Annonce

Annonce

Svar: Amning af tvillinger - 4 mdr.


25. august 2008

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Gække

To hold tvillinger og alle fire drenge - der må være liv og glade dage i jeres lille familie, hvor dejligt ..:o)

Det er rigtig flot at du har kunne amme dine drenge så meget og det lyder umiddelbart relevant nok at de nu behøver at have behov for noget andet. Og hvad skal man så vælge ...?

I princippet behøver man ikke tilbyde barnet flaske, hvis barnet trives godt med amning, så kan flaske fint springes over og amningen kan fortsætte til barnet er ca 12 måneder eller længere, hvis man har lyst til det. Man kan altså sagtens starte direkte med grøden.

Når man starter med grød, så er det dog sådan at det er meget små mængder man begynder med. Ofte kun 4-5 tsk. fulde og dette indtag øges meget langsomt, hvorefter man så følger efter med en amning. Det betyder at der går noget tid inden man vil opleve effekt af at give grød, fordi det den første tid vil være smagsprøver. I takt med at mængden stiger og barnet fortsat ammes, vil barnet dog ofte stille og roligt begynde at blive lidt mere mæt. Mælkebehovet vil være nogenlunde stationært i begyndelsen og skemaden vil begynde at fylde mere og mere.

Hvis man som du begynder med skemad, når barnet er 4 måneder gammel, så vil det ofte være sådan at det tager en månedstid at nå op på ca 1 dl. grød og når barnet så er 5 måneder, så kan man øge til 2 gange dagligt, tilbyde en dl. grød til frokost og 1 dl. mos til aften. Det vil fortsat være nødvendigt at amme gange i døgnet ved siden af dette.

Vælger man at begynde med en flaske mme eller vælling, så får man ofte en mæthedseffekt lidt hurtigere. Barnet vil normalt indtage en noget større mængde - ofte drikke 100-200ml mælk inden sengetid og det er også sådan at modermælkserstatning generelt mætter lidt mere end modermælk. Det betyder at børn der bliver ammet ofte spiser lidt hyppigere end børn der får flaske. De undersøgelser jeg har læst viser at ...


Annonce

... halveringstiden for brystmælk er mindre end 48 minutter, hvor det for modermælkserstatning er 78 minutter.

Samtidig kan et tilskud af mælk virke lidt mildere for barnets mave og tarmsystem, hvilket kan være godt at tage hensyn til, når børnene er så små (unge) som de fortsat er og det er sandsynligvis derfor din sundhedsplejerske har anbefalet dig denne løsning. Vælger du grød, hvilket du altså godt kan gøre, er det vigtigt at gå meget langsomt frem og give det lidt tid:o)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I forhold til introduktion af overgangskost og valg af det rette tidspunkt for dette, så skriver sundhedsstyrelsen: "Det er barnets udvikling og parathed, der er afgørende for tidspunktet for introduktion af overgangskost. Flere udviklingsmæssige hensyn spiller ind: Ernæringsmæssige behov, den fysiologiske modning og spiseudviklingen. Overgangskosten børn ikke introduceres før 4-måneders alderen, fordi barnet ikke fysiologisk er modent til anden mad end modermælk eller modermælkserstatning før dette tidspunkt. Tilvænning til skemad må på den anden side ikke påbegyndes meget efter 6 måneder, da det så kan være vanskeligt at få barnet til at spise en varieret kost." (citat, "Anbefalinger for spædbarnets ernæring", sst. 2005).

Et signal kan være at barnet vågner og søger brystet hyppigere og at barnet trods hyppigere amning ikke virker mæt nok. Det som du oplever, at du ammer hyppigere, forsøger at øge din mælkemængde og det virker ikke tilstrækkeligt. Et andet signal er at barnet åbner munden bevidst, når man f.eks. tilbyder d-dråber på en ske. Barnet drejer også hovedet bevidst, holder hovedet fint selv og følger maden du spiser med øjnene. Derudover fungerer barnets mave fint og barnet savler også ofte som tegn på at der sker nogle enzymændringer i spyttet.

Jeg håber at ovenstående hjælper dig lidt videre til at finde ud af, hvad der er det rigtige for jer. Rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.

Vægttab under amning

Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Regnslag

Du bør vælge regnslag der har Varefakta mærke. Det betyder at regnslaget er godkendt med hensyn til at kunne sikre barnet luft nok.

Du bør jævnligt sikre at elastikken i regnslaget er i orden. Er den for løs, kan selv et lille barn trække regnslaget ind i barnevognen og blive kvalt.

Regnslag bør kun anvendes, når man går tur i regnvejr og bør således ikke være på vognen, hvis det ikke regner.

Stil barnevognen under et halvtag, hvis det regner, når...

Læs mere i Babylex

Dåb

Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.

I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.

Før dåben skal I vælge mindst 2 og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)

Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.

Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.

Du hører nok fra mig igen

Knus fra mig


Annonce