Svar: Problemer med opstart på skemad
Kære Tine
Det er rigtigt frustrerende, når man som mor står og kokkerere og laver fin grød fra bunden af og så er nødt til at smide det meste af det ud, fordi barnet ikke vil spise det - og endnu mere frustrerende føles det, når barnet så gladeligt spiser lidt industriel grød eller mos ...
I sidste ende er det vigtigste dog at han spiser og forbinder det at spise med noget rart og dejligt, så betyder det mindre om det er din mad eller industriel mad, han i første omgang spiser ... :o)
Det er rigtigt, som din veninde siger, at den hjemmelavede mad ikke er så sød som den industrielle. Din dreng er vant til at spise meget sødt - hvis du smager på din egen mælk, så vil du smage hvor sød den egentlig er. Derfor vil børn naturligt foretrække lidt mere søde madvarer fremfor de mindre søde - de er altså vant til det søde.
Det kunne derfor godt være en mulighed for dig at du sødede grøden lidt. Du kan sagens lave grøden selv, hvis du har det godt med dette og du kan give både risgrød, majsgrød, hirsegrød og boghvedegrød med den alder din dreng har. Du kan så søde det ved at komme lidt frugtmos på som topping, som du også har forsøgt. Men måske er din egen frugtmos ikke sød nok ... Prøv at købe frugtmos på glas - det kan være sveskemos eller du kan købe f.eks. pæremos, æblemos, abrikosmos eller lignende og se om han bedre kan lide smagen af dette.
Ved at bruge frugtmos som topping på grøden, så kan du tilbyde din dreng forskellige skefulde - både skefulde af ren mos, skefulde af ren grød og også skefulde hvor grød og mos er blandet sammen og på den måde få ham til at spise mere og også vende ham til at maden smager lidt forskelligt.
Du skal overveje om du også vil købe grød til ham eller om du fortsat vil lave det selv. Det er helt op til dig. Vælger du at købe grødpulver, så prøv i første omgang at købe de 'rene produkter' altså en ren risgrød f.eks. uden tilsætning af frugt og tilsæt så selv den frugtmos du synes han skal have ud fra ovenstående princip.
Fordelen ved at købe de industrielle produkter er at du kan lave en meget lille mængde af gangen og således ikke behøver smide noget ud ...
Det vil ...
... derudover være rigtig fint, hvis du kunne begynde at tilbyde ham lidt skemad 2 gange dagligt - grød til frokost og grøntsagsmos om aftenen. Igen kan du lave grøntsagsmosen selv eller du kan købe lidt mos fra glas til at starte med ... men stille og roligt vil han naturligvis skulle have mos, der tager udgangspunkt i de grøntsager I andre spiser til aften. Det er lige nu et spørgsmål om at få ham igang og få ham til at forbinde det at spise med noget rart.
Start evt. med at give ham en agurkeskive i hånden, så han fornemmer at han skal spise, at nu skal der mad i munden. Imens gør du grøden klar og når han har gumlet lidt på agurken og opmærksomheden er rettet mod det at spise og putte i munden, så er du klar til at give ham grød/mos.
Hvis han er stærk nok til det, så sæt ham i den høje stol, så han sidder med ved bordet, sidder rigtigt op og sæt dig så foran ham, så han kan spejle sig i dit ansigt - du skal åbne munden, så åbner han munden og så ind med skeen. Brug din stemme og din mimik: "mmm mam mam mam, dejlig mad" åbne munden (han spejler sig i dig), ind med skeen, synke og igen "mmm mam, mam, smager godt", åbne munden ind med skeen. Det skal køre i en jævn strøm, så han ligesom ikke får mulighed for at blive afledt af andre ting, så du hjælper ham med at holde fokus.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er udmærket at forsøge med smør i grøden, kærgården, bakkedal og lignende, så han får forskellige former for fedtstoffer og smagsoplevelser - ligesom du også kan bruge forskellige olier. Personligt ville jeg synes at en risengrød smagte bedst med en smørklat fremfor olie ...:o)
Det kan også hjælpe dig at lave grøden i lidt forskellige tykkelser. Nogle børn har lettere ved at spise, hvis grøden er tynd og nærmest hældes ind med skeen. Andre har lettere ved teknikken, hvis grøden er mere formet og derfor lettere at styre med tungen. Det kan således også have noget at sige, hvordan konsistensen er.
Derudover skal du naturligvis medtænke hvornår du ammer i forhold til hvornår du giver skemad og hvor meget du ammer. Han skal jo være sulten nok til at ville spise ...
Jeg håber mine tanker hjælper dig lidt videre på vej, fortsat held og lykke.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Ultralydsscanning - gravid
Ultralydsscanning giver os muligehed for at se ind i livmoderen til det lille barn. Ved at ultralydsscanne kan man således se, om barnet har det godt, man kan vurdere, om barnet vokser, som det skal, og man kan regne ud, om terminen er rigtig. Man vil også kunne se, om der er mere end et barn.
Når man ultralydsscanner, bevæger man et kegleformet eller rundt apparat rundt på den gravides mave. Der sendes nogle lydbølger gennem maven og på en skærm, vil man kunne se, hvordan...
Sushi til gravide og ammende
Gravide og ammende må meget gerne spise sushi, og det kan være en udmærket måde at få varieret sit indtag af fisk på. Der er dog lidt forholdsregler du skal tage.
Fødevarestyrelsen pålægger både forhandlere, sushi-restauranter og øvrige leverandører at dybfryse fisken før den sælges. Fisken skal være frosset ned til til -20 grader i 24 timer for at komme eventuelle parasitter i fiskekødet til livs.
Vælger du at lave sushi selv, skal fisken på samme måde fryses ned...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen & Co.
Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.
Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )
Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!
Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.