Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke spise sin skemad - 6 mdr.


11. september 2008

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære M

Da din datter er knap 7 måneder gammel, er det rigtig vigtigt at hun nu kommer igang med skemad og det er også rigtig vigtigt at du begynder at trappe amningerne lidt ned ...

Det er helt naturligt at du ammer hende, du tænker sikkert "et eller andet skal hun jo have" eller "så får hun da noget", men det er vigtigt at mælkeindtaget holdes lidt nede, hvis hun samtidig skal have plads i maven og lyst til skemad. Hun er en stor pige og du har masser af god og nærende mælk til hende - men nu har hun en alder, hvor der skal andet til.

Det er meget vigtigt at hun tilbydes stor variation af både grød, frugtmos og grøntsagsmos. Det er også vigtigt at hun tilbydes mad som smager af noget, at hun får kød og fisk, at hun får sovs af forskellig slags og at du giver hende mad som tager udgangspunkt i den mad I andre spiser.

Kartoffelmos virker på nogle børn lidt kvalmende, så prøv i stedet at lave mos af alle andre slags grøntsager: Gulerod, blomkål, broccoli, squash, ærter, majs, porrer, pastinak, persillerod og lignende og så kan du stille og roligt introducere forskellige kåltyper. Du kan også købe grøntsagsmos, f.eks. rodfrugtmos på glas, det er helt okay, det vigtigste lige nu er at få hende til at spise.

Det man skal være opmærksom på med grøntsager er at selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Hun må meget gerne få det men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum.

I grøntsagsmosen kan du som sagt også begynde med lidt kogt kød og fisk. Det er ofte en fordel at begynde med hakket kød, det kan koges til små kødboller som du kan have liggende parat i fryseren. Du kan give hende kogt kød af kylling, kalkun, svin, kalv, lam, and, okse osv. og du kan give hende fisk - kogt eller lavet i ovnen - De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk og her må hun gerne få det hele. Tun fra dåse er også i orden.

Laver du lidt tomatsovs, f.eks. lidt bolognaise eller lignende, lidt sovs med sødmælk eller fløde kan hun også få lidt af dette på sin grøntsagsmos og på den måde begynde at få mad der smager af mere og mere og tager udgangspunkt i det I andre spiser.

Det vil være rigtig godt, at du nu begynder at tilbyde hende skemad fast 3-4 gange dagligt. Det er ikke store mængder hun skal have, men det er vigtigt at hun vendes til den rytme og så må du holde fokus på at ½ dl. er bedre end ingenting. Derudover er det rigtig vigtigt at du tilbyder hende brødskorper, blød frisk frugt osv. i hånden, så hun mundmotorisk har noget at øve sig på.

Det er vigtigt at hun sidder ...


Annonce

... med ved bordet og sidder i høj stol, når nu skal have skemad. Derudover skal du hjælpe hende med at holde fokus på det at spise. Sæt dig foran hende, så I har øjenkontakt, hold maden i din ene hånd og skeen i den anden. Fang hendes blik og brug din mimik og dine lyde, "mmm mam mam mam, dejlig mad", åbne munden (lad hende spejle sig i dig), ind med maden, "mmm mam mam", ny ske og forfra. Hele tiden i en jævnstrøm, så hun fanger hvad det drejer sig om.

Når hun mister fokus, bliver opmærksom på noget nyt og bliver afbrudt f.eks. hvis far kommer ind i køkkenet så bekræft hende i det "Ja der kommer far", giv hende lidt vand "skal du have lidt at drikke" og fang hendes kontakt igen og atter forfra "hej skatterpige, er du klar igen, mmm mam mam", åbne munden, ind med skeen, synke, åbne munden, ind med skeen osv.

En plan for dagen, hvor jeg har taget udgangspunkt i de tider du sender, kan se således ud:

Tidlig morgen/nat 04: Ammes og sover videre

Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos, jerntilskud, frisk frugt i hånden - appelsinbåde, fersken, blomme og lignende blød frugt, vand af kop

Puttes til formiddagslur 9.30-10, sover en times tid

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, ristede rugbrødsbjælker, agurkestænger og lignende i hånden, vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Ammes og puttes til middagslur ca kl. 13

Eftermiddag 16: Ammes, men stille og roligt udgår denne amning og i stedet tilbydes lidt flerkornsgrød med frugtmos, frisk frugt i hånden vand af kop.

Powernappen springes over

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, agurkestænger, brødskorper i hånden. Mere og mere udgangspunkt i jeres mad, det vil sige kogte blomkål og broccolihoveder, kartoffelbåd osv. i hånden. Indmaden af en frikadelle moset i grøntsagsmosen, lidt af jeres sovs osv. En ret som boller i karry er ofte god til 7 måneders børn ... Vand af kop

Ammes og puttes til natten ca 19-20

Som du kan se af denne plan så indgår der nu 4 amninger, hvilket er passende til børn i 7-8 måneders alderen. Når din datter bliver 8-9 måneder sættes yderligere ned til 3 amninger dagligt.

Det er meget flot at din datter sover igennem om natten, det er mere end man kan forvente med den alder hun har og det er rigtig dejligt for jer. Det kan dog godt være at det på sigt blive nødvendigt at indføre en amning sen aften inden midnat, så hun bliver fyldt godt op der og kan springe amningen midt nat over .. men lige nu lyder det som om at planen med amning midt nat fungerer og derfor har jeg bibeholdt den rytme i den plan jeg sender til dig.

Jeg håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Æg

Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.

I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.

Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...

Læs mere i Babylex

Orlov

Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.

I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for en god brevkasse. Den har i mange sammenhænge givet mig brugbare svar på de spørgsmål, der dukker op for en førstegangsmor.

De bedste hilsener
Den forvirrede førstegangsmor


Annonce