Annonce

Annonce

Svar: Skemad eller ikke og hvordan?


28. september 2008

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Lotte

Det er lidt usædvanligt at din datter er i stand til at sove fra kl. 18.30 til 06 uden at få mælk - især når du også fortæller at hun ikke indtager helt det hun egentlig har behov for. Det er naturligvis dejligt at hun sover så godt, men for at sikre hende mælk nok (også nu, hvor du vil begynde med lidt skemad), så vil det være rigtig godt, hvis du kunne få hende til at drikke en flaske eller tage hende op og amme hende sen aften.

Tidspunktet for hvornår man introducerer overgangskosten afhænger af flere ting. Sundhedsstyrelsen skriver: "Det er barnets udvikling og parathed, der er afgørende for tidspunktet for introduktion af overgangskost. Flere udviklingsmæssige hensyn spiller ind: Ernæringsmæssige behov, den fysiologiske modning og spiseudviklingen. Overgangskosten børn ikke introduceres før 4-måneders alderen, fordi barnet ikke fysiologisk er modent til anden mad end modermælk eller modermælkserstatning før dette tidspunkt. Tilvænning til skemad må på den anden side ikke påbegyndes meget efter 6 måneder, da det så kan være vanskeligt at få barnet til at spise en varieret kost." (citat, "Anbefalinger for spædbarnets ernæring", sst. 2005).

Det lyder umiddelbart som om at din datter er ved at være parat og det vil derfor være fint at du starter med at tilbyde hende skemad en gang dagligt. Start med 4-5 tsk.fulde og øg hende så langsomt over nogle dage. Når hun begynder at kunne spise 3/4 dl. og du fornemmer at hendes mave trives med det, at hun har det godt med skemaden, så øger du hende til to gange dagligt. Det vil ofte være sådan at man starter med at tilbyde grød formiddag eller frokost og når man så introducerer måltid nr. 2, så lægges dette om aftenen. Det vil samtidig være sådan at du der, kan tage udgangspunkt i de grøntsager som I andre spiser (kartoffel, gulerod, blomkål, broccoli og lignende milde grøntsager). Din datter vil altså kunne få grød til frokost og grøntsagsmos til aften.

Du kan godt starte med grød formiddag eller frokost, som du synes det passer bedst ind i dagsrytmen og så starte med vælling om aftenen. Det er dog slet ikke sikkert at din datter behøver vælling - hvis hun trives med modermælkserstatning eller bryst, så er der i princippet ikke grund til at give vælling. Hun sover jo tilsyneladende godt på den mælk hun får nu ...

Hvis du vælger at tilbyde vælling, så anbefales det at man max giver 2 flasker vælling i døgnet, svarende til 400ml.

Med ...


Annonce

... hensyn til tidspunkt på dagen og dit ønske om at passe det ind med dagplejer, så tænker jeg at de første gange du tilbyder det, må du gøre det, når du føler din datter er mest interesseret, vågen osv. som det passer. Men ellers er det ret vigtigt at hun tilbydes grød og mos til nogenlunde faste tider hver dag - det har betydning for hendes cirkadiske rytme, hendes indre ur og med den alder hun har og den mængde søvn hun får om natten, så vil det være mest hensigtsmæssigt at hun starter dagen med mælk og får grød enten formiddag eller til frokost.

En plan for dagen kunne se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover lidt videre

Formiddag 9: Grød af ris, majs, hirse, evt. med frugtmos som topping, vand af kop.

Puttes til formiddagslur ca kl. 9.30-10.00 med en flaske mme

Frokost 13: Flaske med mme

Puttes til middagslur

Eftermiddag 16: Ammes


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


powernapper

Aften kl.18: Her kan du tilbyde grøntsagsmos, når hun skal til at begynde med 2 skemåltid, vand af kop.

Puttes til natten med en flaske mme eller vælling kl. 19

Sen aften 23-24: Flaske eller bryst og sover til næste morgen tidlig

Som du kan se ud af denne plan, så starter du altså med grød formiddag og følger efter med den flaske som hun plejer at få inden lur. I løbet af dagen giver du flaske og ammer som du plejer og når hun så er klar til andet skemåltid, så tilbyder du dette om aftenen, til samme tid som I andre spiser, følger efter med flaske og putter hende.

Når hun bliver 6 måneder vil hun sandsynligvis skulle tilbydes skemad 3 gange dagligt og fortsat have behov for bryst/flaske 5-6 gange dagligt. I 7 måneders alderen vil hun have behov for 3-4 måltider skemad ved siden af amning/flaske 4 gange dagligt. Jeg kan sende en plan for dagen, når det bliver aktuelt - hvis du gerne vil vide hvordan en dagsplan ser ud for et 7 måneders barn, så ligger der mange spørgsmål og svar omkring dette i brevkassen :o)

Det vil være rigtig godt at du tilbyder hende vand af kop sammen med skemaden, så hun lærer at drikke dette. Af flasken bør hun dog få mælk.

Det er ikke nok at tilbyde mælk af kop - hendes mælkeindtag kan simpelthen ikke blive dækket af kop alene - hun skal have flaske til hun er 12 måneder gammel. Som sagt er 6 flasker/amninger dagligt lige nu nødvendigt, men i takt med at hun bliver ældre, vil du skrue ned for dette. Men flasken kan hun ikke undvære.

Jeg håber du hermed har fået lidt overblik, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fed creme til børneeksem

Har dit barn børneeksem, er det vigtigt med en god hudpleje - og fedtcremer med en høj fedtprocent forebygger hudeksem. Hudpleje er vigtigt året rundt, men især i vinterperioden, hvor den kolde luft udtørrer huden ekstra meget, er det ekstra vigtigt med en god creme.

Til både behandling og forebyggelse af børneeksem, er det vigtigt at vælge fed creme fremfor lotion. En lotion indeholder meget vand og fordamper derfor hurtigt fra huden, og giver derfor ikke huden den nødvendige...

Læs mere i Babylex

Gluten til baby

De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.

Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.

Gluten findes især i hvede, mens...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for dine lange svar, du er så dejlig fornuftig :) Jeg er glad for at læse, at du i det store og hele kan understøtte det, vi i forvejen har gjort.

Tak skal du have for dine svar

Venlig hilsen, mor til Sofia 8 måneder


Annonce