Svar: Vitamin D
Kære Lotte
Den danske sundhedsstyrelse anbefaler D-vitamin og det gør de fordi D-vitamin er nødvendigt for optagelse af calcium i tarmen og knoglevækst. D-vitamin styrker barnets knogler og det forebygger også sygdommen Rakitis.
Vi får normalt D-vitamin via sollys, men da spædbørn ikke kan tåle at opholde sig i solen er det nødvendigt med et dagligt tilskud. Det anbefales således at man giver d-vitamin fra barnet er 2 uger til det er 1 år. Det giver som dråber, svarende til 10 mikrogram (400 IE) dagligt.
Der er meget lidt D-vitamin i modermælk ca. 0,5 mikrogram
per liter og det er ikke nok til at dække spædbarnets behov. Derudover varierer modermælkens D-vitaminindhold med årstiden og afhænger af hvad kvinden spiser og hvordan hun lever.
Der er tilsat D-vitamin i modermælkserstatning, ...
... tilskudsblanding og vælling - en mængde på 6-15 mikrogram/liter (1 mikrogram = 40IE). Sundhedsstyrelsen anbefaler at man man giver sit barn et dagligt tilskud af D-vitamin på 10 mikrogram - også selvom barnet ernæres med modermælkserstatning. Der er ingen risiko for overdosering ved kombination af D-vitaminberiget modermælkserstatning og det anbefalede daglige D-vitamintilskud.
Jeg kan ikke svare dig på, hvorfor man ikke anbefaler D-vitamin i England. Hvis det var et sted, hvor der var mange solskinstimer året rundt, kunne det måske være årsagen - men det er der jo ikke tale om. Vejrmæssigt set ligner stedet hvor du bor jo nok DK meget godt ...

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Da jeg arbejder ud fra Sundhedstyrelsens retningslinier kan jeg naturligvis kun anbefale at du tilbyder din datter D-vitamindråber dagligt :o)
Fortsat held og lykke med hende.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Pudendusblokade ved fødsel
Pudendusblokade er en bedøvelse af skeden og mellemkødet, som kan gives til kvinder, der er i fødsel.
Blokaden lægges oppe i skeden i slutningen af presseperioden, og den modvirker den voldsomme udspilingsfornemmelse, man føler, lige før barnet bliver født. Desuden virker blokaden bedøvende på mellemkødet, hvis man skal syes lige efter fødslen.
Pudendusblokaden er for de fleste lidt ubehagelig at få lagt, og den kan dæmpe presseveerne, så man som kvinde ikke kan...
Barselsorlov
I har begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.
Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter har I 32 ugers forældreorlov hver, som I frit kan fordele mellem jer. Det er dog kun i 32 uger af jeres...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...