Svar: Sidde op og fladt baghoved
Kære Anne
Der er stor forskel på at din datter sidder på skødet hos dig og på at du sætter hende stablet op med puder, i en skråstol, autostol eller lignende.
Når din datter sidder hos dig, så bevæger hun sig automatisk lidt og det samme gør du. Hun sidder altså ikke fuldstændig passivt, hun rykker sig lidt frem, lægger ryggen tilbage til dig, flytter lidt på benene, du flytter lidt på hende, flytter hende fra lår til lår osv.
Når din datter sidder i skråstol eller stablet op med puder, så er det en meget passiv stilling, hvor hun ligesom bare sidder, hvor hun er sat og det er dette man skal undgå.
Der sker således ikke noget ved at din datter sidder på dit skød, fordi hun her bliver bevæget og får stillingsskift, det er den passive stilling hun ikke kan tåle.
Det er rigtig fint at I hjælper hende til bevægelege og også sørger for at hun ligger på maven så meget som muligt. Det er fra maveliggende stilling at hun lærer at trille og får styrke nok i ryggen til at kunne sidde rigtigt på et tidspunkt. Derfor er det generelt en god idé at have en vane, hvor I altid lægger hende på maven, når I lægger hende fra jer. På den måde kommer hun til at ligge på maven flere gange dagligt.
Det er især de 3 første måneder at barnets hoved tager facon efter hvordan barnet ligger. Derfor er det især her man kan gøre noget for at forebygge og ...
... ændre på skaden, hvis det er sket. Det betyder dog ikke at I skal give op, nu hvor hun er 12 uger gammel - I kan stadig godt rette lidt op på den fladhed hun har fået.
Det er her rigtig vigtigt at hun ligger på maven og siden, når hun er vågen. Når hun sover, så må I gå ind manuelt og lægge hendes hoved, så hun kigger til siden. Tag en sok og fyld den med grødris. Så har du en tung og stadig blød pose. Læg den ved hendes hoved, så hun 'tvinges' til at holde hovedet til den side, hvor hun ligger.
Bruger du skråstol, så holde pause fra den i en periode. Læg hende evt omvendt i sengen, hvis hun har tendes til at kigge til den ene side. Hæng legetøj og lignende op til den side, du vil have hende til at kigge til.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Vær også opmærksom på at hun skal ligge på et forholdsvis hårdt, glat underlag og så med hovedet drejet. Hvis det er selvebaghovedet der er fladt, så er den bedste aflastning at hun ligger på maven eller på siden når hun er vågen og at hun, når hun ligger på ryggen, tvinges til at holde hovedet til skiftevis højre eller venstre side.
Hvor stor chance der er for at det udligner sig afhænger helt af hvor slemt det er. Hvis I gør en indsats nu, så kan I stadig bedre det meget om det helt forsvinder tør jeg dog ikke sige. Heldigvis plejer det ikke at ses så tydeligt, når barnet først får hår ...
Fortsat held og lykke og god weekend:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Navn - navngivning
Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.
Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.
Efterfødselsreaktion
Både mænd og kvinder kan få en efterfødselsreaktion - i Danmark rammes ca. 10-15% af nybagte mødre af en fødselsdepression, og ca. 7% af mændene får en depression i forbindelse med at blive far. Faktisk mener man at tallet for fædre kan være betydeligt højere, måske endda højere end antallet af kvinder der rammes.
Nogle af symptomerne kan være ens for både mænd og kvinder - begge køn kan f.eks. føle skyld, selvbebrejdelse, håbløshed og en følelse af ikke at være en god nok...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.