Svar: Vågner igen om natten
Kære Sine
Det er som du skriver helt normalt at børn i Aliahs alder sover uroligt og vågner flere gange om natten. Det er rigtig godt at du er opmærksom på at hun får mad nok i løbet af dagen og at det således ikke er behov for mad eller væske, der gør at hun vågner. Det er også vigtigt at du medtænker hendes søvnvaner i løbet af dagen, at hun ikke sover mere end nødvendigt er for en god nattesøvn og at hun samtidig sover på tidspunkter, der ikke ligger så sent, at de påvirker nattesøvnen.
Derudover er det rigtig vigtigt at se på, hvad du gør, når hun vågner ... Hvis hun ligger og tumler rundt, kommer op i kravle stilling, har en stor fysisk uro, så er det rigtig vigtigt at du nogle gange forsøger at lade hende klare dette selv og andre gange står parat til at hjælpe hende med at blive lagt rigtigt igen.
Som sagt er motorisk uro helt normalt for alderen og hun må således gerne tumle omkring. Der sker ikke noget ved at hun får sig lagt på mave og sover videre der, hun skal selv have lov til at finde en stilling som er rar for hende. Derfor kan det være en god idé at trække tiden lidt inden du går ind til hende om natten.
Andre gange vil hun have brug for din hjælp. Hun er simpelthen ikke i stand til at blive lagt ned og finde roen. Her må du så hjælpe hende med at ...
... blive lagt rigtigt igen, holde hende i hånden eller evt. holde dine hænder på hendes krop, så hun mærker tyngden af dem og at du stadig er der og på den måde hjælpe hende til fysisk ro.
Du skal være opmærksom på ikke at tilbyde hende sut eller bryst om aftenen og natten når hun vågner. Det er vigtigt at hun bliver i stand til at falde i søvn uden dette i munden, derfor skal du prøve at berolige hende på anden vis, så hun på sigt selv bliver i stand til at komme videre i søvnen uden din hjælp.
Tænder og tandfrembrud og dermed evt. smerter kan naturligvis også give afbrudt søvn. Det samme kan forkølelse, mellemørebetændelse og lignende og med start i vuggestue, kan det være en god idé at medtænke dette ....

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Med hensyn til amning, så er det som du skriver en rigtig god idé at tilbyde modermælk eller mme indtil hun er 12 måneder gammel og først her overgå fuldstændig til komælk. En del børn vælger dog selv amningen fra i 10 måneders alderen og hvis barnet ikke har fået flaske tidligere, så er der ikke grund til at introducere den der.
I stedet kan du så bruge mme i grød, evt. tilbyde lidt kold mme af en kop og så må du tilbyde hende sødmælk, lidt tykmælk og lignende, så hun fortsat får sit mælkebehov dækket.
Håber ovenstående hjælper dig lidt videre, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Pudendusblokade ved fødsel
Pudendusblokade er en bedøvelse af skeden og mellemkødet, som kan gives til kvinder, der er i fødsel.
Blokaden lægges oppe i skeden i slutningen af presseperioden, og den modvirker den voldsomme udspilingsfornemmelse, man føler, lige før barnet bliver født. Desuden virker blokaden bedøvende på mellemkødet, hvis man skal syes lige efter fødslen.
Pudendusblokaden er for de fleste lidt ubehagelig at få lagt, og den kan dæmpe presseveerne, så man som kvinde ikke kan...
Smile
Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!
Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.
Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.
Jo mere du kan smile, pludre og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.