Svar: Tvillinger, mælk og udvikling
Kære Karin
Tillykke med tvillingerne - hvad har du fået - drenge, piger, en af hver? :o) Dejlige lyder de i hvert fald og det lyder som om at alt er gået rigtig fint.
Det er fint at du prioriterer din tid med Anna og derfor også har valgt at supplere din amning med modermælkserstatning. Da jeg ved at dine børn er i risiko for at udvikle allergi, så er det helt rigtigt at tilbyde den Profylac.
Når man supplere med mme, så kan man gøre det på to måder. Enten amme først, så de får stimuleret brysterne og mælkeproduktionen og så tilbyde lidt ekstra mme, hvis de virker til at have behov for mere. Du skal således ikke supplere dem hver gang, men gøre det, når de efter amning fortsat virker mere sultne og har brug for lidt ekstra for at falde til ro.
Man kan også vælge at erstatte en amning, så man i stedet for at amme tilbyder barnet flaske, på det tidspunkt, hvor du normalt ville have ammet. Det kan f.eks. godt være om aftenen, hvis du føler at din mælkemængde er nedsat der, eller du prioriterer at lade far putte til natten så du kan tage dig af storesøster.
Du skal dog vide og være bevidst om at når du tilbyder flaske, så vil din mælkeproduktion naturligt blive nedsat. Din krop producerer mælk efter den efterspørgsel der er og når du giver flaske, så tror din krop ikke at børnene har behov og mælken nedsættes. Sandsynligheden for at du kommer til at overgå til fuld flaskeernæring er derfor stor, hvis du gentagende gange supplerer med mme - men har du det fint med det, så er det helt okay:o)
De har behov for ca 1/6 af deres vægt i døgnet og hvis vi regner med at de vejer ca 2700-2800g så svarer det til at de skal spise godt 450ml i døgnet. Fordel på 6-8 gange i døgnet svarer det til at de spiser ca 55-75ml hver gang de får mad. Hvis de ...
... således spiser 20-40ml efter amning, så kan det godt være et reelt behov ...
Det er en rigtig god idé at amme dem samtidig, - det øger faktisk din mælkemængde betydeligt og så er det med til at I får en fast rytme, hvor de spiser og sover nogenlunde samtidig. Det er praktisk at gøre sådan, når man har tvillinger - ellers når du aldrig at få armene fri ...:o) Det er derfor en god idé at arbejde på at give dem en nogenlunde ensartet rytme.
Det er helt normalt at de stadig sover en del, ofte vil spæde børn ikke kunne være vågne i mere end 1-2 timer af gangen, de spiser, bliver skiftet, bøvser, kigger lidt, så spiser de og sover igen ...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Mellem 4-6 ugers alderen begynder de ofte at være lidt mere vågne og kigger lidt mere bevidst. Det er også i denne alder at de begynder at se farver og registrerer former og figurer på en anden måde end tidligere. De begynder stille og roligt at pludre mere og mere, lytter til de lyde du kommer med, pludrer tilbage og I begynder at kunne have en lille dialog. Stille og roligt kan du fornemme at de også begynder at smile bevidst - måske er det storesøster, som får det allerførste smil ...:o)
De har brug for at blive skærmet, de skal beskyttes mod alt for mange lyde, da de ikke er i stand til at lukke lyde ude - de hører ligesom alt. Det vil sige både jeres stemmer, radioen der kører, TV, bilerne på gaden, fuglene der pipper i haven osv. De hører det hele ... Derfor skal der heller ikke så meget til at de bliver overstimulerede og det er vigtigt en gang imellem i løbet af dagen, at give dem lidt pauser. Det kan være at putte dem i barnevognen og lade dem stå ude eller at stille liften i sengen, i soveværelset, så de sover hvor der er mest muligt ro.
Jeg håber ovenstående hjælper lidt på vej, endnu engang tillykke med dem:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...
13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...
Viden om børn:
Fordøjelse baby
Barnets første afføring kaldes meconium, og den er helt sort. I takt med at barnet får mere mælk, skifter afføringen farve, og man kan på afføringen således se, om barnets fordøjelse fungerer.
Babyer, som kun får brystmælk, vil ofte have en gul afføring, som kan gå lidt over i det grønlige. Lugten er syrlig, men ikke ubehagelig, og afføringen virker lidt tynd og grødet. Børn, der ammes, kan have flere dage imellem deres afføringer.
Babyer, der både får brystmælk...
Fostervandsprøve
En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.
Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.