Annonce

Annonce

Svar: Sove i egen seng - 12 mdr.


3. september 2008

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Med til søvnassociationerne hører også stedet, hvor man sover. Hvis din datter aldrig har lært at sove i sin seng, men har lært at sove hos dig, så vil hun naturligvis protestere over pludselig at skulle ligge et sted, der for hende føles fremmed. Derfor er det vigtigt at du gør hendes seng til noget rart, noget hun kender og føler sig tryg ved.

Det er fint at du ammer og læser godnathistorie og jeg tænker at du skal forsøge at putte hende i sengen imens du læser historie for hende. Sengen skal selvfølgelig være rar, hun skal have sin klud der dufter af mor, en sovebamse, en dejlig dyne, der skal være natbelysning i værelset osv. og så ligger hun der imens du sidder ved siden af og læser lidt for hende, taler med hende osv.

Hvorvidt du skal blive hos hende eller gå afhænger helt af hvordan hun reagerer. Hvis hun tumler rundt, rejser sig ved tremmerne osv. så kan du godt gå. Hun må gerne være motorisk urolig og selv finde en behagelig stilling at ligge i. Hvis hun græder som protest mod at skulle sove, er sur over at dagen slutter nu osv. så må du også gerne gå fra hende kortvarigt, for at vise hende at det er sengetid og du mener hun skal lægge sig ned og sove - der er ikke noget underholdning mere den dag.

Men hvis hun græder utrøsteligt, virker helt panisk, strækker armene op "tag mig op mor", "gå ikke fra mig" så skal du naturligvis være hos hende. Og det kan her sagtens være nødvendigt at tage hende op, berolige hende, trøste osv. og så forsøge at putte hende igen, når hun atter virker ...


Annonce

... klar.

Hvis hun kan være i sin seng uden at være ulykkelig over det, så kan det også være en rigtig god idé at du holder dig i nærheden, sidder og arbejder eller stryger tøj eller lignende praktisk, der skal gøres. Det at du er i rummet hos hende og kan berolige med din stemme kan så gøre at hun slapper af. Hun fornemmer at du er der, passer på hende osv. og du kan med dine ord berolige. "Mor er lige her skat, sove nu, læg dig ned, nat-nat" eller hvad du nu vil sige. Netop det at hun selv begynder at lægge sig ned og du ikke hele tiden skal gøre det, har betydning for hendes forståelse af at du forventer hun ligger og sover nu. Så i stedet for at du hele tiden lægger hende ned, kan det være godt at du med ord får hende til selv at gøre det.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg vil lige sige at det er vigtigt, at sengen ikke bruges som afstraffelse eller ophold hvor hun er ked af det. Nogle forældre bruger sengen som "du kommer i seng, hvis ikke du opfører dig ordentligt". Hvis man har det med at bruge sengen på denne måde, så vil barnet naturligvis forbinde sengen med noget ubehageligt og vil vægre sig mod at ligge der. I stedet kan du i løbet af dagen måske gøre sengen til et rart sted at være, måske kan hun i løbet af dagen en gang imellem prøve at sidde i sin seng, lege i den og hygge sig lidt der.

Igen en balance fordi hun jo også skal lære at sengen ikke er til leg men til at sove i. Men det kan være en mulighed for at gøre hende lidt mere tryg ved sovestedet.

Jeg håber du kan bruge mine tanker videre, rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fennikel, Fennikelte og børn

Fra 6 mdr´s alderen kan du give børn rigtig mange forskellige slags grøntsager. Vær dog opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat, og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.

Nitrat omdannes let til nitrit. Nitrit i stor mængde giver opkastninger og blåfavning af huden, fordi det reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde sig og transportere ilt rundt i kroppen.

Det anbefales...

Læs mere i Babylex

Gravid vitaminer

Når du er gravid, er det ekstra vigtigt at spise sund og varieret - det, du spiser og drikker under graviditeten, har betydning for dit barns udvikling i livmoderen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide tager et tilskud af folsyre, D-vitamin og jern. Desuden anbefales gravide at få tilstrækkeligt med kalk, enten gennem kosten eller som tilskud.

Folsyre: 400 mikrogram folsyre daglig fra graviditeten planlægges til og med 3 måneder henne. Dette tages i form af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Endnu engang mange tak for dit svar her i den gode brevkasse. Jeg har anbefalet dig til dem jeg kender fordi du er SÅ god til at komme med nogle konkrete råd. Lige det som gør hverdagen lidt nemmere og knapt så frustrerende, så TAK for det!


Annonce