Svar: Tænder, mme og søvn
Kære Camilla
Først vil jeg sige at I intet kan gøre ved, at I evt. er kommet til at fejldosere mme. Du er nødt til at sige til dig selv at det er godt at I har opdaget fejlen og nu er opmærksomme på at produktet tilsyneladende er blevet ændret og så må du se på hvordan din dreng trives og har det. Han har jo tilsyneladende haft det meget fint den forgangne måned og har taget det på han skulle osv. Han tilbydes også anden mad end mme og det lyder ikke som om at han har lidt nød ...:o) Så ro på!
Det gør naturligt ondt at få tænder og når der kommer flere på en gang så kan det mærkes. Det betyder at Zacharias ikke har så stor appetit - men at få mellem 600-800ml mme dagligt - det er helt acceptabelt. Derudover skal han så have lidt skemad og jeg tænker at det er rigtig godt, at han nu er blevet ældre - han kan få mange flere fødevarer og han skal til at have lidt mere af den mad I andre spiser. Hans vægring mod skemad, kan nemlig sagtens skyldes at han er ved at være lidt træt af det han får og der skal lidt fornyelse til.
Du kan nu begynde at give ham kød og fisk i grøntsagsmosen og du må meget gerne lave mos af alle slags grøntsager, rodfrugtmos er ofte et hit. Han kan derudover også tilbydes lidt sovs fra jeres mad, laver du f.eks. lidt bolognaise, millionbøf eller lignende, hvor kødet ikke hårdt svitset men mere har stået og småsimret i sovs, så må han gerne få lidt af dette på sin mos. Maden må således gerne begynde at smage af lidt mere.
Du må også meget gerne tilbyde ham agurkestænger, brødskorper og lignende i hånden, som han selv kan sidde med, gumle lidt i, opbløde med spyt og lignende. Du skal naturligvis være ekstra opmærksom nu hvor han har tænder, men netop grove brødskorper, ristede rugbrødsbjælker kan være gode når gummerne klør.
Det vil være fint at du begynder at børste hans tænder, når de er kommet rigtig frem og du fornemmer at tandkødet ...
... ikke længere gør helt så ondt. Tænderne bør børstes to gange dagligt og du kan bruge en lille smule tandpasta svarende til hans lillefingernegl.
Med hensyn til søvn og sove imellem jer, så synes jeg I skal prøve at putte ham i hans egen seng og lære ham at sove der. I kan ligeså godt lære ham det nu som senere - det bliver ikke lettere og I har brug for også at kunne være et par og ikke kun forældre ...
Det er en rigtig god idé at putte ham på det tidspunkt hvor han er mæt og træt men endnu ikke er faldet helt i søvn. Put ham fra din favn ned i sengen og stå så ved ham, hold hænderne på ham, vug ham lidt imens han ligger der og hjælp ham så det sidste stykke, hvor han skal overgive sig til søvnen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis han græder meget, så tag ham op, berolige ham, få ham til at slappe af og inden han så falder i søvn, så flytter du ham atter ned i sengen, vugger ham der, giver ham sutteklud, bruger din stemme til ro. Det er meget vigtigt at han lige når at følge med i at han rent faktisk flyttes og at han oplever at falde i søvn der, hvor du gerne vil lære ham at sove - i hans seng/barnevogn.
Når han efterfølgende vågner så prøv om du kan få ham videre i søvnen ved at bruge samme metode, som når du putter ham. Igen altså vugge ham lidt med hænderne på hans krop, bruge et "sshhh" eller "ssååå" så han finder roen ved din stemme. Bruge en sutteklud ved hans ansigt. Pas meget på med sutten - hvis du giver den hele tiden, så lærer han at han ikke kan sove uden. Det betyder at hver gang han taber sutten, hvilket han naturligt gør, når kæben slappes under søvn, så vågner han fordi han har lært at han kun kan sove med den i munden. Brug af sut skal derfor holdes på et minimum ellers er det ligeså dårlig vane, eller måske dårligere vane end bryst eller flaske ...:o)
Jeg håber du hermed er hjulpet videre og har en idé om hvordan I kommer videre derfra hvor I er nu, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...
13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...
Viden om børn:
Psykisk udvikling børn
Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.
Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.
I en...
Fladt baghoved
Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".
Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.
Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.
Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.
Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)
Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)
God sommer