Svar: Sut - 1 mdr.
Kære Karin
Nogle børn har et stort suttebehov, andre har ikke og det er ikke alle børn der bruger sut. Det er også vigtigt at man vurderer, hvornår man bruger sutten og hvorfor man bruger sutten ...
Det er vigtigt at sutten ikke bruges som en 'pacifier' som det hedder på engelsk eller som en 'narresut' som vi siger på dansk. Det betyder at barnet ikke må blive holdt hen med en sut, når det er sultent, og at man ikke må bruge sutten for at 'lukke munden' på barnet. Barnet har brug for at spise når det er sulten og har brug for at kunne udtrykke sig med lyde og gråd.
Sutten kan dog være rigtig god at bruge, når man er sikker på at barnet har fået den mad, det har behov for, når barnet er blevet stimuleret, snakket med osv. - sutten skal gives, når barnet skal hjælpes til at finde roen, når barnet skal sove.
Det er en fordel at vælge en sut med en ring, fordi du kan trække en stofble igennem ringen. Det hjælper barnet til at holde sutten ved munden, sutten tabes ikke så let, når barnet ligger ned med hovedet drejet til siden og barnet oplever samtidig tryghed ved kluden ved sit ansigt, - det minder lidt om at ligge ved mors bryst. Samtidig er der noget sikkerhedsmæssigt i at vælge en sut med ring, det gør sutten lidt større, så man er sikker på at barnet ikke kan sluge sutten.
Sutter lavet i naturgummi anbefales ofte til børn der har tænder, da de ikke så let ødelægges eller bides i stykker. Sutter af silikone er mere hårde og det er lettere for barnet bide en sut i silikone i stykker.
Selve sutteskjoldet bør vende udad. Plastiksutter med plastikskjold der vender indad kan skære barnet i kinderne og rundt om munden, kanten er ofte meget hård og barnet sutter ofte med stor vaccum. Derudover vil et indadvendt skjold ofte gøre at barnet bliver holdt fugtig under sutten, der samler sig naturligt spyt og savl. Det gør at barnet kan få røde knopper og i værste fald svampeinfektion, hvis barnet går rundt med sutten hyppigt. Et udadvendt skold og et ...
... skjold med 'lufthuller' er derfor at foretrække.
Sutter bør som udgangspunkt være så lange som muligt for bedst muligt at kunne påvirke sutterefleksen i ganen. Da dine børn både får bryst og flaske, så vil det være oplagt at vælge en sut, der i længde og facon minder om den flaskesut du bruger.
Man skal være opmærksom på at børn der bruger sut ofte spiser en gang mindre i døgnet end børn der ikke bruger sut. Dette er ikke noget problem, snarere tværtimod, hvis barnet ammer 10 gange i døgnet og trives med mors mælk, men hvis man har et barn som kun spiser 5-6 gange i døgnet og vægten ligger lige på grænsen til den acceptable, så skal man passe på med, hvor meget man bruger sutten.
Når man bruger sut, så skal man huske at de skal skylles under vand og må ikke renses i forældres mund. De bakterier som vi har i munden vil kunne medføre en svampeinfektion hos barnet.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
De skal koges en gang i døgnet og derefter opbevares rent og tørt og de skal udskiftes i takt med at de bliver slidte og barnet bliver større.
Sutter af naturgummi (latex) og silikone er omfattet af samme bekendtgørelse. Ved kontakt mellem barnets spyt og gummi eller silikone, kan der dannes nitrosaminer eller nitroserbare stoffer. Disse stoffer menes at være kræftfremkaldende. Man må ikke sælge sutter der afgiver mere end 10 mikrogram nitrosaminer eller mere end 100 mikrogram nitroserbare stoffer pr kilo gummi eller silikone. Producenten eller importøren af sutter skal skriftligt kunne dokumentere at kravene er opfyldt.
Så, når dine børn har fået mælk, er blevet skiftet osv og I gerne vil give dem en sut som en del af putteritualet, så er det en god idé at far bruger en sut, der minder om flaskesutten, de normalt kan sutte på. Det vil være godt at trække en stofble igennem ringen på sutten og så må far holde sutten og ble ved munden indtil børnene finder ud af at tage den, lulle dem lidt, holde sutten ved munden, putte dem med ro og klud ...
Håber ovenstående hjælper lidt videre på vej:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udstyr:
16. november 2024 | Udstyr | 14 mdr.
Jakke og flyverdragt i autostol?
Kære Helen Jeg har bare lige et kort spørgsmål, som jeg håber, at du kan...
7. november 2024 | Udstyr | 0 mdr.
Kære Helen. Jeg har termin om 14 dage og tror, at jeg efterhånden er så...
30. september 2024 | Udstyr | 0 mdr.
Kære Helen Graviditeten skrider fremad og vi er efterhånden ved at have styr...
2. september 2024 | Udstyr | 7 mdr.
Kravlegård, højstol og daglig gåtur i bæresele?
Kære Helen Jeg vil gerne høre, hvad din holdning er til...
6. august 2024 | Udstyr | 5 mdr.
Kære Helen Vores datter er nu 5.5 måned gammel og efterhånden en stor pige...
Viden om børn:
Navlestreng
Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.
Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.
Når moderkagen...
Sele til barnevogn
Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.
Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.
Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.