Annonce

Annonce

Svar: Er det temperament, sult, utryghed eller?


27. august 2008

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Tanja

Sikke en masse spørgsmål, jeg skal prøve at besvare dem alle så godt som muligt .. :o)

Din datter kan naturligvis godt være sulten, som du er inde på og den eneste måde at finde ud af det på, er naturligvis ved at tilbyde hende mere mad. Det kan i forhold til hendes alder og eventuelle problemer med hård mave, godt være fornuftigt at holde mængden af skemad lidt nede og følge efter med mælk og så måske i stedet tilbyde skemad 3 gange dagligt - 1. dl. x 3 hvis hun kan spise det, efterfulgt af amning.

De fleste børn vil i din datters alder have behov for at sove to lure i løbet af dagen og en powernap sidst på dagen, mange børn vil i 6 måneders alderen begynde helt at springe den sene powernap over, men det afhænger naturligvis af hvor meget de i øvrigt sover.

Gennemsnitligt vil de fleste børn på din datters alder, have behov for at sove 3-4 timer sammenlagt i løbet af dagen og 10-11 timer om natten - ialt mellem 14-15 timer i døgnet. Hvis barnet går meget sent i seng og står tidligt op, så vil nattesøvnen være kort og dagslurene længere og modsat.

Som jeg skrev i mit sidste svar til dig, så lyder det umiddelbart som om at din datter sover en del. Det er selvfølgelig dejligt, men naturligvis problematisk, hvis hun sover så meget om dagen at det spiller ind på hendes nattesøvn ...

En gennemsnitlig dagsplan kunne se således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre

Morgen 8: Tilbydes lidt grød med frugtmos, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Ammes og puttes til formiddagslur, sover ofte kort lur her = under 1 time. Nogle børn sover dog også to lige lange lure f.eks. 1½ time formiddag og 1½ time middagslur + 30 minutters powernap

Frokost 12: Grød med frugtmos eller grøntsagsmos. Vand af kop.

Puttes til middagslur med amning ca kl. 13, har hun sovet 1-1½ time formiddagslur, vil det være passende med 1½-2 timers middagslur her.

Eftermiddag 16: Ammes

Powernapper 30 minutter

Aften 18: Grøntsagsmos, vand af kop. I takt med at hun bliver 6 måneder kan I forsøge med lidt kogt kød og fisk i grøntsagsmosen, mad i hånden, mere og mere udgangspunkt i det I andre spiser osv. men lige nu er det fortsat ren mos.

Puttes til natten med amning ca kl 20

Sen aften 23-24: Ammes

Nat 24-06: Begynder at kunne undvære amning i ...


Annonce

... dette tidsrum, mange børn er dog 6 måneder inden de helt kan dette.

Du skal være meget opmærksom på at din datter ikke falder i søvn ved brystet, men lige når at følge med i at hun flyttes og således falder i søvn af sig selv. Det vil hjælpe hende til at kunne komme videre i søvnen, hvis og når hun vågner om natten. Hvis hun forbinder det at blive ammet med at falde i søvn, så vil hun naturligt kræve brystet hele natten igennem, hver gang hun skifter søvnfase. Det samme hvis hun hele tiden tilbydes sut.

Prøv derfor om du kan indføre en sutteklud eller lignende, som hun kan have ved sit ansigt, mærke er der uanset om hun puttes det ene eller andet sted.

Prøv om du om natten, i takt med at hun lærer at sove uden brystet, kan nøjes med at trøste hende kortvarigt og så trække brystvorten ud. Så hun stadig beroliges men ikke får lov til at falde i søvn med brystet i munden. Sæt noget andet i stedet, vugge hende, kærtegne, kluden ved ansigtet, et "shhh" eller lignende.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du kan overveje at tilbyde hende laktulose, for at holde maven igang. Hvis hun virker fortoppet, så påvirker det naturligt hendes humør og det er synd. Det er vigtigt at mave fungerer, det betyder utroligt meget for hele hendes trivsel.

Man kan diskutere hvorvidt man skal vække børn der sover og det skal man som udgangspunkt ikke. Hvis du nogenlunde kan følge ovenstående plan, så vil hendes rytme måske ændre sig stille og roligt af sig selv .. ellers kan det godt være nødvendigt at du forsøger at vække hende inden frokost, så hun i stedet for en mere sammenhængende middagslur og dermed en bedre rytme, som passer ind i jeres hverdag og hendes behov for søvn om natten ...

Hvis du vælger at forsøge at vække hende, så må du prøve at vurdere hvorvidt det er muligt. Du må prøve at rumstere lidt omkring hende, se om hun stille og roligt selv begynder at give tegn til at kunne vågne - gør hun ikke det, så må du sige at hun har behov for den søvn og lade hende sove, men hvis hun virker til at synes det er okay at komme lidt før op, så er det fint.

Du kan evt. forsøge at arbejde på en plan der hedder 1½ times formiddagslur, 1½ times middagslur og ½ times powernap og så skemad og mælk derimellem, som planen viser.

Jeg håber at ovenstående hjælper dig lidt videre. Fortsat god weekend:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.

Er fontaneller forskellige

Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...

Læs hele brevet og Helens svar


31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Uro i kroppen - 2 år, 6 mdr.

Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...

Læs hele brevet og Helens svar


13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Mistrivsel i vuggestue

Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Passiv rygning og børn

Små børn er særligt sårbare overfor passiv rygning, da deres organer endnu ikke er færdigudviklede.

Vi ved i dag at børn, som udsættes for passiv rygning, bliver oftere syge, og ofte også rammes hårdere af sygdomme. Børn, som udsættes for passiv rygning, har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis, astma, lungebetændelse og mellemørebetændelse.

Undersøgelser viser også at børn, som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen, vil...

Læs mere i Babylex

Renlighed

Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.

De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.

At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Helen har på alle mulige måder været en super støtte for mig i de første fire måneder med min søn Lucas.

Camilla Martin


Annonce