Brev:
Forstoppelse, distraheres for at spise, udvikling mv.
Hej Helen.
Min søn Gustav på snart 14 måneder er en rigtig dejlig dreng og genelt set trives han og er glad for at være i dagpleje. Dog er der nu efterhånden hobet sig en hel del spørgsmål op, som jeg håber, du kan kan hjælpe med.
Gustav har fået lactulose på lægens anbefaling, siden han var 5-6 måneder. Da han begyndte at få grøntsagsmos, gik hans mave helt i hårdknude, og han græd hver gang, der kom noget som helst ned i maven, om det så bare var modermælkserstatning. Så naturligt nok var det svært at få ham til spise. Det stod på i nogle uger, indtil vi øgede dosis på lactulose. Han får stadig 15 ml. lactulose hver morgen. Hvis jeg prøver at trappe ned, får han hård mave med det samme. Mit spørgsmål er så, hvornår og hvordan han skal stoppe med lactulosen?
Vi flyttede på et tidspunkt og har fået en ny læge, som så ikke kender os så godt. Jeg spurgte hende for et par måneder siden og hun sagde, at det skulle nok komme af sig selv. Men hvordan? Jeg er lidt bekymret over, at der på flasken står, at det kan virke vanedennede for tarmen. Det har hverken den nye eller gamle læge talt noget om.
Jeg har en idé om, at fordi han havde så ondt i maven i starten, har han fået et lidt dårligt forhold til mad. I hvert fald har vi tit haft svært ved at få ham til at spise, selvom det dog på seneste er blevet meget bedre. Han bliver tit sur, når han bliver sat i sin stol for at spise, eller sur efter blot et par mundfulde. Giver vi ham så noget at tromme/slå med, eller hvis det er helt galt, sætter teletubbies på, så gider han godt spise. Det er som om, han skal distraheres fra maden. Vi har prøvet at sige, at hvis han er sulten, så spiser han nok, men det gør han altså ikke. Og får han ikke rigtig noget til aftensmad, vågner han flere gange om natten.
Vi er ved at prøve at lære ham at spise selv, men pga. ovenstående er det lidt svært. Især fordi det ikke duer, han sidder med andet ...
... i hænderne, for så distraherer det ham jo fra at spise. Til trods for sin alder, kan han stadig ikke finde ud af det med pincetgrebet. Får han eksempelvis nogle pastaskruer eller en agurkestang, griber han om det med hele hånden og spiser kun den halvdel, der stikker frem. Resten smider han så bare. Derfor kan han heller ikke spise små rugbrødshapsere og lign. selv.
Har du nogle råd til, hvad vi kan gøre? Tit når vi ligger noget mad foran ham, er han mere interesseret i at mase og smadre det, frem for at putte det i munden. Igår prøvede vi dog at hjælpe ham med at spise pastaskruer med en gaffel. Når først skruen sad på gaffel, gik det faktisk rimelig godt med at få det i munden. Vi er nødt til at ligge maden på den bakke, der sidder på stolen, fordi han smider alt på gulvet.
Vi har prøvet med sugekop, men han er stærk nok til at få den løs. Derfor kan vi heller ikke så godt øve det med at lade ham drikke selv. Han hælder konsekvent vandet ud over sin bukser. Han drikker fint af et glas, men skal han drikke selv, er det nødt til at være en tudekop.
Generelt virker det som om, han er lidt bagefter de andre i sin mødregruppe, også drengene, selvom jeg ellers synes, vi prøver at stimulere ham. Ud over det med spisningen er han den eneste, der hverken kan gå eller sige noget endnu. Men han har også en noget "vildere" og mere rastløs personlighed. Han kravler rundt oppe i skuffer og skabe og kan blive noget så hidsig, hvis ikke han får sin vilje. Så måske spiller det ind?
Til sidst vil jeg høre, om du har et råd til den såkaldte "ulvetime"? Fra vi henter ham i dagpleje, til vi spiser omkring 17.30-18.00, er han tit helt umuligt. Vil underholdes hele tiden eller være på armen, ellers er han helt ulykkelig og hidsig. Hvis jeg er alene med ham, kan jeg knap få lov til at varme noget mad og sætte det på bordet, hvilket er lidt anstrengende.
Det var vist alt :o)
Hilsen Maria
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
16. november 2024 | Udstyr | 14 mdr.
Jakke og flyverdragt i autostol?
Kære Helen Jeg har bare lige et kort spørgsmål, som jeg håber, at du kan...
9. november 2024 | Sovevaner | 12 mdr.
Dreng 11 måneder vil ikke længere puttes af far del 2
Kære Helen Jeg skriver del 2 i titlen for at referere til mit tidligere...
18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.
Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?
Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...
6. oktober 2024 | Sovevaner | 11 mdr.
Dreng 11 mdr vil ikke længere puttes af far
Kære Helen Vi står i en lidt presset situation, da vores dreng på 11...
7. september 2024 | Amning | 11 mdr.
Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...
Viden om børn:
Forkælelse - forkælede børn
Små børn kan kun fortælle dig, at de har brug for din hjælp ved at græde. Et lille barn kan ikke på anden måde give udtryk for, at det har behov for at blive taget op, blive skiftet, få mad, blive pludret med, krammet osv.
Derfor skal du altid reagere, når det lille barn græder. Det er en skrøne, at børn udvikler deres lunger, ved at få lov til at græde. Og det er heller ikke korrekt, at man forkæler et barn ved at reagere på dets gråd, tværtimod.
Små børn kan ikke...
Boel-prøve
Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.
Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.