Svar: Problemer med søvn og amning om dagen
Kære Helle
Tak for dit brev og velkommen til, dejligt at du nu har fået lyst til selv at skrive til mig :o)
Der er ingen tvivl om at du har fået dig en rigtig sulten lille pige og det lyder faktisk som om at hun har behov for at få lidt mere mad/mælk ...
Det er helt normalt at børn omkring 12 ugers alderen bliver lidt mere grædende, pylrede, søgende. Det handler om at de i denne alder gennemgår et appetitspring, de er rent fysisk blevet så store at de har behov for at få sat mælkemængden op og netop ved at småklynke og pjevse, så bliver de lagt hyppigere til brystet og mælkemængden øges. Det er altså et helt normalt forløb, at barnet har behov for mere mælk i den alder din datter har nu.
Du skriver: "Jeg føler jo at mine bryster er meget tømte. Og med Idas mange korte lure får jeg jo slet ikke slappet af i løbet af dagen, hvilket sikker ville gavne mælke-produktionen - det er lidt en ond spiral" og her tænker jeg at du naturligvis har ret. Det er vigtigt at du får hvile og ro og det er naturligt sværere når man har to børn, end når man kun har et. Der er jo ingen tvivl om at Sofie med sine kun 2½ år også har behov for dig og at dine ressourcer derfor naturligt må fordeles.
Du fortæller at du supplere med mme og det kan jeg godt forstå. De gør det for det første muligt at mætte din datter, det giver dig en ro at vide, hvor meget hun har fået og samtidig giver det mulighed for far at tage over, så du får frigivet tid til Sofie. Det er en måde at gøre det på, det er et valg du tager.
Det betyder dog også at din mælkemængde bliver yderligere nedsat. Jo mere flaske du giver, jo mindre mælk producerer du. Hvis du vil opretholde din mælkemængde og så vidt muligt gerne vil amme, så er det vigtigt at du lægger Ida til brystet, så din mælkeproduktion kan øges.
Du skriver: "Jeg nøjes typisk med at give hende 1 bryst (men hun ville helt sikkert spise videre, hvis hun fik tilbudt det andet - hun har en enorm appetit!)". Og jeg tænker her at det er rigtig vigtigt at hun får lov til at spise fra begge sider. Netop på den måde vil hun stimulere begge bryster og du vil samtidig sikre at hun har fået nok. Jeg anbefaler derfor normalt en ammerytme, hvor hun starter med at spise fra ...
... det ene bryst, hold hende godt igang, lad hende spise effektivt og så længe hun vil. Skift hende derefter og tilbyd hende så modsatte side. Først når hun har spist, det hun vil der, så er hun færdig med at amme og putteklar.
Hvis hun derefter fortsat virker søgende og til at have behov for mere, så må du naturligvis supplere med en flaske, så hun bliver fyldt rigtig godt på og derfor også kan tage en lidt længere lur.
Det lyder som om at Ida nogle gange har svært ved at vente på at din nedløbsrefleks går igang og derfor bliver irriteret. Nedløbsrefleksen skal ikke kun virke en gang, den virker hele tiden under amning og det kan godt være derfor at hun bliver lidt frustreret løbende. Du kan med fordel stimulere brystet lidt og få mælken til at løbe inden du lægger hende til. Du kan også tage en lille smule mælk i en 2 ml sprøjte og dryppe lidt i mundvigene på hende, når hun ligger ved brystet, så hun kan mærke at der er noget at komme efter og så kan du også tale med lægen om at få en syntocinonspray, som fremmer nedløbsrefleksen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du skal regne med at hun har behov for 1/6 af sin vægt i døgnet. Det vil sige at hun med en vægt på over 6 kg, har brug for mere end 1000ml mælk dagligt - hendes indtag kan godt ligge på 1000-1100ml. Fordelt på 6-8 måltider svarende til at hun skal spise ca hver 3-4 time, så betyder det at hun skal have mellem 125-200ml hver gang. Det er således meget passende at tilbyde hende ca 150ml, hvis hun kan spise det og kan hun spise 200 en gang imellem må hun faktisk også gerne få det.
Mit råd til dig er derfor at du nu overvejer om du vil fortsætte amning og forsøge at øge din mælkemængde eller om du i stedet vil bibeholde den mælk der er i brystet og supplere og erstatte amninger med mme på flaske. Det behøver ikke være et enten eller på nuværende tidspunkt, du kan fortsat godt gøre begge dele, men din amning vil naturligt stoppe i takt med at du tilbyder mere og mere flaske.
Flasken kan som sagt være en god og fin prioritering Amning er også godt og hvis du ønsker at kæmpe for dette, så vil jeg gerne fortælle dig mere om hvordan du kan gøre det. Men lige nu skal du finde ud af, hvad du inderst inde mest har lyst til :o)
Rigtig meget held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
7. september 2024 | Amning | 11 mdr.
Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...
23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.
Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...
Viden om børn:
Bleer
Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.
Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...
Lattergas ved fødsel
Lattergas er en blanding af ilt og kvælstofilte, som man indånder gennem en maske.
Lattergas bruges som smertestillende og er et tilbud til kvinder, der er i fødsel. Jordmoderen vejleder kvinden i, hvordan masken bruges - lattergas virker bedst, hvis du trækker vejret i masken, når du mærker, at der er en ve på vej, og så lægger masken fra dig igen, når veen klinger af.
Lattergas virker på den måde, at kvinden mærker smerten, men ikke lader sig gå på af den, og den...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.