriver, at der lige nu sker rigtig meget med din lille drengs udvikling og at det sagtens kan være der, der spiller ind på hans soverytme lige nu. Det ændrer dog ikke på at det er udmærket at forsøge at have en vis rytme og du må meget gerne forsøge at arbejde med en plan som lyder at han skal sove 3 gange dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen/først på aftenen.
Han vil sandsynligvis ikke kunne holde sig vågen i mere end et par timer mellem hver lur, så skal han have mad og puttes igen. Du skal i den forbindelse også medtænke:
1. At han lige nu måske gennemgår et appetitspring, hvor han har behov for at spise hyppigt for at få din mælkemængde sat op
2. At han lige nu er så optaget af verden, at han måske ikke helt kan koncentrere sig godt nok ved brystet, bliver lidt frustreret, afviser lidt mere end han behøver, lader sig forstyrre og derfor stopper med at spise inden han egentlig helt har fået nok.
Det kan derfor være en rigtig god idé at du i øjeblikket lægger ham til så meget som muligt og at du forsøger at holde ham koncentreret, spise godt og effektivt, når han ligger ved brystet. Du må meget gerne forsøge at køre en rutine, hvor han ammes fra det ene bryst, spiser godt og effektiv der, skiftes og vågner lidt op til dåd igen og tilbydes modsatte bryst. ...
... Først herefter kan han evt. få en sut, og kan puttes til lur. Så sover han et par timer, vågner op og I starter forfra med amning fra begge bryster evt. med skiftning, bøvsning, leg osv imellem og han puttes igen - huske en vågenperiode på et par timer.
Gennemsnitligt vil hans 3 lure i løbet af dagen måske vare 5-6 timer og om natten vil han sove ca 10 timer - altså ca 15-16 timer i døgnet, naturligvis afbrudt af natamning. Alt efter hvad tidspunkter han sover på om dagen, vil hans tidspunkt for putning om aftenen variere, men jeg håber at dette giver dig en lille rettesnor og hjælper lidt videre.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Med hensyn til øvelser og udvikling, så er det vigtigste for ham fortsat at pludre i dialog med dig og bruge sig selv i samvær med dig. Du må gerne lave små øvelser med ham, hvor du cykler med hans ben og hjælper ham med at trille. Han skal ligge på maven hver dag og du kan hjælpe ham til dette, ved f.eks. at lægge en lille pude under hans brystkasse. Brug også et spejl foran ham eller læg ham på puslepuden og sæt dig på hug foran puden, så I har kontakten der.
Det er vigtigt at du er opmærksom på ikke at putte ham for tidligt, men først at putte ham, når han viser behov for søvn ellers er det du risikerer at han powernapper for meget og ikke rigtig får sovet godt nok og dybt nok.
Jeg håber ovenstående hjælper dig videre på vej, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
7. september 2024 | Amning | 11 mdr.
Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...
23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.
Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...
Viden om børn:
Amning og sex
Når du ammer og dit bryst er fyldt med mælk, så vil det være helt naturligt at brystet lækker eller direkte sprøjter med mælk, hvis du bliver seksuelt stimuleret.
Brysterne kan også være følsomme på en anden måde, end hvis du ikke ammer. De kan være mere ømme og mere spændte, brystvorterne kan også gøre ondt.
Det er heller ikke unormalt at man oplever brystet meget anderledes, når det pludselig tjener som næringskilde for ens barn. Nogle kvinder (og også mænd)...
Fødder
På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har ofte ingen betydning, og det retter sig efterhånden, som barnet bliver ældre. Nogle børn bliver født med klumpfod, også kaldet varusfod eller talipes equinovarus. Dette kræver speciel behandling.
Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.