Svar: Appetitspring - får hun nok mad?
Kære Agnes mor
Det lyder helt rigtigt at din datter gennemgår et appetitspring lige nu, det passer fint med hendes alder og derfor er det i princippet rigtig godt, at du bare lægger hende til brystet, når hun viser behov.
Det lyder dog også som om at du nu har masser af mælk og at I er ved at komme ind i en rytme, hvor din datter lærer at klatspise, hvilket på sigt er uhensigtsmæssigt. Hun har brug for at lære at indtage en større mængde mad i maven på en gang og derefter holde en pause, hvor hun sover og fordøjer det hun har spist, vågner op og er klar til at spise igen. Hvis hun spiser lidt hele tiden, så vender hendes mave sig til meget små mængder og hun får ikke samme oplevelse af hvad det egentlig vil sige at være mæt og være sulten. Samtidig får hun rigtig meget af den vandholdige mælk, som giver uro i maven ...
Derfor vil det være rigtig godt, hvis du kunne forsøge at holde hende godt igang ved brystet, når du ammer hende. Selvom det er dejligt og også vigtigt at sidde tæt, så pas på at du ikke pakker hende for tæt til dig Hun skal ikke svøbes for meget i tæpper og puder lige nu, der skal være lidt luft omkring hende og dig, når du ammer. Hvis hun er for tæt pakket, så falder hun simpelthen i søvn ved brystet og ...
... hun skal holdes igang.
Du kan evt. massere hendes hovedbund imens hun ammer, nogle gange er det faktisk en god idé at bruge en lidt fugtig klud i håret, simpelthen for at hun bliver ved med at die effektivt og ikke falder i søvn ved brystet.
Når hun har spist fra det ene bryst, spist godt og effektivt, så skifter du hende, så hun atter vågner op til dåd, får hende til at bøvse osv. Og inden hun så skal sove, så lægger du hende til modsatte bryst, lader hende spise det hun vil der - nogle gange afviser hun måske, andre gange spiser hun lidt og andre gange meget. Herefter tilbydes hun så en sut og den puttes hun med.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Ved at lade hende spise sig mæt fra det ene bryst og tilbyde toppen (vandholdig mælk) fra det modsatte bryst, så er du sikker på at hun har fået hvad hun har behov for. Derefter hjælper sutten mælken igennem systemet, så det ikke kommer op som gylp, men ud som prutter. Så kan hun sove nogle timer og så starter I forfra.
Så prøv om du kan få hende tilbage til den gamle rytme, hvor hun har amninger af en ½ times tid og derefter sover ca 3 timer med en sut og en sutteklud. Det lyder ikke som om at hun kommer til at mangle mælk, det lyder som om at du har hvad hun har behov for :o)
Fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
7. september 2024 | Amning | 11 mdr.
Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...
23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.
Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...
Viden om børn:
Appetit
Børns appetit varierer meget. Nogle gange spiser barnet meget i løbet af en dag og andre gange betydeligt mindre.
Det er helt i orden, så længe barnet trives, er aktivt og hverken bliver for tyk eller tynd. Og som udgangspunkt må du tro på at dit barn har en naturlig evne til at spise, når de tilbydes mad og til at sige fra, hvis det ikke har behov for mere.
Når man ammer ved man aldrig hvor meget barnet egentlig får og her må man tro på at hvis der kommer noget ud...
Gravid vitaminer
Når du er gravid, er det ekstra vigtigt at spise sund og varieret - det, du spiser og drikker under graviditeten, har betydning for dit barns udvikling i livmoderen.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide tager et tilskud af folsyre, D-vitamin og jern. Desuden anbefales gravide at få tilstrækkeligt med kalk, enten gennem kosten eller som tilskud.
Folsyre: 400 mikrogram folsyre daglig fra graviditeten planlægges til og med 3 måneder henne. Dette tages i form af...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.