Annonce

Annonce

Svar: Sover ikke alene, ingen afføring


29. august 2008

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Mor

Det er rigtigt at børn der bliver ammet kan have lang tid imellem deres afføringer uden at det behøver være særlig problematisk. Barnet optager simpelthen al næring fra mælken og der er ikke ret mange affaldsstoffer, som skal udskilles som afføring. Anderledes er det, når børn får modermælkserstatning - her er det vigtigt at barnet har afføring ca. en gang i døgnet.

Det lyder umiddelbart som en god idé at begynde med lidt skemad. Rent aldersmæssigt er det fint at starte når barnet er godt 5 måneder gammelt. Din dreng skal dog også virke interesseret og parat - han skal holde sit hoved, dreje det bevidst efter skeen og åbne munden, når du nærmer dig med skeen ved hans mund. Han må samtidig også gerne virke mere sulten, søge brystet lidt hyppigere, spise hyppigere om natten osv. Det er nogle af de tegn som peger på at han er ved at være parat til noget andet end mælk.

Det vil være rigtig fint at starte med lidt grød til frokost. Start med 4-5 skefulde, tilbyd vand ved siden af og tilbyd så amning efterfølgende inden han puttes til middagslur. Øg ham langsomt i mængde over nogle dage. Når han begynder at kunne spise 1/2-3/4 dl uden problemer, så begynder du at tilbyde ham skemad 2 gange dagligt, - grød til frokost og grøntsagsmos om aftenen. Det er således bedre at give ham 1/2-3/4dl 2 gange dagligt og følge efter med mælk, end at tilbyde ham 1-1½ dl. 1 gang dagligt og han så ikke får mælk efterfølgende.

At gøre det på denne måde vil hjælpe med til at holde maven igang og vil samtidig sikre ham en variation af forskellige fødevarer. Det vil være fint at du varierer grøden, smagen og konsistensen lidt ved at bruge lidt forskellig frugtmos eller bærmos som topping. Hold igen med banan, brug i stedet gerne lidt æble, pære, ...


Annonce

... bær, evt. sveskemos på grøden.

En plan for dagen kan se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover lidt videre

Formiddag 9.30-10: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 12: Grød af ris, majs, hirse, evt. lidt frugtmos som topping, vand af kop

Ammes og puttes til middagslur ca kl. 13-13.30

Eftermiddag 16-16.30: Ammes


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Powernapper evt. ½ times tid

Aften 18: Her begynder du med lidt grøntsagsmos, når I når til 2 måltider skemad dagligt, vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca 19.30-20. tidspunktet afhænger af hvorvidt han har taget 3 lur eller ej og du må regulere ind efter det.

Sen aften 23-24: Ammes

Nat 24-06: Begynder måske at kunne undvære amning i dette tidsrum, mange børn er dog 6 måneder inden de helt kan undvære amning om natten.

Det er rigtigt at man ikke kan forkæle et barn med omsorg og kærlighed, men det betyder ikke at man ikke kan komme til at give barnet dårlige vaner:o) Når du putter din dreng er det helt fint at du ammer ham inden, som du også ser at jeg skriver i dagsplanen, men det er vigtigt at du lægger ham fra dig, tager ham fra brystet inden han falder i søvn. Han skal altså puttes fra din favn ned i barnevognen eller sengen imens han stadig registrerer at du ligger ham der, men hvor han stadig er så træt at han kan falde i søvn ved at du holder dine hænder på ham, vugger ham lidt, giver ham en sut eller lignende.

Lige nu oplever han at falde i søvn i din favn og så bliver han naturligvis ked af det, når han vågner op og finder ud af at du lægger ham et andet sted. Han skal altså væk fra brystet inden han sover dybt.

Jeg håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke - og så lyder det som om at jeres rejser er gået rigtig godt - dejligt for jer alle tre:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.

Er fontaneller forskellige

Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...

Læs hele brevet og Helens svar


31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Uro i kroppen - 2 år, 6 mdr.

Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...

Læs hele brevet og Helens svar


13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Mistrivsel i vuggestue

Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rhesus-uforlignelighed

Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.

Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.

Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...

Læs mere i Babylex

Øjne og syn hos baby

Nyfødtes øjne er tit hævede og sammenklistrede. Det er helt normalt. Er der vedblivende pus i øjenkrogen, har barnet sandsynligvis en øjenbetændelse og bør ses af lægen.

Helt små børn kan se i en afstand af ca. 30 cm. Det er den afstand, der er mellem moderens bryst og ansigt, når hun sidder og ammer. En nyfødt baby har svært ved at se, og verden virker meget utydelig og sløret. Men så snart den lille kommer til verden, begynder synet at udvikle sig.

Dit barn har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid yderst brugbare svar. Det er en fantastisk service at kunne skrive til dig og få din kyndige vejledning igen og igen.

- Tak fra tvillingernes mor


Annonce