Svar: Søvn i dagtimerne
Hej med dig
Rasmus er en meget aktiv dreng, som gør tegn til at kravle og bevæge sig ud i verden. Dette er ofte sammenhængende med at barnet aldersmæssigt går igennem separationsfasen, som betyder, at der sker rigtig meget med ham både motorisk og mentalt.
Han har på den ene side en stor motorisk uro og har derfor meget svært ved at finde roen, slappe af i kroppen og overgive sig til søvnen. At du således er nødt til at stå hos ham, holde hans hænder og holde dine hænder på hans krop, for at han kan overgive sig til søvnen lyder således helt normalt. Samtidig har han en stor mental udvikling - alt hvad han oplever i løbet af dagen skal bearbejdes i drømme og det betyder at han lige nu drømmer mere end du tidligere har oplevet. Han har altså rigtig meget uro både motorisk og mentalt og 8-9 måneders alderen er derfor en alder, hvor rigtig mange forældre oplever søvnen og det at få gode søvnvaner som et stort problem.
Det hjælper nogle gange at putte barnet lidt senere, end du f.eks. gør lige nu. Man kunne altså godt forestille sig at Rasmus vil have lettere ved at falde i søvn og sove formiddagslur, hvis du først putter ham kl. 10 og ikke allerede kl. 9-9.30. Det kan bestemt være et forsøg værd.
Det samme kan gøre sig gældende omkring middagsluren. Hvis han hører til de børn, som ikke har behov for særlig meget søvn, så vil det måske hjælpe at du først putter ham kl. 14 og han så sover fra 14-15 ...
Andre gange handler det naturligvis om at barnet bliver puttet for sent, men som du beskriver din dreng, så tænker jeg at I skal forsøge om ikke I i første omgang kan få ham til at sove lidt længere og bedre ved at putte ham lidt senere. Det kan også være en fordel i forhold til at kunne springe den sene lur over om eftermiddagen - det er lidt uhensigtsmæssigt, hvis I ...
... er nødt til at trille ham der, for at få ham til at sove mere .. det er godt for ham og for hans rytme generelt - tidspunkt for putning til natten om aftenen osv. at han kun sover to lure dagligt. Sover han alt for sent om dagen, så vil det påvirke hans nattesøvn og det er der ingen grund til.
Det er umiddelbart ellers det rigtige du gør. Du skal putte din dreng, lulle ham til ro, prøve at holde dig i nærheden og hjælpe ham videre på samme måde, når du oplever at han er ved at vågne op. Lykkes det ikke må du tage ham op, lulle ham til ro i dine arme og forsøge at få ham til at sove videre, putte ham igen. Andre gange er du nødt til at tage ham op, acceptere at han ikke vil sove mere og så må du satse på at han så tager en lidt længere middagslur.
Din dreng kan jo tilsyneladende godt sove længere tid. Du fortæller at der ingen problemer er, når du kører ham i klapvognen, så sover han gerne længe. Det lyder altså som om at det er netop skiftet fra den ene søvnfase til den anden, som er svær og der er ikke andet at gøre end at forsøge at være parat og lulle ham videre, når du fornemmer at han er ved at vågne.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Prøv ikke at bekymre dig så meget om, hvordan det skal gå når han skal passes. Det er slet ikke sikkert at det bliver noget problem. Der sker så meget nyt, mange nye indtryk, mange ressourcer som gør ham mere træt. Samtidig er det en helt ny rutine, en ny måde at blive puttet på og det ændrer bare nogle gange en masse - det ses ofte at dagplejer eller pædagoger ikke har problemer med at putte - det er kun derhjemme det er svært ... :o)
Så ikke så meget ny løsning herfra, men lidt forklaring på hvad der sker og så må du forsøge at holde fast i det du gør, som lyder rigtigt. Forsøge at putte lidt senere og ellers gøre som du gør.
Rigtig meget held og lykke fortsat:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Mellemmåltider børn
Børn har brug for at få 3-4 mellemmåltider i løbet af dagen. Børn over 1 år bevæger sig ofte meget og mellemmåltiderne sikrer deres energibehov. Derfor skal mellemmåltider også være sunde.
Mellemmåltiderne vil ofte ligge formiddag, eftermiddag, før aftensmaden og som godnatmåltid.
Mellemmåltider kan være:
- Grovbolle f.eks. havregrynsboller, eller grovbrød med lidt frugt
- Rugbrødssnitter med smør, ost, frugt
- Frisk frugt, råkost,...
Kostfibre og børn
Det lille barn kan få diarré og løs afføring af at få for mange kostfibre. Især hvis barnet spiser grød og brød med hele kerner, eller rå grøntsager og meget frugt, kan barnet få for mange kostfibre.
Små børn må gene spise fuldkorn, men det anbefales, at de også spiser andre kornprodukter, da de let kan få for meget kostfiber. Når barnet i 8 måneders alderen begynder at spise brød, så bør ca. halvdelen af brødet være rugbrød og fuldkornshvedebrød og resten varieres mellem hvidt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.